home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
Kétfelé énekelni
Tóth Lívia
2005.11.15.
LX. évf. 46. szám
Kétfelé énekelni

Szabó Attila fotójaMár a legutóbbi egyházaskéri látogatásunkkor, a Kálmány Lajos Emléknapon is jelezték egyesek, hogy gond van a mindössze 340-350 lelket számláló településen a helyi közösség márciusban megválasztott új tanácsa és az Aranybogár Művelődési Egyesület között. De akkor is ígért...

Szabó Attila fotója

Már a legutóbbi egyházaskéri látogatásunkkor, a Kálmány Lajos Emléknapon is jelezték egyesek, hogy gond van a mindössze 340-350 lelket számláló településen a helyi közösség márciusban megválasztott új tanácsa és az Aranybogár Művelődési Egyesület között. De akkor is ígérték, hogy hamarosan megpróbálnak tárgyalóasztalhoz ülni és megállapodásra jutni. Aztán érkezett a telefonhívás, hogy erre azon a beszélgetésen kerül majd sor, amelyen megvitatják a közelgő falunap (november 15.) programját is.
Fehér Mária, a helyi közösség tanácsának elnöke megmutatja a volt orvosi lakást, amely visszakerült a helyi közösség tulajdonába - persze, nem ingyen. Most próbálják lakhatóvá tenni az adományba kapott bútorokkal. Az egyik szobájában a nyugdíjasok rendezkedtek be, a másikban a helyi közösség, de itt kap helyet a falu könyvtára is, mely jelenleg 300 kötetet számlál. Aztán átmegyünk a szomszédos, saroki épületbe, amely most már szintén a helyi közösségé, hiszen az Illyés Alapítvány hozzájárulásával sikerült megvásárolniuk a kialakítandó falumúzeum részére. Két-három helyiséget a fiatalok kapnak meg, a többiben pedig az összegyűjtött régi használati tárgyakat helyezik el. Lesz itt tisztaszoba, konyha, minden annak rendje és módja szerint. Az udvarra gémeskutat, galambdúcot terveznek, kiállítják az 1902-ből származó tűzoltókocsit. Mivel az említett két épület szinte egymás mellett van, a hatalmas, közös udvarra különböző rendezvényeket, nyári táborokat álmodnak a helybeliek. Hogy máshol is halljanak róluk, és ne felejtsék el teljesen őket.
Miközben mi nézelődtünk, szép számban összejöttek a bejelentett beszélgetésre az érdeklődők: a helyi közösség tanácsának és a művelődéssel megbízott bizottságának a tagjai, valamint azok, akik részt vesznek, vagy vettek az Aranybogár Művelődési Egyesület (civil szervezet) tevékenységében. Fehér Mária ismertette a jelenlévőkkel, hogy a falunapi ünnepséget szerény keretek között november 19-én 14 órai kezdettel tartanák meg. Ebből az alkalomból átadják rendeltetésének a falumúzeumot és a könyvtárat, köszönetet mondanak az Illyés Közalapítványnak és a tartományi kisebbségügyi titkárságnak, melynek jóvoltából bővíthették a számítógépes berendezésüket, és táblákat helyeznek el a középületeken. Ezen a napon javaslatot tesznek az Egyházaskérről elszármazottak klubjának a megalakítására, pénzelését pedig a helyi közösség számlája segítségével rendeznék önkéntes adományok formájában. Ezeket az eszközöket elsősorban a temető rendben tartására fordítanák, amire már most is nagy igény mutatkozik, főleg azok részéről, akik külföldön élnek. A helyi közösség kasszájába egyébként a helyi járulékból - melyet a dolgozók és a nyugdíjasok fizetnek, a földművesek nem - mintegy 18 ezer dinár gyűlik össze, de rendszeresen pályáznak, igyekeznek minél több donációhoz hozzájutni. A jelenlegi, november 15-ei falunapot a korábbi tanácstól örökölték, de a mostani vezetőség úgy érzi, hogy erre az eseményre másik, talán egy májusi dátumot kellene találni, melyen majd egész napos ünnepséget szerveznének sportrendezvényekkel, főzőversennyel, művelődési műsorral, esti mulatsággal. A Kálmány Lajos Emléknapot pedig továbbra is ősszel tartanák meg, közösen, a helyi közösség és az Aranybogár ME, a lakosság bevonásával, miként tették azt 1997-ben és 1999-ben is. Ezt a kérdést várhatóan hamarosan közvitára bocsátják.
Természetesen szóba került az is, hogy a helyi közösség tanácsa és az Aranybogár ME között jelenleg eltávolodás, ellentét tapasztalható. Ezt szeretnék kiküszöbölni, hogy a jövőben a különféle eseményeket közösen, az egész falu részvételével szervezzék. A tanácstagok szerint erre csak akkor lesz lehetőség, ha az Aranybogár ME a megfelelő keretbe és mederbe tereli a tevékenységét, és az elfogadott alapszabályzata szerint működik. A jelenlegi munkáját viszont élesen bírálták, sőt, sokan felhánytorgatták a régi sérelmeket is. Kiderült, hogy a fiatalokkal nincs, aki foglalkozzon, a kórus felbomlott, de most mintha kettő is alakulóban lenne. Talán még nem egymás ellen, hiszen a tagok nyitottak az együttműködésre, és nem is látják értelmét annak, hogy ilyen kis közösségben ,,kétfelé énekeljenek”. Burány Zoltán, a művelődési egyesület elnöke elsősorban azt kérte ki magának, hogy a módszereit sztálinistának nevezték, valamint nem látja annak értelmét, hogy megváltoztassák a falunap dátumát.
A kétórás, helyenként heves és érzelmektől sem mentes vitában többször is elhangzott, hogy a széthúzást meg kell szüntetni, inkább legyenek egy akaraton, ne vitatkozzanak és ne veszekedjenek. A közös nevezőre jutás azonban nagyon nehezen, vagy egyáltalán nem jött létre. Elhangzott az is, hogy mivel a pályázatokon csak a civil szervezetek vehetnek részt, talán nem ártana a helyi közösségnek egy új művelődési egyesületet alakítania. Ami biztos, hogy a falunapi ünnepséget november 19-én megtartják, lesz művelődési műsor is, a felnőttek, a fiatalok és az iskolások részvételével, és az egész felett ezúttal a helyi közösség tanácsának a tagjai ,,bábáskodnak”. Egy rögtönzött kóruspróbának jómagunk is tanúi voltunk.
Reméljük, hogy a jövőben sikerül elsimítani az ellentéteket, és végre az a bizonyos, sokat emlegetett tiszta víz is belekerül a pohárba. Külső segítség nélkül, mert ezt a gondot csakis az ott élők oldhatják meg. A közösség megmaradása és fejlődése érdekében. Máskülönben az a vízió válhat valóra, amelyet Bogdán József, a falu plébánosa vázolt az egyik versében:
,,Kérded, mi újság Egyházaskéren.
Egyházaskéren... egy ház, majd egy sem.”

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..