home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Kevés a nő a volán mögött
Fehér Márta
2020.02.04.
LXXV. évf. 5. szám
Kevés a nő a volán mögött

A szerbiai nők mindössze 35 százalékának van jogosítványa — Olcsóbb lesz a gáz bevezetése — 1,5 milliárd dinár szakmai felügyeletre — Tízezer helyett ezer 

A szerbiai nők mindössze 35 százalékának van jogosítványa  

A közlekedés terén megvalósuló nemi egyenrangúságot vizsgálták egy felmérésben, melynek eredményeit nemrég mutatták be Belgrádban. Eszerint az országban a férfiak 71 százaléka tett sikeres gépjárművezetői vizsgát, és körülbelül minden harmadik nő. A férfiak utazásának 40 százalékát teszi ki a gépkocsivezetés, míg a nők, ha utaznak, mindössze 16 százalék gyakorisággal választják azt, hogy volán mögé ülnek, inkább a tömegközlekedést vagy a sétát, gyaloglást részesítik előnyben. Ha pedig hajtanak, általában mást is visznek magukkal, míg a férfiakra ez sokkal kevésbé jellemző. A szerbiai nők mobilitása jelentősen korlátozott azokon a településeken, ahol rosszul szervezett a tömegközlekedés — állapítja meg a tanulmány. A felmérés azt is kimutatta, hogy a munkaviszonyban levő nők mindössze 2,3 százaléka dolgozik a fuvarozásban. A kutatást a Világbank finanszírozta a közlekedési minisztérium és a nemi egyenrangúság kérdésével megbízott koordinációs testület kérésére. Ez utóbbi elnöke, Zorana Mihajlović szerint Szerbia ezzel élenjáró teljesítményt nyújtott, az elemzés fontos kiindulási alapja lesz a nemi egyenrangúság javítására irányuló országos intézkedéseknek. (Tanjug)

 

Olcsóbb lesz a gáz bevezetése  

A háztartások olcsóbban, mintegy 650 euróért rácsatlakozhatnak a földgázvezetékre, erre akár 3—5 éves kamatmentes támogatást kaphatnak, a kölcsönt a gázszámlával lehet majd törleszteni — jelentette be Dušan Bajatović, a Srbijagas igazgatója. Kifejtette, kérni fogják az önkormányzatoktól, hogy töröljék el a különféle illetékeket, illetve kérelemmel fordultak a köztársasági kormányhoz, és arra számítanak, kapnak pénzt arra, hogy a polgárok számára lehetővé tegyék a többéves kamatmentes törlesztést. Becslésük szerint csupán Belgrádban több mint 300 000 háztartásba lehetne bevezetni a földgázt. A Török Áramlat gázvezeték építése kapcsán Bajatović elmondta: Szerbiában legkésőbb október 1-jére minden előkészület befejeződik, és tudják fogadni a földgázt ebből a Fekete-tengeren áthaladó csővezetékből, melyen Oroszország szállít majd földgázt Törökországba és onnan több európai országba, köztük Szerbiába és Magyarországra. Mivel azonban a bolgárok késnek a munkálatokkal, Szerbia azt fontolgatja, hogy felkínálja segítségét a vezeték építéséhez. (N1)

 

1,5 milliárd dinár szakmai felügyeletre

Az építési minisztérium közbeszerzési terve szerint az állam csaknem másfél milliárd dinárt fog elkülöníteni a Belgrád—Budapest vasút munkálatainak szakmai felügyeletére. A terv szerint az Újvidék—Szabadka szakasz korszerűsítésének és újjáépítésének felügyeletére vonatkozó közbeszerzés becsült értéke 1 480 000 000 dinár, vagyis mintegy 12,5 millió euró, áfa nélkül. A szóban forgó közbeszerzés esetében nyílt eljárást terveznek, valamint elkezdésének keretdátumaként 2020 áprilisát tűzték ki. A szerződéskötés keretdátuma az idén június, teljesítéséé pedig 2022 decembere, áll a minisztérium dokumentumában. (Nova Ekonomija)

 

Tízezer helyett ezer 

Egyes szerbiai nemzeti kisebbségi pártok azt szeretnék elérni, hogy csökkenjen a választásokon való részvételhez szükséges aláírások száma. A belgrádi napilapok arról cikkeznek, hogy a romák és a horvátok képviselői úgy vélik, elegendő lenne 5000 aláírás, a bosnyákok szerint pedig 1000 támogató aláírás megszerzése után is lehetővé kellene tenni a nemzeti kisebbségek pártjainak a választásokon való részvételt, arra hivatkozva, hogy egy kisebbségi párt megalapításához is ennyi aláírás szükséges. Az érintett kisebbségi pártok képviselői azt hangsúlyozzák, hogy nehéz összegyűjteni a szükséges 10 000 aláírást, és rövid az erre előirányzott 14 napos határidő. (Blic)

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..