home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
Kezdődik a nagyböjt
Balázs Szilvia
2019.03.06.
LXXIV. évf. 10. szám
Kezdődik a nagyböjt

​​​​​​​2019-ben március 6-ára esik hamvazószerda, melyet a népnyelvben sok helyen és sokféleképpen emlegetnek felénk is: hamvas szerda, szárazszerda, böjtfogószerda, böjtfőszerda. De minden elnevezés ugyanazt a napot takarja: a nagyböjt első napját, a húsvétvasárnaptól visszaszámolt negyvenedik hétköznapot.

Az elnevezés az őskeresztényektől származik, hiszen ők voltak azok, akik vezeklésként hamut szórtak a fejükre. Ez a szokás a XII. századtól lett az egyházi szertartás része, a hamvazkodást ma is ismerik. Az ókereszténységben is ismert volt a „mezítlábas” forma, hiszen a zsákruhába öltöztetett bűnösöket a püspök ilyenkor a templomba vezette, ott bűnbánati zsoltárokat kellett imádkozniuk, és amikor befejezték, hamut hintett a fejükre, és kiutasította őket a templomból, hogy azután nagycsütörtökig tilos legyen számukra az újbóli belépés.

A ma is ismert formát II. Orbán pápa rendelte el 1091-ben, a katolikusoknál ez a szokás mindmáig tartja magát: ilyenkor a papok a keresztények homlokára hamuval keresztet rajzolnak. A múlt század végén még igen sok vidéken szokásban volt, hogy a zsíros edényeket hamvazószerdán elmosták, és csak húsvétkor vették elő őket ismét. Húst, zsíros ételeket nem ettek, külön edényben olajjal vagy vajjal főztek. Elterjedt étel volt a korpából készült savanyú leves is. Természetesen az időjóslás sem hiányzott. Eszerint a böjti szelek szárítottak, és elhozták magukkal a tavaszt.

Ma kezdődik az idei nagyböjt. Időről időre felmerül a kérdés, hogy a régi, hagyományos húshagyó böjtnek van-e még értelme. Nyilván van, főleg azok esetében, akik egyébként rengeteg húst fogyasztanak, hiszen nem kevés önmegtartóztatás szükséges ahhoz, hogy negyven napig kibírják húsevés nélkül. De mi a helyzet a vegetáriánusokkal? Vagy azokkal, akiknek valamilyen egészségügyi okból tilos bárminemű diétát alkalmazniuk?

Nos, a nagyböjt lényege megtagadni magunktól valamit, amit szeretünk, hiszen ezzel áldozatot hozunk. Tavaly bővebben is írtunk a témáról: akkor példaként az internet, a közösségi oldalak használatának elhagyását hoztam fel, hiszen a XXI. századi rohanó hétköznapjaiban egyesek számára ez valóban hatalmas áldozat. De ha valaki odavan az édességért, és negyven napon át egyetlen kocka csokoládét sem vesz magához, ő is áldozatot hoz. Létezik szó- vagy indulatböjt is, más a kedvenc tévéműsoráról mond le negyven napig, ehelyett lehet játszani a gyerekekkel, a számítógépezés helyett beszélgetni a házastárssal, tanulmányozni a Bibliát, le lehet mondani a dohányzásról, az alkoholfogyasztásról vagy a gépjárműhasználatról.

Ma tehát az önmegtartóztatás számos formája elfogadott, magáról a lényegről viszont nem szabad megfeledkeznünk: a böjtben a keresztény ember egy időre lemond az élvezeteiről, a szórakozásáról, hogy ehelyett másoknak szerezzen örömöt.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..