home 2024. április 23., Béla napja
Online előfizetés
Kezdődnek a tárgyalások a szocialistákkal
(-ya)
2008.06.18.
LXIII. évf. 25. szám

A PARLAMENT ALAKULÓ ÜLÉSE. Szerdán, június 11-én megalakult az új összetételű szerbiai parlament. Egy hónappal a választások után a köztársasági képviselőház alakuló ülése formai jellegű volt: csupán hitelesítették a 250 képviselő mandátumát. A házelnök megválasztására, a parlamenti bizottságok mega...

A PARLAMENT ALAKULÓ ÜLÉSE. Szerdán, június 11-én megalakult az új összetételű szerbiai parlament. Egy hónappal a választások után a köztársasági képviselőház alakuló ülése formai jellegű volt: csupán hitelesítették a 250 képviselő mandátumát. A házelnök megválasztására, a parlamenti bizottságok megalakítására azután kerül sor, ha kialakul a parlamenti többség. Ami a demokraták és a szocialisták közötti tárgyalások kimenetelétől függ. A tárgyalások a Boris Tadić vezette Európai Szerbiáért Koalíció és az SZSZP között a héten kezdődnek. Jól értesült források szerint a szocialista tömörülés (emlékeztetőül: 20 mandátumuk van) a miniszterelnöki posztot kéri a támogatás fejében Boris Tadićtól. Az Európai Szerbiáért Koalícióban azonban a G17 Plusz ezt erélyesen ellenzi, s legföljebb kormányfő-helyettesi posztot kész adni a szocialista Ivica Dačićnak (esetleg Milutin Mrkonjićnak vagy Mirko Cvetkovićnak?). Sajtóértesülések szerint a Demokrata Párt és a Szerbiai Szocialista Párt közötti esetleges megállapodás nemcsak a köztársasági szintre vonatkozik majd, hanem a fővárosra, Belgrádra is. Így a radikálisok főtitkára, Aleksandar Vučić ,,eltörölheti a száját' a főváros polgármesteri székétől - Belgrád első embere a DP jelöltje lesz. A szocialistákkal való kormányalakítási tárgyalásokat a Vojislav Koštunica vezette SZDP-ÚSZ mindenesetre lezárt ügynek tekinti. Velimir Ilić (ÚSZ) kijelentette: ,,A tárgyalások befejeződtek - megyünk ellenzékbe!'
MEGALAKULT A KISEBBSÉGI FRAKCIÓ. A köztársasági parlament alakuló ülésének napján a kisebbségi pártok 7 képviselője megalakította a kisebbségi frakciót. A frakcióvezető Pásztor Bálint, a Magyar Koalíció képviselője lett, helyettese pedig Bajram Omeragić. A frakció tagja az MK négy képviselője: Pásztor Bálint, Varga László, Kovács Elvira és Fremond Árpád; a Bosnyák Lista az Európai Sandžakért két képviselője: Bajram Omeragić és Esad Džudžević; a Preševo-völgyi albánok képviselője: Riza Halimi.
TARTOMÁNYI POSZTLEOSZTÁS. Vajdaságban a május 11-ei választási eredmények alapján - ahol abszolút többséget szerzett a DP vezette koalíció - már megalakulhatna a parlament, a kormány is. Erre azonban a köztársasági szintű kormányalakítási tárgyalások befejezéséig nem kerül sor. A sajtóban megszellőzetett posztleosztás a következő: ha köztársasági szinten Bojan Pajtić (eddigi tartományi kormányfő) kap megbízatást a szerbiai kormány megalakítására, akkor a vajdasági TVT elnöke Dušan Elezović, a DP tartományi szervezetének elnöke lesz. A parlament elnöke - eddig Bojan Kostreš (VSZL) töltötte be ezt a tisztséget - a Magyar Koalíció listájáról Egeresi Sándor lenne (a parlament eddigi alelnöke). A DP vezette tömörülés a Magyar Koalíciónak 3 reszortot kínált fel: a jogalkotási és a kisebbségügyi tárcát (ennek vezetője eddig dr. Korhecz Tamás volt); a környezetvédelmi tárcát; a tudományos és technológia-fejlesztési tárcát. Jól értesült források szerint a Magyar Koalíció az oktatásügyi titkárság vezetését is szeretné megtartani (annak eddig dr. Jeges Zoltán volt a titkára), az Európai Vajdaságért Koalíció-Boris Tadić lista viszont azt szeretné, ha a listáján bejutott kisebbségi képviselők soraiból kerülne valaki a reszort élére.
A VMSZ SAJTÓKÖZLEMÉNYE. ,,Az írott és elektronikus médiumokban különböző nyilatkozatok, interjúk formájában az utóbbi időben újfent - a koalíciós partnereink részéről is - többször érték elvszerűtlen támadások a Vajdasági Magyar Szövetséget, a párt több mint 13 éves múltját, annak volt elnökét, mostani tiszteletbeli elnökét. Az ilyen jellegű kijelentéseket a párt belső életébe történő közvetlen beavatkozásnak tekintjük és a legerélyesebben visszautasítjuk' - olvasható abban a közleményben, amelyet Pásztor István, a VMSZ elnöke írt alá. ,,Megengedhetetlennek és elfogadhatatlannak tartjuk, hogy a külső beavatkozás és megosztás céljából mások a múltban és a jelenben elkövetett hibákért kizárólag a VMSZ-t tegyék meg bűnbaknak, ezzel igazolva saját sikertelenségüket, kudarcaikat, tehetetlenségüket és folyamatos súlyvesztésüket. A Vajdasági Magyar Szövetség valamivel több mint egy évvel ezelőtt a magyar közösség nyilvánossága számára láthatóan elindult a megújulás útján. Követendő példának tartjuk. Ugyanezt várjuk el a Magyar Koalíciót alkotó mostani koalíciós partnereinktől is, remélve, hogy van olyan belső potenciáljuk, amely erre talán alkalmassá teheti őket. Ennek esetleges hiányát nem lehet másra mutogatással palástolni. Meggyőződésünk, hogy a Magyar Koalíció tartóssága és politikai ereje annak függvénye, hogy meg tudnak-e koalíciós partnereink újulni, szembe tudnak-e nézni önmagukkal, le tudják-e vetkőzni a felelősség-elhárítás, a balkáni politizálás és a másokra való mutogatás becsontosodott gyakorlatát. A pártközi jó viszony fenntartása érdekében elvárjuk koalíciós partnereinktől, hogy a VMSZ lejáratási kísérletével hagyjanak fel.'
MINDENT ELVERT A JÉG. Június 11-én, szerdán este Magyarkanizsa községben az adorjáni és az oromhegyesi határra rászakadt az ég. Borsos Csaba, Adorján helyi közösségének elnöke hírlevélben értesítette a sajtót, hogy a vihar idején a falu határában az Ugar nevű részben mindent elvert a jég: a helyzet katasztrofális, az anyagi kár hatalmas. Több ezer hektáron lekaszabolta a kukoricát, a dohányt, a fűszerpaprikát, elverte a jég a kalászosokat. Az égszakadást követő reggelen (csütörtök) a gazdák helyenként még bokáig gázoltak a dió- és tyúktojás nagyságú jégben. Az emberemlékezet óta nem tapasztalt jégeső okozta helyzet miatt a községi önkormányzat azonnal összehívta a tavaly kinevezett jégkárfelmérő bizottságot, melynek tagjai helyszíni szemlét tartottak, a károsult gazdák pedig Adorjánon és Oromhegyesen is a helyi közösség irodájában jelenthették kárigényüket.
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..