home 2024. május 03., Tímea napja
Online előfizetés
Kézimunkázók csodálatos alkotásai
Bacsik Lőrinc Natália
2023.07.12.
LXXVIII. évf. 28. szám
Kézimunkázók csodálatos alkotásai

Az idén Nagykikindán rendezték meg a XXIV. Nemzetközi Kézimunka-kiállítást. Az esemény fő szervezője a Vajdasági Kézimunka-kedvelők Szövetsége volt, a házigazda szerepét a nagykikindai Egység Művelődési Egyesület, azon belül a Viola kézimunkacsoport töltötte be.

A megnyitó a kiállításnak is otthont adó Fejős Klára Általános Iskolában zajlott, a záróünnepséget az Egység ME színháztermében tartották meg, mely zsúfolásig megtelt. A megjelenteket Paróci Mária, a Vajdasági Kézimunka-kedvelők Szövetségének elnöke köszöntötte, s a többi közt a következőket mondta:

— Bennünket, itt megjelenteket, a kézimunka köt össze, tehát összetartozunk, és együtt tettük sikeressé a rendezvényt. A nagykikindai közösség négy napon át gyönyörködhetett az alkotásokban, melyek a mi kezünk munkáját dicsérik. Az idei kiállításon 41 tagcsoport, 8 egyén, 5 gyermekcsoport és 2 fejlődésben sérült csoport mutatott be munkákat. A kiállítók Vajdaság egész területéről érkeztek, de 4 anyaországi csoport is jelen volt. Összesen 900 résztvevő mintegy 3-4000 munkát tett közszemlére. Számunkra feladat a ránk ruházott hagyományainkat éltetni és átörökíteni a felnövekvő nemzedéknek. Erre példa ez a rendkívül nemes célú és értékben gazdag kiállítás, amelyet szívvel-lélekkel készítettünk. Köszönet a Magyar Nemzeti Tanácsnak és a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetségnek, hogy támogattak bennünket. Köszönöm a kiállítóknak a részvételt és a házigazdáknak, hogy otthont adtak nekünk, valamint a szívélyes vendéglátást.


Paróci Mária

Varga Rozália, a nagykikindai Viola kézimunkacsoport vezetője énekkel ajándékozta meg a közönséget, majd kifejtette, nagyon örül, hogy ezt megélhette, hogy része lehetett az esemény megszervezésében. Igaz, hogy a négy nap alatt nagyon kifáradt, a lába is belefájdult, de megérte, s büszke a csoport tagjaira, akik mellette álltak mindenben.


Varga Rozália és Tóth Jolán

Tóth Ramóna, az Egység Művelődési Egyesület elnöke, valamint a Magyar Nemzeti Tanács Végrehajtó Bizottságának tagja is üdvözölte a megjelenteket, és a következőket emelte ki a rendezvénnyel kapcsolatban:

— Az Egység Művelődési Egyesület és a Viola kézimunkacsoport első ízben volt házigazdája a Nemzetközi Kézimunka-kiállításnak. Örülünk, hogy városunkban, azon belül a Fejős Klára Általános Iskolában helyet tudtunk adni a kiállítóknak. Csodálatos látvány és felemelő érzés volt első nap látni, hogyan telítődik meg tíz osztályterem gyönyörű kézimunkákkal, melyeket Vajdaság számos településéről, valamint Magyarországról hoztak el. Annak külön örültünk, hogy igen sokan látogatták meg a kiállítást a négy nap alatt. A záróünnepségen megható pillanatoknak lehettünk tanúi. Láthattuk, hogy mennyire összetartó közösséget alkotnak a kézimunkázók csoportjai. A Viola kézimunkacsoport tizennyolc éve vesz részt az eseményen, és remélem, még sok-sok évig csodálhatjuk a nagykikindai asszonyok munkáit ezen az utazó rendezvényen.


Tóth Ramóna

A helyi néptánccsoport és az Őszirózsa asszonykórus fellépése után átadták az okleveleket, serlegeket, a kiállítók pedig virágcsokrokkal, ajándékokkal köszönték meg a házigazdáknak, szervezőknek a helytállást, vendéglátást. Jó volt nézni, ahogy a rég nem látott ismerősök, barátnők újra találkoztak. Mindenki csinos volt, jókedvű, arcukon ragyogó, valódi mosollyal. Sokan hosszú utat tettek meg, de eljöttek, és idős koruk ellenére is részt vettek az eseményen. Büszkén vették át a megérdemelt serleget, mely majd a termüket ékesíti. Egy kis harapnivaló és üdítő elfogyasztása után mindenki átvonult a Fejős Klára Általános Iskolába, hogy a kiállítás alkotásait leszedje, óvatosan elcsomagolja, majd hazaszállítsa.

Tóth Jolán, a szervezőbizottság egyik tagja elmondta, már tavaly óta készülnek erre az eseményre, hiszen akkor tudták meg, hogy ők lesznek a kiállítás házigazdái, de az utóbbi egy hónapban szinte mindennap találkoztak, szervezkedtek. Már tizennyolc éve működik a kézimunkacsoport Nagykikindán, kezdetben nem vettek részt ezen a kiállításon, de az utóbbi években szinte folyamatosan jelen vannak. Az idén mindenből bemutattak néhány alkotást, színes hímzésből, fehér hímzésből és szálhúzásosból is.

Korom Tímea, a kisoroszi Torontál kézimunkacsoport vezetője a következőket mesélte a kézimunkák leszedése közben:

— Lassan tizennégy éve működik a kézimunkacsoportunk, de ezen a nemzetközi kiállításon most voltunk először. Hímzett függönyöket, terítőket, kötényeket, pólót hoztunk, és legújabb termékünket is bemutattuk, a kékfestő-kisleányszoknyákat hímzett kisköténnyel. Mi ez alatt a négy nap alatt tapasztalatot és ötletet gyűjtöttünk a további tevékenységünkhöz. Nagyon sok szép kézimunkát láttunk, ami arra ösztönöz bennünket, hogy érdemes csinálni, s igyekeznünk kell fejlődni, mert csodák, egyedi alkotások születnek kezeink között.

A kiállítást a Vajdasági Kézimunka-kedvelők Szövetsége minden évben másik településen tartja meg. A rendezvény vándorbotját ezúttal Csantavér kapta, azaz jövőre ott lehet majd megtekinteni a szebbnél szebb kézimunkákat.

A szerző és az Egység ME Facebook-oldala felvételei

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..