Kevesebben, mint gondolnánk

Kevesebben, mint gondolnánk

Tusványos után a magyarországi online sajtóban többen arról cikkeznek, hogy bizonyos zenekarok lehúzhatják a rolót, a rajongóik innentől kezdve elpártolnak tőlük, megbocsáthatatlannak tartják ugyanis, hogy megjelentek a magyar kormány által finanszírozott, és a Fidesz pártpropagandáját népszerűsítő fesztiválon.

Erre elsősorban a Quimby zenekar hivatalos Facebook-oldalán mutattak rá a zenekar követői. Néhány megjegyzés, számonkérés található ugyan a Kiscsillag vagy akár Rúzsa Magdi profilján is, de az együttes hitelének elvesztését leginkább a Quimby-rajongók firtatják — a zenekarnál olvasható a legtöbb ezzel kapcsolatos kommentár.

Tusványos egyébként egy Erdélyben, Tusnádfürdőn megszervezett Kárpát-medencei szabadegyetem, melyet köztudomásúan a Fidesz támogat, és Orbán Viktor miniszterelnök beszédei miatt híresült el. Az idén például a miniszterelnök kifejtette, miért Donald Trumpot támogatja az Amerikai Egyesült Államok közelgő elnökválasztásán. A másik kiemelt esemény a Tusnádfürdői Nyilatkozat megszületése volt, mely dokumentum elítéli az Európai Unió „elhibázott bevándorláspolitikáját és a kényszerbetelepítést”. A nyilatkozatot a Kárpát-medencei magyar közösség néhány képviselője, köztük Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke is aláírta.

A kijelentéssel és a nyilatkozattal lehet egyetérteni vagy vitatkozni, az azonban vitathatatlan, hogy Tusványos neve egybeforrt a Fidesszel. Amíg ez valaki számára egyértelmű biztosíték a támogatásra, addig másnak éppen az ellenkezője. Ezért elfogadhatatlan a párt politikáját és a kormány érdemi viták nélkül megszavazott döntéseit (lásd: felcsúti kisvasút, Paks 2, Liget projektum, stadionépítések stb.) ellenzők számára, hogy fellépésével a kedvenc zenekaruk is legitimálta ugyanezeket a döntéseket.

Számunkra Vajdaságban azért érdekes ezeket a reakciókat követni, mert minden, ami Magyarországon történik, ugyanúgy lejátszódik — kicsiben — nálunk is. A különbség csak annyi, hogy odaát kevésbé van tétje egy ilyen megosztottságnak. Ha ezrek pártolnak is el a Quimbytől, akkor is bőven telt házasak lesznek a koncertjei — mégiscsak az egyik legnépszerűbb magyar zenekarról beszélünk. Nálunk ezzel szemben majdhogynem mindegy, melyik oldalon áll az ember.

Vesztes az is, aki éppen adja a pofonokat, meg az is, aki kapja. A többség nagy ívben tesz a vitára. Végül — bármelyik oldalt erősítsük is — kisebbségben maradunk azokkal szemben, akik lábbal szavaznak a legfontosabb kérdéseinkben. Mi pedig kevesebben vagyunk, mint gondolnánk.


Kattints az alábbi képre, és tekintsd meg a szerző adatlapját is:
Gyurkovics Virág

Szeretne értesülni, ha új cikk jelenik meg Heti Jegyzet rovatunkban? Iratkozzon fel értesítőnkre!

E-mailben értesíteni fogjuk Önt az új cikkekről. Feliratkozáshoz kérjük adja meg a nevét és az e-mail címét.

Hozzászólások

Kapcsolódó cikkek

Kevesebben, mint gondolnánk
Heti Jegyzet
Kevesebben, mint gondolnánk
Heti Jegyzet
  • Tomek Viktor
  • 2016.12.19.
  • LXXI. évfolyam 50. szám
Facebook

Támogatóink