home 2024. április 18., Andrea napja
Online előfizetés
Kezdődik az egyesület „újraélesztése”
Tóth Lívia
2021.06.01.
LXXVI. évf. 21. szám
Kezdődik az egyesület „újraélesztése”

Szép számban jelentek meg érdeklődők — a felnőtt-tagság, a gyermekcsoportokhoz tartozó szülők, nagyszülők, az egyesület támogatói — azon a tavaszi takarítási akción, amelyet a csókai Móra Ferenc Magyar Művelődési Egyesület szervezett.

Mivel az elmúlt egy évben a szakcsoportok nem igazán dolgoztak, az egyesület székházára és udvarára ráfért egy alapos takarítás. A szorgoskodók nem feledkeztek meg a településen lévő Móra Ferenc-szoborról sem, átfestették a talapzatát és csinosították a környékét. A jelenlévők arról beszélgettek, nagyon várják már, hogy ismét elinduljanak a próbák, legyenek rendezvények, és az életük visszatérjen a járvány előtti kerékvágásba.


Visszakerülnek a muskátlik

— Nagyon örülök, hogy ilyen sokan eljöttek, mert ez is azt bizonyítja, hogy az embereknek elegük van a bezártságból, vágynak a közösségben végzett tevékenységre. Több mint egy éve takaréklángra helyeztük az egyesületi munkát, de ennek most már szeretnénk véget vetni, vannak terveink, és reménykedünk azok megvalósulásában — nyilatkozta Kiss Tóth Erika, a Móra Ferenc MME elnöke. — Egyelőre inkább a beruházásokon és a felújításokon gondolkozunk, illetve a pályázatainkat is az igények tükrében készítettük és adtuk le. Idetartozik a betonozás, a nagykapu cseréje, a belső renoválások, a padok, székek, asztalok, szekrények vásárlása. Szakosztályaink többsége több mint tíz tagot számlál, ezért abban az időszakban, amikor egyszerre csak öt személy gyülekezhetett, akkor esetleg csak több kisebb csoportban dolgozhattak, vagy felfüggesztették a munkát. A népzenészeink — hegedűsök, furulyások, citerások — szerencsésebbnek tudhatták magukat, mert kevesebben vannak, ezért rendszeresen részt vehettek az oktatásban. Mások egy kicsit irigyelték is őket emiatt. Az idősebb korosztályból sokan elkapták a vírust, elbátortalanodtak, nem mertek találkozni, de arra számítunk, hogy lassan ők is visszatérnek az egyesületbe.


Készül az új nagykapu

Az elnök asszony elmondta, készülnek a Durindóra, a Kőketáncra, a Szólj, síp, szólj! népzenei vetélkedőre. Hangsúlyozta, az irodalmi csoport tagjai az elmúlt időszakban számos online versenyen vettek részt, és újabb díjakkal gazdagították az eddigi gyűjteményüket, de most már ők is vágynak a személyes jelenlétre a megmérettetéseken.

— Tavaly a fennállásunk 50. évfordulóját sajnos nem ünnepelhettük meg, és a nagyszabású karácsonyi műsorunk — mely mindig méltó lezárása az évnek — szintén elmaradt. Reméljük, az idén sikerül pótolni. A Cs. Simon István Vers- és Prózamondó Találkozót 2020-ban — a járványhelyzet egy jobb pillanatában — realizáltuk, és az idén is készülünk. Tervezzük a gyermekek néptánctáborát — habár azt hiszem, ezúttal még „bejárós” lesz itt az egyesületben, a sátorozást pedig a következő nyárra halasztjuk —, a népdalos és népzenei találkozót, de ebben a pillanatban még nem tudjuk, milyen lehetőségekkel számolhatunk — hallottuk Kiss Tóth Erikától. 


Szorgoskodók a Móra-szobor körül

A Móra Ferenc MME felvételei

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..