home 2024. április 19., Emma napja
Online előfizetés
Ki lesz a főtárgyaló?
(—)
2013.07.31.
LXVIII. évf. 31. szám
Ki lesz a főtárgyaló?

Ivica Dačić szerint hamarosan eldől — Benyújtották a csatlakozási tárgyalások kerettervét — Szerbiában a polgárok rosszabbul élnek, mint egy évvel ezelőtt — Szerbia mintegy tíz és fél millió euróval tartozik az ügyvédeknek — Mišković óvadék ellenében elhagyhatta a fogházat — Németországba tilos, az Egyesült Államokba szabad szállítani — 20 év után megnyílt Tito jastrebaci apartmanja

Ivica Dačić szerint hamarosan eldől
Ivica Dačić szerb kormányfő azt reméli, hogy a kormánynak egy héten belül sikerül döntést hoznia arról, hogy ki lesz az EU-s csatlakozási tárgyalások delegációjának vezetője. A kormányfő sajtótájékoztatóján azt ecsetelte, hogy a kádertémákról folytatandó tárgyalások során fogják körvonalazni az állami küldöttség kérdését. Azaz ott határozzák majd, hogy kik vesznek majd részt a tárgyalásokon, illetve hogy ki lesz a főtárgyaló. Dačić szerint a főtárgyalónak olyan személynek kell lennie, aki tapasztalt az uniós kérdésekben és kellő tekintéllyel rendelkezik. „A főtárgyalónak jó kapcsolatokat kell ápolnia az európai illetékesekkel, de mindenekelőtt Szerbia érdekeit kell szem előtt tartania” — jelentette ki Ivica Dačić.(Beta)

Benyújtották a csatlakozási tárgyalások kerettervét
Az Európai Bizottság benyújtotta a Szerbiával kapcsolatos csatlakozási tárgyalások jogi kerettervét az EU bővítési bizottságához. A benyújtott kerettervet szep-temberben az EU-tagországok állandó képviselői is megvitatják majd, azután pedig az Európai Unió Minisztertanácsának kell elfogadnia. Azaz amikor a szóban forgó jogi dokumentum elnyeri végső formáját, az Európai Tanács, vagyis a tagországok állam-, illetve kormányfői fogják kimondani a végső szót róla. A tárgyalási keretterv egyébként egy rendkívül részletes dokumentum, melyben a tárgyalási folyamat és annak minden aspektusa töviről hegyire le van írva, mind tartalmi, mind technikai kérdések tekintetében.(Tanjug)

Szerbiában a polgárok rosszabbul élnek, mint egy évvel ezelőtt
Belgrádban sajtótájékoztatót tartott a Demokrata Párt. Vesna Martinović alelnök a kormány egyéves tevékenységét elemezve felhívta a polgárok figyelmét arra, hogy a köztársasági kormány egyéves munkájának értékelésekor mindenekelőtt nézzenek bele pénztárcájukba, és hasonlítsák össze a mostani életszínvonalukat az egy évvel korábbival. „Minden reális mutató, a havi bevétel, az árak és az infláció alakulása alapján kimondható, hogy a polgárok Szerbiában ma rosszabbul élnek, mint egy évvel ezelőtt. Az aktuális kormány csak önmagával és a látszólagos rekonstrukcióval van elfoglalva, de nincs megoldása a polgárok problémáira” — jelentette ki Vesna Martinović.(Beta)

Szerbia mintegy tíz és fél millió euróval tartozik az ügyvédeknek
A Danas című napilap arról számolt be, hogy a szerb állam körülbelül 1,18 milliárd dinárral, avagy 10,5 millió euróval tartozik azoknak az ügyvédeknek, akiket hivatalból rendel ki a vádlottak védelmére. A tartozás egyébként a közelmúltban még nagyobb volt, mintegy 2,3 milliárd dinár, de az állam a tartozás egy részét 2009-ben és 2010-ben rendezte. Az Igazságügyi Minisztérium jelenleg a tartozást saját költségvetéséből próbálja kifizetni, vagyis inkább kispórolni. Slavko Jelovac, a Belgrádi Ügyvédi Kamara elnöke szerint a kamara jó megoldást javasolt a tartozások rendezésére, de e javaslatot az állam nem fogadta el.(Danas)

Mišković óvadék ellenében elhagyhatta a fogházat
A Politika napilap értesülése szerint Miroslav Mišković, a Delta vállalat tulajdonosa a napokban elhagyta a fogházat. A Politika közlése szerint Mišković a belgrádi Különleges Bíróság Ustanička utcai székhelyéről távozott, azaz onnan engedték szabadon. Tavaly december óta előzetes letartóztatásban volt, de a bíróság döntése értelmében 12 millió euró óvadék letétbe helyezése után a napokban távozhatott.(Politika)

Németországba tilos, az Egyesült Államokba szabad szállítani
Fél évvel ezelőtt mintegy 35 000 tonna fertőzött kukoricát tiltottak ki Németországból. Ez a takarmány most az Egyesült Államok felé vette az irányt. Az Egyesült Államokban ugyanis megengedett, hogy nagyobb mennyiségben is legyen aflatokszin a takarmányban. A Németországba szánt szállítmányt egy Hamburg közelében élő kereskedő vásárolta meg, majd miután sikerült egy amerikai üzletemberrel megállapodnia, egy németországi kikötőből útjára indult az áru. Ezzel lezárult a Németország és Szerbia között több hónapja zajló „kukoricaháború”.(Blic)

20 év után megnyílt Tito jastrebaci apartmanja
Felújították azt a Kruševac melletti Ravnište Szállodát, amelybe 1963-ban látogatást tett Josip Broz Tito. Az elmúlt 20 esztendőben a vendéglátóhely nem üzemelt. A felújítás végeztével az első vendégek között várják a Védelmi Minisztérium és Haditechnológiai Intézet illetékeseit. Branimir Vučetić, a felújítást végző cég igazgatója a szállodamegnyitás kapcsán elmondta: „Ezt a hotelt mintegy hatvan éve építették, az épület nyolc szobából és egy apartmanból áll. Tito ebben az apartmanban lakott 1963-ban. Az épületet húsz évig kihasználatlanul állt. Ezentúl azonban mind az alkalmazottak, mind az üzleti tárgyalófelek, mind pedig a turisták számára nyitva áll. Egy éjszaka ára mintegy 1700 dinárba kerül, reggelivel együtt. (Tanjug)
 

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..