home 2024. április 16., Csongor napja
Online előfizetés
Kétszer kétharmad
Összeállította: Talpai Lóránt
2014.04.09.
LXIX. évf. 15. szám
Kétszer kétharmad

Elsöprő Fidesz-győzelem a választáson — Letargiában a kormányváltók szövetsége — Franciaországban új kormány alakult — Vége a roamingdíjaknak — Merényletkísérlet a volt pakisztáni elnök ellen — Darth Vader is indult volna az ukrán elnökválasztáson — Hétezer gyémánt egyetlen alsónadrágban

Elsöprő Fidesz-győzelem a választáson

A Fidesz—KDNP alkotta kormánykoalíció hatalmas győzelmet aratott a magyarországi országgyűlési választáson. A Fidesz—KDNP csaknem 61 százalékos részvételi aránnyal a szavazatok majdnem 44 százalékát szerezte meg, a baloldali kormányváltók szövetsége pedig csaknem 26, a Jobbik 21, a Lehet Más Politika pedig valamivel több mint 5 százalékot. A nem hivatalos eredmények alapján a konzervatív kormánykoalíciónak kétharmados többsége lehet a parlamentben, vagyis a Fidesz—KDNP alkotta koalíció 133 képviselőt küldhet az országgyűlésbe. Az MSZP—Együtt—DK—PM—MLP alkotta koalíció 37, a Jobbik 23, az LMP pedig 5 képviselői mandátumot szerzett a választáson. A Fidesz egymás után másodszor kormányozhat kétharmados támogatottsággal — ez Európa-szerte ritkán tapasztalható történelmi sikernek számítana. A választási eredmények kapcsán azonban fontos kiemelni, hogy a kormánypártok a 106 egyéni körzetből egyelőre 96 körzetet nyertek meg, két választókerületben továbbra is nagyon kiélezett a verseny, amely csak a következő napokban dőlhet el, és ezen múlhat majd a kétharmados többség. „Kellő alázattal és méltósággal, ahogy illik hozzánk, mondjuk ki, minden kétely és bizonytalanság eloszlott: győztünk!” — jelentette ki Orbán Viktor a választási siker után Budapesten. A miniszterelnök szerint a Fidesz—KDNP olyan elsöprő győzelmet aratott, amelynek jelentősége jelenleg még fel sem mérhető. José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke az elsők között gratulált Orbán Viktor kormányfőnek.

Letargiában a kormányváltók szövetsége

A kormányváltók, azaz az MSZP—Együtt—DK—PM—MLP alkotta koalíció súlyos választási vereséget szenvedett. A koalíciót alkotó pártok vezetői nehezen viselték a vereséget, egyikük sem gratulált a választás győztesének. Az eredmények alapján csupán az MSZP alakíthat parlamenti frakciót a baloldali összefogás pártjai közül. Mesterházy Attila, az MSZP elnöke a szocialista párt székházában tudomásul vette a választási eredményt, és hozzáfűzte, hogy a választásokat tisztességtelen szabályokkal és nem egyenlő feltételekkel tartották meg. Az MSZP elnöke csak az LMP-nek gratulált a jó eredményhez, a Jobbik szerepléséről pedig azt mondta, hogy a radikális párt örülhet, de Magyarország vesztett, az erősödő szélsőjobboldal ugyanis az egész társadalmat mérgezi. Súlyos kudarc a választási eredmény — jelentette ki Bajnai Gordon. Az Együtt—PM vezetője szerint a vereség egyik fő oka az, hogy a kormányváltók nem tudtak elég vonzó ajánlatot tenni Magyarország többségének. Az ellenzéki pártok közül az LMP részsikernek örvendhetett, a párt ugyanis bejutott a parlamentbe. Schiffer András, az LMP elnöke kiemelte: „Átmentünk a tű fokán.” Vona Gábor, a Jobbik pártelnöke szintén sikernek ítélte meg a választást, viszont azt is kiemelte, hogy nem érték el a céljukat, vagyis az igazi áttörést.

