home 2024. április 16., Csongor napja
Online előfizetés
Kevesebb a migráns Magyarkanizsán
Tóth Tibor
2020.01.23.
LXXV. évf. 3. szám
Kevesebb a migráns Magyarkanizsán

2015 elejétől a határkerítés létesítéséig, szeptember 15-éig migránshullám sújtotta Magyarkanizsát és környékét. A nyomás ezután enyhült, majd másfél hónappal ezelőtt újra tömegesen jelentek meg a migránsok a békés kisváros utcáin, parkjaiban, terein. Létszámuk nem közelíti meg az öt évvel ezelőttit, de látványuk, jelenlétük aggodalommal tölti el az embereket.

A csütörtök délelőtti látogatásom alkalmával a központban levő autóbusz-megálló melletti parkban mindössze három, fekete ruhába öltözött, hátitáskás fiatalembert láttam. Amint észrevették a nálam levő fényképezőgépet, azonnal jelezték, hogy jobban tenném, ha elraknám, és a legjobb, ha békén hagyom őket. A becslések szerint mintegy 160-an táboroznak a fák között a Tisza menti erdők mélyén. A rendőrség kétnaponta felszámolja ezeket a táborokat, de másnap már újra ég a tűz, mivel a régi migránsok helyére újak érkeznek. A központban az esti órákban növekszik a számuk. Puskás Károly nyugdíjas építészmérnök a belvárosban lakik. Esti sétái alkalmával gyakran találkozik migránsokkal.

— A nap bizonyos szakaszaiban nem lehet őket látni, este azonban az autóbusz-megálló körül gyülekeznek. Ha az ember egy kicsit tovább figyeli a viselkedésüket, az lesz a benyomása, hogy egy szervezett katonai egységet lát. Tegnap, amikor hazafelé mentem, az iskola melletti trafiknál tizennyolcan egy kört alkottak, a kör közepén pedig a vezetőjük állt, aki utasításokat adott nekik. Nemrégiben az egyik kávézóban ülve a wifihálózatra szerettem volna csatlakozni, és nem a kávézó internetes antennája, hanem egy iszlám nevezetű jött be a telefonomon. Ez is sokat elmond... Néhány nappal később a bank előtt egyikük kinyitotta a táskáját, kivette a bankkártyáját, én pedig a táskában véletlenül megpillantottam egy szuronyt. Kételkedem abban, hogy dolgozni mennének Európába. Vajon a dúsgazdag arab államok miért nem fogadják be őket? — teszi fel a kérdésеket.


Ottjártunkkor a parkban három migráns tartózkodott (a szerző felvételei)

A VMSZ elsősorban a déli határok védelméért száll síkra, hangzott el azon a sajtótájékoztatón, amelyet Pásztor Bálint köztársasági parlamenti képviselő és Fejsztámer Róbert, Magyarkanizsa polgármestere tartott a közelmúltban. Pásztor elmondta, hogy december 24-én a parlament a migrációról szóló törvény módosításairól tárgyalt volna. A VMSZ ez előtt jelezte a kormánynak, hogy nem tudja támogatni ezt a törvényjavaslatot, egy szövegben említi ugyanis a migrációs politikát, illetve a népességi politikát.

— A VMSZ azért száll síkra, hogy az ország elsősorban a déli határait védje, hogy azok az emberek, akik az esetek 99 százalékában nem háború elől menekülők, hanem gazdasági migránsok, ne tudjanak az országba bejönni — mondta Pásztor a sajtótájékoztatón.

Fejsztámer arra kérte a polgárokat, hogy legyenek türelmesek és megértőek, hiszen ezt a problémát nem az önkormányzat és a község polgárai okozták, és ők nem is tudják megoldani, de igyekeznek enyhíteni rajta.

A magyarkanizsai önkormányzatban Lackó Róbert a migránshelyzettel foglalkozó válságstáb vezetője. Beszélgetésünk elején elmondta, hogy a városban és környékén tartózkodó migránsok, állításuk szerint, főleg Szíriából és Afganisztánból jöttek. A Szomáliából érkezőket ránézésre meg lehet különböztetni a többiektől, mivel ők sötétebb bőrűek, jobban öltözöttek, és műveltebben beszélnek.

