home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Két zentai érem Csehországban
Tóth Tibor
2021.10.22.
LXXVI. évf. 42. szám
Két zentai érem Csehországban

A szerbiai kajak-kenu válogatott tagjai nyolc érmet nyertek a csehországi Račicében, az Olimpiai Reménységek Fesztiválján. A gazdag éremtermésből kettőt a zentai Tiszavirág versenyzője, Gere Kata szerzett, aki egyéniben 1000 méteren ezüst-, a palánkai Dina Baceljjel párosban, 500 méteren pedig bronzérmet nyert.

— Teljesen elégedett vagyok a csehországi teljesítményemmel, mind az egyessel, mind a párossal. Egyesben egy napon ment le az előfutam, a középdöntő és a döntő is, ami elég nehéz volt, és ügyesen kellett bánnom az energiámmal. Annak ellenére, hogy a verseny előtt a palánkai lánnyal csak egyszer ültünk össze, nagyon jól siklott alattunk a hajó, és jó párost alkottunk. A 2021. volt az eddigi legsikeresebb évem, hiszen a tartományi és az országos bajnokságon egyaránt hat érmet nyertem, hármat a serdülők és hármat a juniorok mezőnyében. Egy röpke pihenő után folytattuk a munkát, de már a tanítás is elkezdődött, így gyakran suli után van edzés. A következő évi terveimet illetően annyit mondanék, hogy szeretnék kijutni a junior-Európa-bajnokságra, ez a fő cél — mondta Kata.


Gere Kata (Tiszavirág Kajakklub felvételei)

Berec Balázs párosban 500 és 1000 méteren is helytállt a fiatal korosztálynak szervezett, harminchat ország részvételével megtartott, úgynevezett mini-világbajnokságon. Egyik távon sem került a középdöntőbe, de a versenyen szerzett tapasztalatait a későbbiekben kamatoztatni tudja. Az országos bajnokság viszont jobban sikerült, hiszen Balázs a négyessel másodikként ért célba.

Kobleher Tamás egyesben és párosban is a középdöntőben fejezte be szereplését. Egyesben többet várt magától, a négyessel viszont elégedett, hiszen a két palánkai és az egy magyarkanizsai versenyzővel korábban keveset eveztek együtt, így a középdöntős helyezés jónak mondható.

— A legsikeresebb versenyem a válogató, majd az országos bajnokság volt. Az utóbbin egyesben 1000 méteren a serdülők között 3. lettem, Berec Balázzsal párosban pedig a juniorok között szintén 1000 méteren szintén 3. helyen értünk célba, de az érmet súlyhiány miatt elveszítettük. Nagy elánnal vágtam bele a téli felkészülésbe, minél jobban szeretném megtanulni az 1000 méteres távot. 2022-ben szeretnék indulni az Eb-n, és a lehető legjobban teljesíteni — mondta Tamás.


A zentai és a magyarkanizsai kajakosok az egyik közös, őszi edzés előtt

Fehér Csaba, a Tiszavirág vezetőedzője és a szerbiai válogatott csapatvezetője betegség miatt nem utazhatott Csehországba, így itthonról, online követte a versenyeket és adta az utasításokat.

