home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
Ki Mit Tube — avagy online mindenki bátrabb
Szerda Zsófi
2015.09.28.
LXX. évf. 38. szám
Ki Mit Tube — avagy online mindenki bátrabb

Amikor már a fél életünket a számítógép előtt éljük — vásárolunk, párt keresünk, mások életét lessük vagy csak egyszerűen számlát fizetünk be a fotelből —, miért ne kutatnánk általa tehetségek után is? Miért ne segítsük a feltörekvő internetgeneráció legjobbjait egy kis lájkolással, kattintással, szavazással? Hiszen nem kell hozzá más, csak egy laptop vagy számítógép és wifi. Ez pedig szinte minden hatvan év alattinak (és néha felettinek is) van már. Vagy tévednék?

A magyarországi Ki Mit Tube is ezzel a szándékkal indult 2014-ben és folytatódott az idén. Nemre, korra és egyéb besorolásra való tekintet nélkül nevezhetett rá mindenki, s ezt rengetegen meg is tették. Ahogyan a felhívásban is állt: bárki nevezhet, bárki szavazhat, bárki elmondhatja a véleményét. A sok bába között pedig a YouTube-erek, azaz a nézők és a zsűri feladata volt megtalálni a gyereket, azaz a középdöntőbe jutó legjobb produkciókat. Bátortalanságot és önkritikát félretéve jelentkeztek is több százan. Három kategóriában lehetett indulni: zene, videó és minden más. Tíztagú zsűri értékelte a produkciókat, név szerint: Mondik Noémi (képzőművész), Puzsér Róbert (kritikus), Tamás Bence Gáspár (újságíró), Saiid (rapper), Kovács Krisztián (zenész, a Fish! tagja), Pixa (zenész, producer), Szirmai Gergő (YouTube-sztár), Dancsó Péter (vlogger) László Viktória és Unfield (Youtube-sztárok), akik egyik-másik produkciót saját videóikban értékelték, tanácsot adtak, dicsértek, és a hírhedt Puzsér Róbert többször (elég sok esetben szerintem joggal) porig alázta, és (remélhetőleg) kedvét szegte a sok harmatgyenge sztárjelöltnek.

 
Hajdú Tamás felvétele

Az indulók között volt a szabadkai Roncsák Marcell is, aki sajnos nem jutott be a döntőbe, viszont úgy gondolja, hasznos volt a részvétel.

— Magam is évek óta rendszeresen töltök fel videókat a YouTube-oldalamra, ezért ez a verseny kapóra jött. A Ki Mit Tube által megmutathattam munkásságomat egy szélesebb közönségnek, mely, ha nincs a verseny, nem biztos, hogy rábukkant volna a csatornámra. Azt gondolom, olyan előadók számára, akik még nem találták meg a közönségüket, jó lehetőség ez a tehetségkutató. Szerettem volna, ha Magyarországon is többen meghallgatják, megnézik a produkcióimat, ezért is neveztem be.

* Hogy látod, a tavalyi versenyzőknek miben segített a verseny, illetve neked miben válik hasznodra?

— A tavalyi versenyzők közül az ígéretesebbek azóta nagyobb ismeretséget és támogatást szerezhettek, s ezzel a munkájuk is könnyebbé vált. Én magam is abban bízom, hogy ezek után többen hallgatják/nézik majd a zeneszámaimat/videóimat. Már eddig is nagyon sok jó visszajelzést kaptam, még a zsűriben szereplő Kovács Krisztiántól is, aki a Magyarországon igen elismert Fish! zenekar frontembere. A verseny abban máris segített nekem, hogy több emberhez tudom eljuttatni a munkáim. Sajnos nem kerültem be a döntőbe, és mivel minden a szavazóktól függ, teljesen értékelhetetlen videók is bejutottak — a készítők nagyobb ismeretségi körének köszönhetően. Ezt nem tartom túl igazságosnak, mivel előfordul, hogy alacsony színvonalú produkciók veszik el a helyet a feltörekvő, tehetségesebb előadók elől. A szervezésben akadt még kivetnivaló, viszont számomra ez a verseny inkább egy reklámfelület volt, elértem vele a célom, meg vagyok elégedve a produkcióim fogadtatásával is. Számomra véget ért a verseny, de ez nem változtat sokat az alkotói vágyamon, ezért ezúton is szeretnék mindenkit arra biztatni, hogy kövesse továbbra is a YouTube-csatornám, hiszen több új produkció van készülőben.

A 2015. évi Ki Mit Tube döntőjére szeptember 20-án került sor, az idei győztes pedig Beni lett, aki több értékes ajándékot kapott. Például egy évig használhat egy remek kis Seat Ibiza személyautót, illetve elutazhat New Yorkba három napra az egyik szakmaizsűri-taggal, és forgathat egy saját videót a YouTube Creator Space stúdiójában. Fincsi, mi? Hogy Beni megérdemelten nyert-e, vagy sem, azt döntsék el önök.

A produkciókat a következő címen tekinthetik meg: www.kimittube.hu

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..