home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Ketyeg az óra
Fehér Márta
2018.09.08.
LXXIII. évf. 36. szám
Ketyeg az óra

​​​​​​​A pápa a műanyaghulladék ellen szólalt fel — Vége az óraátállításnak? — 10 százalékkal nőhet a minimálbér

A pápa a műanyaghulladék ellen szólalt fel

Az óceánok műanyagszennyezése elleni közös fellépésre hívta az embereket Ferenc pápa. Világszerte minden évben szeptember 1-jén tartják meg a keresztény egyházakban a környezetvédelem érdekében elindított imanapot. Az idén a pápai üzenet a vízről mint értékes elemről és emberi jogról szól. „Nem engedhetjük meg, hogy tengereinket és óceánjainkat úszó műanyagok végtelen mezői szennyezzék be. Mindannyiunknak felelősséggel kell tartoznia a másik iránt és a bolygónk jövőjéért” — hangsúlyozta a pápa a teremtésvédelem negyedik imanapjához intézett hétvégi üzenetében. Az ENSZ adatai szerint évente mintegy 8 millió tonna műanyag kerül az óceánok, tengerek vízébe, elpusztítva a tengeri életet, illetve bejutva az emberi táplálékláncba. Ferenc pápa 2015-ben adta ki Laudatio si’ (Áldott légy) enciklikáját, mely A közös otthon gondozása alcímet kapta, és melyben kiemelt szerep jut a környezetvédelemnek. Az enciklika egyik fontos üzenete, hogy lépjünk ki az önpusztítás spiráljából. A pápa arról is beszélt, hogy a biztonságos ivóvízhez való hozzáférés emberi alapjog. Helytelenítette, hogy sokan nehezen vagy egyáltalán nem férnek hozzá tiszta ivóvízhez. Az ENSZ szerint több mint 2,1 milliárd ember nem jut hozzá fogyasztható vízhez, közülük is a gyerekek vannak a legkiszolgáltatottabb helyzetben. (Vaticannews.va)

 

Vége az óraátállításnak?

Az emberek akaratának megfelelően meg kell szüntetni az évenként kétszeri óraátállítást, és át kell térni az állandó nyári időszámításra — jelentette ki Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke pénteken a ZDF német országos közszolgálati televíziónak. A nyári időszámításról szóló, július 4-e és augusztus 16-a között megrendezett nyilvános konzultációra 4,6 millió hozzászólás érkezett, és a nagy többség (80 százalék) az óraátállítás megszüntetése mellett foglalt állást. Az Európai Parlament 2018 februárjában állásfoglalást fogadott el, melyben arra kérte a bizottságot, hogy értékelje ki az irányelvet, és ha szükség van rá, terjessze elő a felülvizsgálatára vonatkozó javaslatot. A szerb kormány a napokban fogadta az ezzel kapcsolatos törvényjavaslatot, melyet a parlamentnek kell megszavaznia. Ennek célja, hogy Szerbia területén lehetővé tegye az egységes időszámítást az Európai Unióval összhangban. A téma a gazdasági minisztérium hatáskörébe tartozik, a Blic pedig arról cikkez, hogy a tárca szerint az óraátállítás uniós megszüntetése nem feltétlenül vonja maga után azt, hogy a döntést Szerbiában automatikusan alkalmazzák, hiszen Szerbia nem EU-tag. Viszont Belgrád figyelembe veszi az uniós változást, és igyekszik ennek értelmében mielőbb módosítani a saját jogszabályait. (Ec.europa.eu, Blic)

 

10 százalékkal nőhet a minimálbér

Jövőre 157,3 dinár lehet a legalacsonyabb órabér, az eddigi 143 dinár helyett — írja a Politika. Ez messze elmarad a szakszervezetek által kért 209 dinártól, ami 36 000 dináros minimálbért eredményezett volna. A megállapodás szerint a havi legalacsonyabb fizetés 27 000 dinár lesz. Legutóbb januárban korrigálták az órabért, akkor 130-ról 143 dinárra. Szerbiában jelenleg 24 882 dinár a legkisebb fizetés, 350 000 munkás visz ennyit haza havonta, közülük 30 000-en az állami szférában dolgoznak. (Politika)


A nyitókép Szalai Attila illusztrációja

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..