home 2024. május 05., Györgyi napja
Online előfizetés
Kiállítás a Szabadkai Városi Múzeumban
2023.11.30.
LXXVIII. évf. 48. szám
Kiállítás a Szabadkai Városi Múzeumban

A Szabadkai Városi Múzeum közönsége utoljára kilenc évvel ezelőtt kaphatott betekintést a múzeumi gyarapítás tárgyaiba, így nagy örömünkre szolgál, hogy idén újra bemutathatjuk az elmúlt évek akvizíciós termését. Az intézmény első tárlatára 75 évvel ezelőtt, 1948. november 29-én került sor, így egyrészt e jubileum megünneplése, másrészt a szisztematikus muzeológiai tevékenység, vagyis a gyűjteménygyarapítás kapcsán kerül sor a Válogatás a Szabadkai Városi Múzeum szerzeményeiből 2014 – 2023 című tárlatra.

A kiállítás betekintést nyújt a múzeum azon tárgyaiba, amelyek az elmúlt majdnem egy évtized alatt különböző módokon (ásatás, terepi munka, vásárlás, ajándékozás) kerültek az intézmény gyűjteményeibe.

A múzeum hat osztálya mutatkozik be a tárlaton: a régészeti, a történelmi, a néprajzi, a természettudományi, a művészeti és a szakkönyvtár. A művészeti osztály és a szakkönyvtár egyes szerzeményei megtekinthetők a múzeum más aktuális kiállításain is. A készülő katalógus bővebb betekintést nyújt majd az elmúlt évek szerzeményeibe.

Az itt bemutatott tárgyak többsége eddig még nem kapott nyilvánosságot. E kiállítás célja, hogy ezeken a szerzeményeken keresztül rávilágítson a múzeumi tevékenység kevésbé ismert elemeire, a gyűjtemények formálására és folyamatos gyarapítására, valamint a múzeumi gyűjtemények megőrzésére. Intézményünk és városunk, Szabadka is hálás a tárgyak adományozóinak, akiket szeretettel várunk a kiállításmegnyitón is.

A kiállítás szerzői: Slađana Aleksić, Neda Dimovski, Hicsik Dóra, Kubičković Ákos, Kajdocsi Lovász Gabriella, Olga K. Ninkov, Papp Árpád, Viktorija Simon Vuletić és Ljubica Vuković Dulić.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..