— Egy olyan nemzetközi versenyen vagyunk túl, amely már nagyon kellett ennek a korosztálynak. A 15—18 éves fiúk és lányok számára vízválasztó ez az időszak, és szükségük van bizonyos megerősítésre, akár nemzetközi szerepléssel vagy a válogatottba kerüléssel, hogy jó úton járnak. Négy zentai versenyző jutott ki Csehországba, de Subotić Igor, velem együtt, megbetegedett, így mi ketten itthonról követtük a fejleményeket. A versenyzőkkel és a palánkai edzőtársammal nem volt könnyű távolról kommunikálni, de kiválóan megoldottuk a feladatot, amiről a nyolc érem is tanúskodik. Gere Kata maximálisan fel volt készülve az 1000 és az 500 méterre is. Számítottam rá, hogy mindkét számban érmes lesz. Az egész verseny furcsa menetrend szerint zajlott, pénteken ugyanis az 1000, szombaton az 500, vasárnap pedig a 200 méteres számok szerepeltek a programban. Aki két számban indul, annak egy nap alatt hat futamot kell teljesítenie, ami nagyon nehéz. Kata az úton belázasodott, valamilyen vírusos fertőzést szedett össze. A versenyen való szereplése is kérdésessé vált. Kiválóan teljesített a pénteki napon, hiszen mindössze két tizeddel, mintegy 20 centiméterrel maradt le az aranyéremről. Egészségesebb pillanatában ezt a 20 centit ledolgozta volna. A páros 500 méteren elért bronzérem is gyönyörű eredmény, mert ekkor már mindkét lány mögött számtalan futam volt. Kobrehel Tamás elsőéves serdülőként kajak egyes 1000 méteren megnyerte az augusztusi válogatót, ami hatalmas fegyvertény, még engem is meglepett. Nagyon jól összerakta a pályát ilyen fiatalon, ezt a versenyzők általában később tanulják meg. Csehországban az első kört jól teljesítette, a középdöntőben talán még nem hitte el, hogy a döntőben a helye. Időeredményeit nézve az első ötben mindenképp befért volna. A négyes jól siklott alattuk, pedig csak egy hetet készülhettek együtt. Berec Balázs nagyon tehetséges, és kiválóak a testi adottságai, viszont kiélezett szituációkban még hiányzik belőle a kellő versenyrutin. Az egyik legerősebb csapathajós emberünk négyesben és párosban egyaránt, hiszen Kobrehellel a tartományi bajnokságot kitűnő idővel nyerték meg a három évvel idősebbek mezőnyében. A csehországi versenyen nem tudtunk csak zentaiakból álló négyest összerakni, így két palánkai kajakost ültettünk melléjük a hajóba, és az óbecsei edzőtáborban megpróbáltuk összerakni őket. A fiatal versenyzőknek a legtöbb egyesületben nincs csapathajós tapasztalatuk, mert a korosztályban nincs elég versenyző, nincs tömegesség. Az országban mindössze öt-hat egyesület foglalkozik csapathajókkal is. Balázséknak két olyan versenyzővel kellett egy hajóban szerepelniük, akiknek minimális csapathajós tapasztalatuk van. Ez is rányomta bélyegét a szereplésre. Ha zentai négyes indulhatott volna, biztos vagyok benne, hogy most legalább döntős szereplésről beszélhetnénk — mondta Fehér.


A bronzérmes páros: Gere Kata és Dina Bacelj

Az elmúlt években szövetségi szinten ezt a korosztályt jócskán elhanyagolták. A szövetség Tokióra és a többi világversenyre fókuszált, azt azonban szem elől tévesztette, hogy Párizsban és Los Angelesben ebből a korosztályból kerülnek majd ki a válogatott versenyzők.

— Nagyon tehetséges és tömeges a 15 és 18 év közötti korosztály. Már most megmutatta, hogy a kevés odafigyelés ellenére szép eredményekre képes. Az elkövetkező egy-két évben meglepetést okozhatnak azoknak a felnőtt versenyzőknek, akik az idén képviselték az országot a világversenyeken, és nem az elvárások szerint szerepeltek. Nagy hangsúlyt kellene helyezni erre a fiatal generációra, és azt is tudni kell, hogy utána jönnek a 2007/08-ban születettek, akik még a 2005/06-os korosztálynál is népesebbek — mondta a vezetőedző.

A Tiszavirág tagjai nem pihentek sokat, már harmadik hete vannak a vízen, és lesznek mindaddig, amíg az időjárási körülmények engedik. Az október a technikai hiányosságok, lemaradások pótlásáról szól, novemberben pedig megkezdődik a kemény munka, melyen az erőnlét, a fizikai felkészülés kerül előtérbe, mely ugyanúgy fontos része a sportágnak, mint a vízen szükséges technikai rész vagy a versenyző taktikai tudása a különböző távokon.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..