home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Kézműves-foglalkozások és vizes játékok
Tóth Lívia
2017.09.01.
LXXII. évf. 34. szám
Kézműves-foglalkozások és vizes játékok

Viszonylag kellemes hőmérséklettel kezdődött, kánikulával folytatódott és viharral zárult Tiszaszentmiklóson, a település nevét viselő magyar kultúrkör szervezésében a XXIII. Kézműves Tábor.

A mintegy negyven részvevő a rendezvény utolsó napján közös kiállításon mutatta be alkotásait a szülőknek és az érdeklődő lakosoknak.

A tábor új helyszíne — melyet harmadik éve használnak erre a célra — megszépülve várta az érkező fiatalokat. A kultúrkör tagjai önkéntes munkával rendbe tették az udvart, újabb kinti zuhanyozót létesítettek, valamint egy csűrszerű részt alakítottak ki, ahova a tűző nap és az eső elől egyaránt behúzódhattak a kézműveskedők.

A jelenlévők különböző korosztályokhoz tartoztak ugyan, mégis gyorsan megtalálták a közös hangot. A kismesterségek kedvelői a helybeliek mellett Adáról, Zentáról, Felsőhegyről, Csókáról, Szabadkáról stb. érkeztek.

Az eseménynek három állandó oktatója és két játékmestere volt. Barát Kinga, Rakić Violetta és ennek az összefoglalónak az írója a nemezelést, a batikolást, a gyurmázást és a gyöngyözést vezette, Bíró Mónika és Csipak Levente pedig számos szórakoztató és ügyességi feladatot talált ki a négy csapatba szerveződött táborlakóknak. Azt talán mondani sem kell, hogy a negyven fokot megközelítő hőségben a vizes játékok voltak a legnépszerűbbek. Emellett a gyerekek a csókai Csorba László gölöncsérrel korongoztak, Szűgyi Zsuzsával és Balla Borbálával, a zentai Rozetta Kézműves Társaság tagjaival pedig a tűnemezelést gyakorolták.

Az idén néhányan a középiskolás korosztályhoz tartozó részvevők közül is vállaltak egy-egy foglalkozást. Vinter Barbara és Rózsa Róbert a gyógynövényekről tartott vetítéssel és játékkal egybekötött előadást, Csizmadia Molli, a zentai Bolyai Tehetséggondozó Gimnázium és Kollégium az ősztől végzős képzőművészet szakos diákja viszont képek alkotására buzdított mindenkit. A műhelymunka során olyan kollázsok készültek, amelyekhez különböző leveleket, virágokat, kavicsokat, homokot, gyapjút stb. használtak fel.

A szorgos munkán és a sok játékon kívül kirándulásra is jutott idő. A vidám társaság Sütő István traktorjának két pótkocsijában helyezkedett el, és meg sem állt a padéi Sövényházi László tanyájáig. Miután körbejárták az állatkert ketreceit és kifutóit, megcsodálták az őzeket, a lámákat, a struccokat, a mosómedvét, az alpakkát, a sok madarat és számos más kisebb-nagyobb állatot, lovagoltak és lovas kocsiztak, visszaindultak a táborba. De nem akárhogyan, hanem a Bethlen-pusztán keresztül. A szikes táj, a naplemente, a legelésző birkanyájak és a zötykölődő traktor olyan élményt nyújtott, amelyre bizonyára még sokáig emlékeznek.

A felsorolásból nem maradhat ki az adai Jancsi Bohóc Bábszínháza sem, melynek két tagja, Mészáros Enikő és Szabó Andrea a Vitéz László Aranyországban című történetet jelenítette meg nagy átéléssel.

A tábort záró kiállításon Csizmadia Molli néhány alkotását is szemügyre vehette a közönség. A rövid alkalmi műsorban Rind Réka és Bujak Adrijano modern táncot mutatott be, Popov Sonja verset mondott, valamint — igaz, nem teljes létszámban — fellépett a tiszaszentmiklósi Százszorszép gyermeknéptánccsoport. Az előző évekhez hasonlóan, az idén is elhangzott a tábor himnusza, majd kihirdették a csapatjátékok eredményét. Ezúttal a Betonkeverők csapata bizonyult a legügyesebbnek, de a többiek is jól teljesítettek.

Már a program kezdetén sajnos sötét felhők gyülekeztek az égen, majd távoli mennydörgés és villámlás jelezte a vihar közeledtét. A jelenlévőknek annyi idejük még volt, hogy megnézzék a tábor legjobb pillanatait összefoglaló videót, majd ömleni kezdett az eső. Ez szinte mindenkit arra késztetett, hogy gyorsan búcsúzkodjon, és induljon haza. Így a szokásos könnyes összeborulások is elmaradtak, legalábbis a külső szemlélők számára, mi azonban tudtuk, hogy ezek a megható jelenetek már előző este megtörténtek. A legtöbben azzal az ígérettel távoztak, hogy jövőre sem hagyják ki a tiszaszentmiklósi kézművestábort. A szervezőket és az oktatókat pedig arra biztatták, hogy a következő évben a szűk egy hét helyett legalább tíznapos programot állítsanak össze.


A szerző felvételei

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..