Kézzel fogható eredmények, konkrét gondokra megoldások
Fehér Márta
2019.04.26.
LXXIV. évf. 17. szám
Kézzel fogható eredmények, konkrét gondokra megoldások

A múlt heti szerb—magyar kormányülésről

Ötödik együttes ülését tartotta meg április 15-én a szerb és a magyar kormány. A helyszín ezúttal Szabadka volt. Ana Brnabić szerb és Orbán Viktor magyar kormányfő megbeszélésével párhuzamosan a szakminiszterek is külön-külön tárgyaltak egymással a plenáris ülés előtt, majd egyezményeket írtak alá.

 

A legfontosabb megállapodások 

 Közös munkacsoportot hoznak létre, mely megvitatja, hogyan lehetne felgyorsítani az utas- és a teherforgalmat a közúti határátkelőkön, elsősorban Horgos és Röszke között. A kérdés Pásztor Istvánnak, a Vajdasági Magyar Szövetség elnökének felvetésére került a két kormány elé, aki az ülés után a Szabadkai Magyar Rádiónak adott interjújában úgy fogalmazott: „Június elejére előremozdulás történhet a Szerbia és Magyarország közötti határátlépések kérdésében.” Elmondta: a Szerbia és Magyarország közötti határátlépés felgyorsítása fontos kérdés, és a két ország munkacsoportjai azon dolgoznak majd, hogy a jelenlegi állapot mielőbb megváltozzon. Egyszersmind kiemelte, hogy ennek biztonságpolitikai feltételei is vannak, és olyan európai uniós követelmények is közrejátszanak, amelyeket Szerbiának is teljesítenie kell.

 A jövőben új határátkelők nyílnak, megújul a Belgrád—Budapest vasútvonal, így a szerb és a magyar főváros között mindössze 2-3 órát tart majd az utazás.

 Korszerűsítik és építik a Szabadka–Szeged—Baja vasútvonalat, hogy a két ország határán élők lényegesen könnyebben közlekedhessenek. A vonalat tehermentesítőként szeretnék használni a Belgrád—Budapest vasútvonal építése idején, így az építkezés hamarosan megkezdődik. 

 A két ország kormánya megállapodást írt alá a Magyarországon és a Szerbiában kiállított, államilag elismert bizonyítványok és oklevelek, továbbá a tudományos fokozatot tanúsító okiratok kölcsönös elismeréséről. Palkovics László, Magyarország innovációs és technológiai minisztere másnap az M1 aktuális csatornának azt mondta, szeretnék megerősíteni a szerbiai felsőoktatást, elsősorban a műszaki, informatikai, gazdálkodástudományi területen.

 Megállapodásokat írtak alá a Tisza hajózhatóságának javításáért, valamint a határvizeken és a közös érdekű vízgyűjtőkön való fenntartható vízgazdálkodási együttműködésről.

 Együttműködési megállapodás született Magyarország Emberi Erőforrások Minisztériuma és Szerbia Ifjúsági és Sportügyi Minisztériuma között a sport és az ifjúság területére vonatkozóan.

 

Köszönet, támogatás, méltatás és bocsánatkérés

Ana Brnabić szerb kormányfő megköszönte Orbán Viktor magyar miniszterelnöknek és a magyar kormánynak az európai integráció területén nyújtott támogatást, a Koszovó helyzetével kapcsolatos kiegyensúlyozott hozzáállást, a gazdasági együttműködést, valamint a magyarországi szerb kisebbség támogatását.

Orbán Viktor Szerbia mielőbbi európai uniós csatlakozása mellett állt ki. A magyar beruházásokról szólva pedig elmondta, Magyarország elsősorban a mezőgazdaság, az infrastruktúra és a pénzügyek területén valósíthat meg sikeresen beruházásokat Szerbiában, a jövőben nemcsak Vajdaságban, hanem az ország egyéb térségeiben is.

A közös kormányülés előtt vasárnap este Orbán Viktor Aleksandar Vučić szerb államfővel találkozott. A két ország kapcsolatait méltatták, és kiemelték, hogy azok a múltban soha nem voltak olyan kiemelkedően jók, mint amilyenek most. A kiváló kapcsolatok a két nemzet közötti megértésre és egymás elfogadására, továbbá az egymás iránti bizalomra, valamint a többéves együttműködésre épülnek. A politikusok a bilaterális kapcsolatok további elmélyítése mellett kötelezték el magukat.

Vučić köszönetet mondott Magyarország miniszterelnökének, amiért országa minden szinten támogatja Szerbia európai integrációs csatlakozását, illetve bocsánatot kért, amiért Sergej Trifunović színművész, a Szabad Polgárok Mozgalmának vezetője a szombaton megtartott polgári és ellenzéki tüntetésen Belgrádban a szíriai menekültekkel és bevándorlókkal egyenlítette ki a vajdasági magyarokat. (MTI, Tanjug)

Szeretne értesülni, ha új cikk jelenik meg Belgrádi Szemmel rovatunkban? Iratkozzon fel értesítőnkre!
E-mailben értesíteni fogjuk Önt az új cikkekről. Feliratkozáshoz kérjük adja meg a nevét és az e-mail címét.
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Részletek mutatása" gombra olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..