home 2024. április 26., Ervin napja
Online előfizetés
Ki állja a cechet?
Kartali Róbert
2022.06.01.
LXXVII. évf. 22. szám
Ki állja a cechet?

Megállapodtak az olajembargóról — Magyarország mentesül az olajembargó alól — Üres polcok, elszálló árak — Norvégiában már 280 dinárba kerül egy liter benzin — Újabb gázárrobbanás Romániában

Megállapodtak az olajembargóról

Döntés született az európai uniós tagállamok között az orosz olaj unióba való exportjának betiltásáról, az EU ezzel a lehető legnagyobb nyomást gyakorolja Oroszországra az Ukrajna elleni háborújának befejezése érdekében — jelentette be Charles Michel, az uniós tagállamok vezetőit tömörítő Európai Tanács elnöke a soron kívüli, kétnaposra tervezett brüsszeli EU-csúcstalálkozó első munkanapja után, kedd hajnalban. A találkozó zárónyilatkozatában az áll, hogy a tilalom egyelőre nem terjed ki a csővezetéken szállított nyersolajra. Charles Michel tájékoztatása szerint az olajembargó azonnal vonatkozik az Oroszországból származó olajimport több mint kétharmadára. Az orosz olaj kivitelének tilalma hatalmas finanszírozási forrást vág el Moszkva hadigépezetétől — hangsúlyozta.

 

Magyarország mentesül az olajembargó alól

Orbán Viktor magyar miniszterelnök a tárgyalások befejeztével bejelentette, sikeresen megvédte a rezsicsökkentést. Mint mondta, egy olyan megállapodást hoztak tető alá, amely kimondja, hogy azok az országok, amelyek az olajat csövön keresztül kapják, továbbra is a régi feltételekkel folytathatják a gazdálkodást. „A legfontosabb hír, hogy megvédtük a rezsicsökkentést. Sikerült visszaverni a bizottságnak azt a javaslatát, amely betiltotta volna az Oroszországból származó olaj használatát Magyarországon” — jelentette be Orbán Viktor. Hozzátette: „Van elég bajunk enélkül is, egekben vannak az energiaárak, magas az infláció, és a szankciók miatt egész Európa egy világgazdasági válság szélén táncol. Ilyen körülmények között kibírhatatlan lett volna, ha drágább olajjal kell működtetnünk a magyar gazdaságot, ez felért volna egy atombombával, de ezt sikerült elkerülni.

 

Üres polcok, elszálló árak

Nemcsak az energia-, de az élelmiszerhiány is gondot okozhat a következő hónapokban Európában. Többfelé már most üresek a polcok, vagy mennyiségi korlátozást vezettek be például az étolaj, a cukor vagy a WC-papír vásárlásánál. Az árak közben szárnyalnak. Ennél csak rosszabb lesz, ha folytatódik a háború — hangzott el az M1 híradójában. Ukrajna a világ egyik legnagyobb búza-, kukorica- és napraforgóolaj-exportőre, de a háború és az oroszok által blokád alatt tartott kikötők veszélyeztetik a világ élelmiszer-ellátását.

 

Norvégiában már 280 dinárba kerül egy liter benzin

A skandináv országokban újabb csúcson az üzemanyagár: Svédország, Norvégia, Finnország és Izland, de Svájc és Németország sincs messze a brutálisan magas áraktól. Míg Magyarországon az üzemanyagárstopnak köszönhetően a benzin és a gázolaj literenkénti ára nem lehet magasabb 480 forintnál (143 dinár), addig több nyugat-európai országban ez a benzin és a gázolaj esetében is megközelíti, de van, ahol át is lépi a 260 dináros literenkénti összeget.

 

Újabb gázárrobbanás Romániában

Két és fél-, háromszorosára emelik a földgáz árát júliustól a legnagyobb romániai energiaszolgáltatók, többnyire az ukrajnai háborúval indokolva a drágítást, azután, hogy egyes szolgáltatók már most is négy–ötszörös áron értékesítik a földgázt és a villamos energiát a másfél évvel ezelőtti tarifákhoz képest.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..