home 2024. április 27., Zita napja
Online előfizetés
Két ukrán helikopter csapást mért egy belgorodi olajtárolóra
2022.04.01.
LXXVII. évf. 13. szám
Két ukrán helikopter csapást mért egy belgorodi olajtárolóra

Az orosz légtérbe behatoló két ukrán helikopter csapást mért egy olajtárolóra a határ közelében fekvő Belgorodban, a létesítmény kigyulladt — közölte Telegram-csatornáján pénteken Vjacseszlav Gladkov, a régió kormányzója.

„Az olajraktárban keletkezett tüzet az ukrán fegyveres erők két helikopterének légicsapása okozta, melyek kis magasságban érkeztek Oroszország területére. Áldozatok nem voltak” — írta Gladkov. Közölte, az olajtárolótűz miatt változtatnak a helyi benzinkutak ellátási láncán, és azt ígérte, nem lesz üzemanyaghiány.


Fotó: Tanjug/ AP/ Zaporizhzhia nuclear power plant

Újra megnyílik a humanitárius korridor Mariupolból Zaporizzsja felé, amit a Nemzetközi Vöröskereszt és az UNHCR felügyel.

Az orosz védelmi minisztérium közlése szerint a civil lakosság a városból Zaporizzsja felé vonulhat el. Az ukrán hadsereg donyecki vezetősége elmondta, csütörtök este egy buszokból álló konvoj már úton volt Mariupol felé.

Putyin: orosz bankokban nyitott rubelszámláról kell fizetni a gázért

Vlagyimir Putyin orosz elnök aláírta az Oroszországgal szemben barátságtalan országokkal folytatott földgáz-kereskedelem szabályairól szóló rendeletet, mely a szerződések alapján rubelalapú fizetési rendszert ír elő. Ezt maga Putyin jelentette be egy, a légi közlekedési ágazat helyzetével foglalkozó csütörtöki videókonferencián.

„Az ilyen országokból való partnereinknek világos és átlátható rendszert kínálunk: az orosz földgáz megvásárlásához rubelszámlát kell nyitniuk orosz bankokban, és holnaptól, folyó év április 1-jétől kezdve ezekről a számlákról kell majd fizetni a gázszállításokért” — mondta.


Vlagyimir Putyin (fotó: Tanjug/ AP/ Alexei Nikolsky, Sputnik, Kremlin)

Oroszország kitiltotta az EU felső vezetését

Válaszul az Európai Unió tömeges egyoldalú szankcióira, összhangban a viszonosság nemzetközi jogi alapelvével, az orosz fél jelentősen kibővítette az EU-tagországok és az európai intézmények azon képviselőinek listáját, akiktől megtagadja az Oroszországba való belépést. A korlátozások kiterjedtek az Európai Unió legfelsőbb vezetésére, köztük több európai biztosra és uniós katonai vezetőre, valamint az Európai Parlament tagjainak túlnyomó többségére, akik támogatják az oroszellenes politikát.

Az orosz feketelistára felkerültek egyes uniós tagállamok kormánytagjai és parlamenti képviselői, valamint olyan közéleti személyiségek és médiamunkások, akik személyesen felelősek „a törvényellenes oroszellenes szankciók előmozdításáért, a ruszofób érzelmek szításáért, valamint az orosz ajkú lakosság jogainak és szabadságjogainak megsértéséért”.

Az orosz diplomáciai tárca az intézkedésről szóbeli jegyzéket küldött az EU moszkvai képviseletének. A minisztérium kilátásba helyezte, hogy az EU és tagállamai részéről bármilyen ellenséges fellépés elkerülhetetlenül kemény válaszlépéseket von majd maga után.

A közlemény rámutatott, hogy az ukrajnai orosz „különleges hadművelet” kezdete óta az orosz állampolgárokat és vállalatokat tömeges és önkényes egyoldalú korlátozásoknak vetik alá Európában, „figyelmen kívül hagyva minden alkalmazandó nemzetközi jogi normát, nyilvánosságra hozzák személyes adataikat, és abszurd, törvénytelen kritériumokat találnak ki a lista további bővítése érdekében”. A tárca szerint Brüsszel példátlan nyomást gyakorolva és zsarolva próbálja belekeverni a szuverén országokat „a nemzeti érdekeikkel ellentétes oroszellenes szankciókba”, de „az elmúlt hetek eseményei bizonyítják, hogy ezek az erőfeszítések hiábavalóak”.

Orbán: ez nem a mi háborúnk

Ez a háború nem a mi háborúnk, itt mi nem nyerhetünk, de mindent elveszíthetünk, a gazdaság működése vagy nem működése itt a kérdés — hangsúlyozta péntek reggel a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában Orbán Viktor miniszterelnök. Hozzátette, elítélik az orosz támadást, de nem tudnak úgy segíteni az ukránoknak, ha közben tönkretesszük saját magunkat.

A kormányfő arról is beszélt, hogy megértéssel kell fogadnunk az ukrán elnök erőfeszítéseit, hiszen bajban van a hazája.

 

Összefoglalta: Tancsik Richárd

Források: MTI, Hirado.hu, Szerbiai RTV, Tanjug

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..