— Állításuk szerint itt jöttek rá, hogy a Tisza nem 1 méter mély, mint ahogy tájékoztatták őket, és azonnal megvásárolták a buszjegyet Belgrádba. A lakosságot türelemre inteném. Ne viselkedjünk velük ellenségesen, mert ezzel szükségtelen problémát gerjeszthetünk. Néhány ittas ember ellenségesen lépett fel velük szemben, néhány nappal korábban pedig a migránsok erősen illuminált állapotban az egyik boltban szidalmazták a helyi lakosokat és lökdösték az eladókat. Mindkét megnyilvánulást elítéljük. A rendőrség, mellyel kiváló a kapcsolatunk, szerencsére idejében közbeavatkozott. A Facebookon létezik egy MigránsInfoMagyarkanizsa nevű, 1800 tagot számláló csoport, ahol a polgárok jelezhetik a migránsokkal kapcsolatos észrevételeiket. Az oldalon található információk a rendőrség számára is hasznosak. Tudunk egy hotelről, mely anyagiak ellenében befogadja a migránsokat, szállást nyújt nekik, ami nem törvényellenes cselekedet. A folyamatok követése nem a mi, hanem a köztársasági és a tartományi felügyelők dolga kellene hogy legyen, ahogy a migránsügy sem az önkormányzat hatáskörébe tartozik, viszont a belügyi szervekkel együtt kötelességünk a lakosság számára szavatolni a biztonságot — mondta Lackó.


A hideg idő beállta előtt a Tiszán is próbálkoztak a migránsok Magyarországra jutni

A rendőri jelenlét valamelyest nőtt a városban, mivel a helyiekhez zentai és nagykikindai rendőrök is csatlakoztak. Az illetékes minisztériumtól 1 millió dináros támogatás érkezett Magyarkanizsára, melyből két-két és fél hónapig tudják megoldani a napi 24 órás járőrszolgálatot.

— A belügyminiszter nemcsak a magyarkanizsai rendőröknek adta parancsba, hogy legyenek láthatóak, és számolják fel a migránsok által létesített táborokat. Kétnaponta a rendőrök ezt elvégzik, kiutasítják őket az erdőből, de másnap már minden a régi. A migránsok egyre mélyebben húzódnak az erdőbe, de a gomolygó füst leleplezi őket. A Szerbiai Vasutak illetékesei megígérték, hogy lezárják a vasútállomás épületét, ahol a migránsok egy része éjszakánként tartózkodik. Ennek megtörténte után az illegális táborok felszámolása következne, ami a probléma megoldását hozná el. Elképzelhető, hogy a migránsok befogadóközpontokba való elszállításában is részt tudnánk vállalni — mondta a válságstáb vezetője.


A vasútállomást a tervek szerint hamarosan lezárják az illetékesek

Martonoson novemberben jelentek meg nagyobb csoportok, de három hét után ez a szám napi két-három főre csökkent.

— Képtelenek átjutni Magyarországra, hiszen a Holt-Tisza túlsó partja még hozzánk tartozik. A napokban csónakot loptak, átmentek a Tiszán, de a magyar hatóságok elfogták őket. Korábban bementek a lakatlan házakba is. Kérem a háztulajdonosokat, hogy a kitört ablakokat deszkázzák be! А bezárt házakat eddig nem bántották, remélem, ez így is marad — mondta Horvát Gergely, Martonos Helyi Közösségének tanácselnöke.

Horgoson a migránsok főhadiszállása az egykori Bácska birtok, de időnként a település központjában is láthatóak. A csoportok váltakoznak, az egyik jön, a másik megy.

— Negyven-ötven migráns mindig van Horgoson, plusz még azok, akik nem jutnak át a kerítésen, ők is hozzánk kerülnek. A mostani csoportokban a korábbiakhoz képest sokkal harsányabb emberek találhatóak. A migránsok számának növekedésével a rendőrök száma is emelkedett. Nagyobb atrocitások nem történtek, a boltokban, üzletekben viszont jobban oda kell figyelni. Ha néhányan térnek be, az még kezelhető, de a gond akkor kezdődik, ha csoportosan teszik ugyanezt — ecsetelte a helyzetet Sors Róbert, Horgos Helyi Közösségének tanácselnöke.

Az illetékesek ellenőrzésük alatt tartják a helyzetet, ami nyugalomra ad okot. Viszont a polgárok elővigyázatosak, óvatosak, hiszen ők is tudják, hogy jobb félni, mint megijedni.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..