Franciaországban új kormány alakult

Tizenhat tagúra szűkült az új francia szocialista kormány, és egyúttal két új politikus is a kabinet tagja lett. Mégpedig Francois Rebsamen, a szenátus szocialista frakcióvezetője és Ségolene Royal, a 2007. évi elnökválasztás baloldali vesztese. Mint ismeretes, Ségolene Royal Fran-
cois Hollande államfő egykori élettársa, és négy gyermekének anyja. Az exfeleség a környezetvédelmi tárcát kapta meg, melyet már 1992-ben is irányított. A kormány átalakítását érintő további változásokkal kapcsolatban kiemelhető, hogy a gazdasági és pénzügyi csúcsminisztérium két részre szakadt. A gazdasági ügyeket Arnaud Montebourg eddigi ipari fejlesztési miniszter, a pénzügyeket pedig Michel Sapin korábbi munkaügyi miniszter irányítja a jövőben. A belügyi tárcát Manuel Vallstól az eddigi költségvetési miniszter, Bernard Cazeneuve örökli.

Vége a roamingdíjaknak

Az Európai Parlament képviselői megszavazták a roamingdíjak eltörlését és a fogyasztói jogok kiterjesztését, valamint a távközlési piac fejlődését elősegítő intézkedéseket. Az új rendelet értelmében a roamingdíjak 2015 karácsonyától fognak megszűnni. „Felszámolni az akadályokat, könnyebbé tenni az emberek életét, és csökkenteni költségeiket — voltaképpen ez az unió legfontosabb hivatása” — fogalmazott Neelie Kroes, az Európai Bizottság alelnöke. Hangsúlyozta továbbá, hogy ezzel a döntéssel mindenki csak nyerhet, a szolgáltatók és a fogyasztók is.

Merényletkísérlet a volt pakisztáni elnök ellen

Meg akarták gyilkolni Pervez Musarraf egykori pakisztáni elnököt Iszlámábádban. A merénylők a pokolgépüket egy híd alatti vízvezetékbe rejtették, amely húsz perccel azelőtt robbant fel, hogy a volt államfőt a villájához szállító gépkocsioszlop elhaladt volna a helyszínen. A hírhez kapcsolódik, hogy Pervez Musarrafot a napokban egy iszlámábádi különleges bíróság hazaárulással vádolta meg, mert a politikus a hadsereg egykori vezetőjeként 2007-ben szükségállapotot vezetett be, és felfüggesztette az alkotmányt.

Darth Vader is indult volna az ukrán elnökválasztáson

Darth Vader hivatalosan is jelöltette magát az ukrán elnökválasztásra, kérését azonban elutasították. Az ukrán Darth Vader, avagy Viktor Sevcsenko már régóta tevékenykedik a volt szovjet tagköztársaságban. Az utóbbi években a legkülönfélébb akciókkal hívta fel magára a figyelmet: kikiáltotta már magát Odessza polgármesterének, harcolt az illegálisan parkolókkal, vihar után rohamosztagosaival takarított, sót, gyufát és óvszert osztogatott a kijevieknek a 2012. évi „világvége” előtt. Most pedig arra szánta el magát, hogy elindul az ukrán elnökválasztáson. A Csillagok háborújából ismert hőst az Ukrán Internet Párt indította volna. A választási bizottság azonban a valóságnak nem megfelelő adatok miatt megtagadta Darth Vader elnökjelöltté való bejegyzését. Az ukrajnai elnökválasztáson egyébként 46 jelölt kívánt indulni. Hármat közülük azonban Darth Vaderhez hasonlóan szintén nem regisztráltak.

Hétezer gyémánt egyetlen alsónadrágban

Hong Kongban a shenzheni kikötőben letartóztattak egy férfit. A hatóságoknak az tűnt fel, hogy az illető egy kissé furcsán közlekedik. A férfi ruhájának átkutatása után a vámtisztek az alsónadrágban mintegy 7500 kis gyémántot, valamint tíz ékszert találtak, melynek összsúlya körülbelül 130 gramm volt. Az eset után sok gyémántrajongó és -vásárló vélhetőleg jól meggondolja majd, hogy hol szerzi be kedvenc értéktárgyait, illetve hogy mit akaszt majd a nyakába. Kínában egyébként egyre inkább nő a kereslet a luxuscikkek iránt, a termelés viszont gyenge. A távol-keleti országban a hivatalos importnál sokkal több gyémántot értékesítenek, ami azt jelenti, hogy a csempészés nagymértékben hozzájárul ahhoz, hogy a gyémántkínálat lépést tartson a kereslettel.        

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..