home 2024. április 26., Ervin napja
Online előfizetés
Kevesebb a munkanélküli Észak-Bácskában
Tóth Imre
2015.08.10.
LXX. évf. 31. szám
Kevesebb a munkanélküli Észak-Bácskában

Szécsi Erdmann Elvirával, a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat szabadkai fiókintézetének munkaügyi tanácsadójával beszélgettünk

* Mit mutatnak a statisztikák?

— A legutóbbi adatok alapján az Észak-bácskai körzetben 14 449 munkanélkülit tartunk nyilván. Szabadkán 9462-őt, Topolyán 2992-őt és Kishegyesen 1995-öt. Körülbelül 2500-zal kevesebben keresnek munkát, mint tavaly ilyenkor — ez mintegy 15%-os csökkenés. A munkát keresők 23%-a 30 év alatti fiatal, 32 százalékuk 50 év feletti. A munkanélküliek 48%-a nő. 46%-a általános iskolai végzettségű, 45%-a fejezett be középiskolát. A főiskolai végzettségű vagy egyetemi diplomás munkanélküliek aránya 9%. 567 fogyatékkal elő személy is szerepel a nyilvántartásban, közülük 78-an helyezkedtek el. Az idei év első 6 hónapjában 3048 személy kapott munkát Észak-Bácskában — a tavalyi év első hat hónapjához viszonyítva ez 30%-os növekedés. A legtöbben az élelmiszer-, a textil- és a vendéglátóiparban, a kereskedelemben, valamint a villamosipari és a gépészeti ágazatban helyezkedtek el, főként a kisbajmoki gyárüzemek valamelyikében.

* Hogyan közvetítenek a munkaadók és a munkát keresők között?

— Több módon is. Közvetlenül hirdetés útján és a Poslovi hetilapban. Természetesen személyesen is fel lehet keresni bennünket. További fontos módja a közvetítésnek a csoportos megbeszélés. Amikor egy munkaadó több személyt szeretne alkalmazni, vagy több munkaadó hirdet meg hasonló állást, akkor meghívjuk az érintetteket a Foglalkoztatási Szolgálat irodájába.

* Mennyire sikeresek az állásbörzék?

— Az idén már kettőt tartottunk az Észak-bácskai körzetben. A szabadkain 36 munkaadó körülbelül 500 szabad munkahelyet kínált. A topolyai börzén 26 cég mintegy 100 álláslehetőséget hirdetett meg. A tapasztalatok jók, hiszen ezeken a börzéken egy helyen találkozik a kínálat és a kereslet. Nagyon fontos, hogy ezekre a rendezvényekre felkészülten jöjjenek el az álláskeresők: önéletrajzot mindenképpen hozzanak magukkal.

* A pályakezdő fiatalok számára mivel jár a munkakeresés?

— A bejelentkezéshez szükség van a munkakönyvre, a személyazonosító igazolványra és a diploma eredeti példányára. Ezekkel az okmányokkal nálunk, a harmadik emeleten lehet bejelentkezni. Ezután időpontot adunk a tanácsadóhoz. A megbeszélésre nagyon fontos elmenni, mert itt tárgyaljuk meg, hogy az álláskereső milyen munkát szeretne: csak a szakmájában vagy a szakmáján kívül is dolgozna-e. A fiataloknál hátrány, hogy nincs munkatapasztalatuk. A szakmai gyakorlati programmal ebben szeretnénk segíteni. A munkakeresőket összekötjük a munkaadókkal, akiknél volontőrködnek, és ezt anyagilag is támogatjuk. Bizonyos szakmák esetében kötelező a gyakorlat. Például az egészségügyi nővéreknek, az óvónőknek, a pedagógusoknak. Ők gyakorlat nélkül nem tudnak munkába állni. Többféle tanfolyamot szervezünk. A munkanélkülieknek abban is segítünk, hogy hogyan írják meg önéletrajzukat, illetve egy klubot is létrehoztunk, melyben az álláskereséshez internet-hozzáférés és telefonhasználat áll rendelkezésre. Számítógépes, valamint angolnyelv-tanfolyamokat is tartunk. Szeptembertől újabb képzéseket indítunk. Elsősorban a szakképzetlen személyek számára szeretnénk olyan tanfolyamokat szervezni, amelyek segítségével elsajátíthatnak egy-egy szakmát.

* Vannak-e munkahelyteremtő programok?

— Igen, például az úgynevezett önfoglalkoztatási program. 160 000 dinárral támogatjuk azokat, akik saját vállalkozást szeretnének megindítani. Ez vissza nem térítendő támogatás, és az a feltétel, hogy a cég vagy a vállalat legalább egy évig működjön. A munkaadókat is segítjük. Az új munkahelyek létrehozását 150 000 dinárral támogatjuk, azzal a feltétellel, hogy a munkáltató vállalja: legalább két évig foglalkoztatja a felvett munkanélkülit. Vannak hasonló tartományi és köztársasági szintű támogatások is. Fontos emellett a közmunkaprogram is. Az idén 22 tartományi projektumot hagytak jóvá, ezek segítségével 106 személy jutott álláshoz. A szabadkai közmunkaprogram pályázatán 21 projektum keretében 84-en kaptak munkát. Meghatározott időre szóló munkáról beszélünk, öt, illetve hat hónapos időtartamról. Ez a program leginkább a szociálisan veszélyeztetett kategóriába sorolt személyeket segíti. A köztársasági pályázat eredményei még nem ismeretesek, de hamarosan azokat is közzéteszik.

* Hogyan lehet önökkel kapcsolatba lépni?                               

— A Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat szabadkai fiókintézete a Szabadság tér 3. alatti épület harmadik emeletén található, 8 és 15 óra között van nyitva. Interneten a www.nsz.gov.rs címen érhetnek el bennünket.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..