home 2024. április 19., Emma napja
Online előfizetés
Kézzel, szívvel, lélekkel
Szakáll Laura
2022.02.15.
LXXVII. évf. 6. szám
Kézzel, szívvel, lélekkel

Van, aki díszként tekint egy álomfogóra vagy egy makramé-, azaz csomózással készített életfára, míg mások energiával, hatalommal ruházzák fel, és hisznek a tárgyak hatásában. A fonalból csomózással készített díszek, ékszerek vagy akár táskák világszerte népszerűek, hiszen rendkívül mutatósak, egyediek.

A zentai Borza Szladecsek Anna óvónőként, tanítónőként dolgozott. Egy betegség után szakmát váltott, elvégezte a masszőrtanfolyamot, azóta otthon dolgozik masszőrként. Mivel kiváló a kézügyessége, a kézművesség mindig vonzotta. Az álomfogók felkeltették az érdeklődését, tavaly kezdett ilyen tárgyakat készíteni, majd makramééletfák is kikerültek a keze alól. Azt vallja, a magyar népi értékekkel, a keresztény hittel megférnek a más kultúrákból merített tárgyak is.

— Egy barátnőmnek szerettem volna ajándékot készíteni, mert sokkal értékesebb az az ajándék, amelyet magunk készítünk, vagy ha kézművestárgyat adunk szeretteinknek. Egy életfa volt az első munkám, melyet makramé technikával készítettem, és ásvánnyal egészítettem ki. A barátnőm nagyon örült neki. Ezután bátorodtam fel, így kezdtem a makramé technika felé kacsintgatni.

* Hogyan készül egy tárgy ezzel a technikával?

— Különféle csomózási technikák vannak, azokat kell elsajátítani, attól függően, milyen tárgyat szeretnénk készíteni. Autodidakta módon tanultam, megnéztem az interneten, az alapján itthon próbálgattam. Kezdetben csak egyszerű fonalakkal dolgoztam, karácsony előtt már valódi makraméfonalakat rendeltem, de azok között is sokfajta van. Az ékszerkészítésnél például nagyon vékony, speciális fonalakat használunk, a vastagabbakat más tárgyaknál alkalmazzuk. 

* Milyen tárgyakat készítesz mostanában?

— Az elsők az életfák voltak, majd karácsonyra készülődve kisebb és nagyobb angyalokat kezdtem készíteni, ott is be lehet csempészni egy-egy színt. Először a saját örömömre dolgoztam, de eladásra is szántam őket. Elhatároztam, táskakészítésbe is belekezdek ezzel a technikával, ez lesz a következő cél. Vékony fonalból mobiltartót is alkottam már. Nagyon széles a skála, vannak egyszerű csomózási technikával gyártott táskák, melyekbe betétet is kell varrni, vagyis a varrást is meg kell tanulnom. Egyedi táskákat, hátitáskákat, szatyrokat is szeretnék készíteni, és mivel tudok hímezni, a makramétáskákat feldobnám hímzett betéttel, dísszel.

* Milyenek az emberek visszajelzései?

— Megdicsérték a munkáim, különösen az angyalokat, de az életfák is elnyerték sokak tetszését, azokból több megrendelésem is volt. Akikhez közel áll a spiritualitás, és más kultúrák felé is kacsintgatnak, azok nyitottabbak, érdeklődőbbek az álomfogók iránt. Kombináltam már az álomfogót életfával, azok is ötletes dísztárgyak lettek. Itt csüng a bejáratnál, az ragadja meg először az emberek tekintetét. Van, aki rosszallóan néz rá, mások szépnek találják, mert egy életfát látnak gyönyörű lombkoronával. A táskaötleteimet is megmutattam az ismerőseimnek, és mindenki el volt ragadtatva. A konkrét elképzeléseknél, megrendeléseknél is teszek beléjük egy csavart, ettől válnak egyénivé.

* Azt mondják, a makramé megnyugtatja az embert. Mit tapasztalsz munka közben, ez jó kikapcsolódás?

— Teljesen kikapcsol, és közben elrepül az idő. Ha rászánom magam, hogy valamit elkészítsek, akkor teljesen arra fordítom az energiámat. Általában zenét is hallgatok hozzá, vagy filmet nézek közben.

* Mit kell tudni az álomfogókról?

— Az indián kultúrához kapcsolódnak. A legenda szerint egy indián anyuka gyermeke nagyon sokat sírt, nem lehetett megnyugtatni, ezért a nő a sámán asszonyhoz fordult, és az azt javasolta neki, fonjon vesszőből egy kör alakú keretet, vonja be bőrrel vagy szőrrel, majd olyan dolgokat tegyen rá, amelyek a család számára fontosak. Ezt a gyermek alvóhelye közelébe akasztották, és azt tartották, hogy a háló megfogja a negatív energiákat, a rossz álmokat. Azok, akik jobban belemélyednek a spirituális világba, kíváncsian kutatják más kultúrák sajátosságait. Van, aki egyszerű dísztárgyként tekint az álomfogóra, más viszont hisz a működésében. Úgy gondolom, hogy amit a magyarság ad nekünk, az is egy nagyon gazdag hagyomány, de én más kultúrák felé is nyitott vagyok. Nem gondolom, hogy meg kellene kövezni azt az embert, aki egy álomfogót készített. Én a kézművesség világában találom meg önmagam. Most a makramé áll hozzám legközelebb, ebben szeretnék kiteljesedni. Bízom abban, hogy az általam készített táskák is elnyerik majd a vásárlók tetszését. Szeretném közelebb hozni az emberekhez azt, hogy egy kézművestárgy sokkal többet ér, mint a sorozatgyártott tömegcikkek. Szeretném, ha a gyerekek és a felnőttek egyaránt megtanulnák becsülni azt, hogy a kézzel, szívvel, lélekkel készült dologban mekkora érték van.

A makramé technika először az arab takácsok munkáin tűnt fel. A XIII. században a szőtteseken, például a fátylakon alkalmazták a szövés lezárásaként. A mórok által került Spanyolországba, majd innen terjedt el Európában. A XIV. és a XV. században Franciaországban és Olaszországban is nagyon népszerűvé vált. A XVII. század végén Angliában művészetként tartották számon. A XIX. században már különféle tárgyakat díszítettek csomózással. Napjainkban sokrétűen alkalmazzák a makramét. Ékszerek, ruhák, lakástextíliák, használati tárgyak és dekorációs elemek is készülnek vele.

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..