Kettéosztott világ

Kettéosztott világ

​​​​​​​A szövetségesek légi csapást mértek Szíriára — Ledőlt a Tádzs Mahal két minaretje — Halálos légi katasztrófa Algír közelében

A szövetségesek légi csapást mértek Szíriára

Amerikai, brit és francia harci gépek a civileket lehetőleg kímélő, célzott és pontos légi csapásokat hajtottak végre a szíriai hatalom vegyifegyver-létesítményei ellen, miután Donald Trump amerikai elnök elrendelte az akciót, megtorlásul az április 7-ei, kelet-gútai vegyifegyver-támadásra. A légicsapás-sorozat az eddigi legnagyobb katonai fellépés volt Bassár el-Aszad elnök rendszere ellen. Joseph Dunford amerikai vezérkari főnök közölte, hogy Oroszországot is igyekeztek megkímélni mindenféle veszteségtől, viszont Moszkvát előzetesen nem tájékoztatták a lehetséges célpontokról. „Oroszország az ENSZ Biztonsági Tanácsa rendkívüli ülésének összehívását kezdeményezi a katonai csapás miatt” — közölte Vlagyimir Putyin orosz elnök Moszkvában. „Oroszország a leghatározottabban elítéli a támadást Szíria ellen, ahol orosz katonák segítik a törvényes kormányt a terrorizmus elleni harcban” — mondta. Az orosz vezető agresszióval és a szíriai humanitárius helyzet súlyosbításával vádolta meg a katonai csapást végrehajtó államokat.

 

Ledőlt a Tádzs Mahal két minaretje 

Az elmúlt napokban pusztító, nagy erejű szél ledöntötte az észak-indiai Agra városában álló, világhírű Tádzs Mahal két minaretjét. Az óránként 130 kilométeres szél erejét már nem bírta a két négyméteres torony — nyilatkozták helyi szakemberek. A két ledőlt minaret a XVII. századi mauzóleum egy-egy bejáratánál állt, az egyik a királyi kapu volt. Az az évi mintegy 12 000 turista, aki felkeresi a legendás épületet, általában ezt a kaput pillantja meg elsőként. A szakemberek már megkezdték a helyreállítást. A XVII. században a Jamuna folyó partján fehér márványból emelt Tádzs Mahal messze a legismertebb indiai emlékmű. Sah Dzsehán, az indiai moguldinasztia ötödik uralkodója építtette szeretett felesége, a perzsa származású Mumtáz Mahal (jelentése: palota ékessége) számára.

 

Halálos légi katasztrófa Algír közelében

A felszállás után lezuhant egy katonai repülőgép az algériai főváros közelében. A szerencsétlenségben 257 ember vesztette életét. Ez volt Algéria történelmének legsúlyosabb légi katasztrófája. Abd el-Azíz Buteflíka államfő háromnapos gyászt rendelt el az áldozatok emlékére. A katasztrófa az Algírtól 30 kilométerre délre fekvő Bufárik mellett található katonai támaszpontnál következett be. Egyelőre nem tudni, mi okozta. A mezőn dolgozó szemtanúk arról nyilatkoztak, hogy lángokat láttak felcsapni a repülőn, mielőtt a gép lakatlan területen földbe csapódott volna. A gépen 10 fős személyzet és 247 utas tartózkodott, többségük az algériai hadsereg személyzete volt, illetve családtag.

Szeretne értesülni, ha új cikk jelenik meg Világkép rovatunkban? Iratkozzon fel értesítőnkre!

E-mailben értesíteni fogjuk Önt az új cikkekről. Feliratkozáshoz kérjük adja meg a nevét és az e-mail címét.

Hozzászólások

Kapcsolódó cikkek

Kettéosztott világ
Világkép
Kettéosztott világ
Világkép
  • MTI
  • 2019.12.03.
  • LXXIV. évfolyam 48. szám
Facebook

Támogatóink