home 2024. április 25., Márk napja
Online előfizetés
Kevesen voksoltak Zentán a helyi közösségi választásokon
Tóth Lívia
2017.10.11.
LXXII. évf. 41. szám
Kevesen voksoltak Zentán a helyi közösségi választásokon

Alacsony, mindössze 20 százalékos részvételi arány mellett tartották meg október 8-án Zenta község területén a helyi közösségi választást.

Ez alól a község két kis települése képez kivételt, ahol a lakosság több mint 50 százaléka adta le voksát.

— Összesen 20 961 személy szerepelt a választói névjegyzéken. A Tiszapart–Alvég helyi közösségben 4 szavazóhelyen 6231, a Kertek helyi közösségben 2 szavazóhelyen 5427, a Centar–Tópart helyi közösségben 3 szavazóhelyen 5568 személy volt jogosult arra, hogy az urnák elé járuljon. Felsőhegyen 3 szavazóhelyen 1458, Bogarason 1 szavazóhelyen 448, Keviben 1 szavazóhelyen 582, Tornyoson pedig 1 szavazóhelyen 1247 személy szavazhatott. A Tiszapart–Alvég helyi közösségben és a Kertek helyi közösségben 9, a Centar–Tópart helyi közösségben 11, míg a falvak közül Felsőhegyen és Tornyoson 9, Bogarason és Keviben pedig 7 tanácstagot választottak meg a polgárok, akik ezúttal nem pártlistákra, hanem egyéni jelöltekre szavaztak — hallottuk Sarnyai Rózsa Edittől, a Községi Közigazgatási Hivatal vezetőjétől.

A hivatalos eredmények még nincsenek meg, a nem hivatalos információk alapján öt helyi közösségben — a zentai Tiszapart–Alvég és a Kertek, valamint a bogarasi, a felsőhegyi és a tornyosi helyi közösség — a Vajdasági Magyar Szövetség által támogatott jelöltek, kettőben — a zentai Centar–Tópart és a kevi helyi közösség — pedig a Szerb Haladó Párt által támogatott jelöltek szerezték meg a többséget.

Ezt az értesülést megerősítették a VMSZ zentai községi szervezetében október 11-én megtartott sajtótájékoztatón is. Lőrinc Csongor, a párt zentai községi szervezetének elnöke bejelentette, a nem hivatalos eredmények szerint a hét helyi közösségből ötben többséget szerezett a VMSZ által támogatott lista, ami a 61 helyből 39-et jelent számukra. Egyben hangsúlyozta, a Vajdasági Magyar Szövetség olyan személyek mellett állt ki, akiknél nem merül fel összeférhetetlenség a különböző funkcióik miatt.

A rájuk váró feladatokból a következőket emelte ki:

— A falvainkban szinte mindenütt az infrastruktúra fejlesztése — az utak javítása, az épületek karbantartása, a közbiztonság kialakítása — a legfőbb célunk. A Kertek helyi közösségben a csatornahálózat kiépítése élvez prioritást, a többiben pedig az utak és a járdák rendezése, valamint a kerékpárutak létrehozása. Támogatjuk azt az elgondolást, hogy a Népkertnek új arculatot kell kapnia, a termál kutat pedig a lehető legrövidebb időn belül üzembe kell helyezni. Az egészségügy terén a terveink között szerepel a zentai kórház onkológiai osztályának a kialakítása, a tüdőosztály felújítása és a diagnosztika fejlesztése, valamint az idősekről való kifejezettebb gondoskodás, de nem feledkezünk meg a történelmi egyházainkról és az iskoláinkról sem — hallottuk Lőrinc Csongortól, aki a célkitűzéseik megvalósításához kulcsfontosságúnak tartja, hogy a csapatban való gondolkodás minden szinten egységes legyen. A polgárok részvételi arányát kielégítőnek nevezte, hiszen, mint megjegyezte, az előző helyi közösségi választásokon még kevesebben járultak az urnákhoz.


A nyitókép a Pannon TV fotója

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..