home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
Kezdődjön téli táborral az év!
Bíró Tímea
2020.12.29.
LXXV. évf. 52. szám
Kezdődjön téli táborral az év!

Képzeljünk el egy olyan számítógépes játékot, ahol mi határozzuk meg a szabályokat, mi építjük fel a pályát, és az is tőlünk függ, milyenek lesznek a karakterek a virtuális világban. Mielőtt azt hinné a kedves olvasó, hogy mindez csak játék, elmondom, hogy nem, inkább játszva tanulás, hiszen a Logiscool téli táborairól van szó.

— A mai korszerű oktatásban, amikor a gyerekek a virtuális világban és a videojátékok mellett érzik magukat otthon, én nagyon fontosnak tartom, hogy az ő kedvelt környezetükbe vigyük be az oktatást. A Minecraft és a Roblox teljes mértékben megadja ezeket a lehetőségeket, hiszen egyszerre szavatolja az alkotást és a tanulást is. Amióta ilyen jellegű táborokat szervezünk, az a tapasztalatom, hogy a gyerekek a korosztályukét messze meghaladó tudást sajátítanak el — tudtuk meg Rózsa Zsombortól, a szabadkai Logiscool igazgatójától, aki téli táborba hívja a játszani vágyó hét—tizenöt éveseket.

Kérésünkre elmondta, a Roblox egy olyan online platform, amely lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy saját játékot készítsenek. Legyen szó izgalmas akadálypálya kialakításáról, szerepjátékról, rejtvények megalkotásáról vagy klasszikus játékfajtáról, a Roblox semminek sem szab határt.

— A lehetőségek szinte korlátlanok, és minden a játékos kreativitására van bízva. Ez egy olyan platform, amelynek naponta több mint 100 millió felhasználója van világszerte. A videojátékok esetében hajlamosak vagyunk azt gondolni, hogy kizárólag a szórakoztatás és a kikapcsolódás céljából jöttek létre, de ezt a Roblox esetében meg kell cáfolnom, hiszen rendkívül edukatív jellegű. Meglehetősen összetett, és nem egyszerű a használata, ezért olyan gyerekeknek ajánljuk, akik valamilyen szinten jártasak a programozásban vagy a Roblox kezelésében. Azt tudni kell róla, hogy a Lua programozási nyelvet használjuk az alkotási folyamatban. Természetesen azokra a fiatalokra is gondolunk, akik először kóstolnak bele a programozóiskolánk kínálatába, számukra a Minecraft lehet egy kiváló lehetőség, mely egy blokkokból álló, pixeles 3D-világba kalauzolja el őket. Különféle nyersanyagok, eszközök készíthetőek, építmények hozhatóak létre, és mindezt a társaikkal együttműködve tehetik meg, vagyis több felhasználó is bekapcsolódhat a játékba. A túlélési technikák mellett a gyűjtögetést, a barkácsolást és a nyersanyagforrások észszerű felhasználását tanítjuk meg nekik. Ebben a játékvilágban a red stone, vagyis a vörös kő egy kimeríthetetlen energiaforrás, és ennek a felhasználását is megtanulják a gyerekek. A játékon belüli építkezés és az objektumok berendezése során a felhasználók rengeteg olyan törvényszerűséget alkalmaznak, amely a fizikában fontos — magyarázta Rózsa Zsombor.

Mivel a szervezők fontosnak tartják a kooperatív munkát, a táborban ötfős csoportokban dolgoznak majd a diákok, ezáltal úgy jön létre egy alkotás, hogy mindenki hozzátesz valamit.

A Logiscool arculatának része, hogy programozó egyetemi hallgatók töltik be az előadói szerepet, ezúttal Szabó Beatrix, Szabó Alex és Orcsity Norbert. A járványügyi helyzetre való tekintettel a szervezők kiemelik, hogy a tábor minden pedagógusa és asszisztense tesztelni fogja magát, illetve az előírt védőintézkedések betartásával folyik majd a munka. A gyerekek három órán át egy vezetett foglalkozáson vesznek részt, ezután pedig egy óra szabad aktivitás vár rájuk, ennek során izgalmas kihívások által pontokat gyűjthetnek, melyekért értékes nyeremények járnak.

A Minecraft-tábort 2021. január 4-e és 8-a között rendezik meg, a Roblox-tábornak pedig két dátumot tűztek ki: 2021. január 4—8. és 2021. január 11—15. (8 és 12, valamint 14 és 18 óra között, mely időpontok két étkezést is magukban foglalnak).

Jelentkezni 2020. december 31-éig lehet. További tájékoztatásért az érdeklődők a szabadkai Logiscool ügyvezetőjét kereshetik a 069/625-546-os vagy a 069/625-453-as telefonszámon.

AJÁNDÉKBA adunk NEKED egy 15%-os, illetve a BARÁTOD számára egy 10%-os kupont, melyet a tavaszi kurzus iratkozásánál válthatsz be! — üzenik a szervezők.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..