home 2024. április 25., Márk napja
Online előfizetés
Két nap múlva rajt
Tóth Tibor
2016.06.08.
LXXI. évf. 23. szám
Két nap múlva rajt

Még két nap választ el bennünket az év legnagyobb labdarúgó-eseményétől, a franciaországi Európa-bajnokságtól. A csapatok már elfoglalták szálláshelyüket, és várják, hogy megkezdhessék szereplésüket a 15. kontinenstornán. Az idei viadal más lesz a korábbiaknál, hiszen első alkalommal küzd 24 válogatott a trófeáért, melyet a spanyol válogatott véd. Beharangozónkban Csizmár Zsolttal, a szabadkai Champions felnőttfutsalcsapatának vezetőedzőjével latolgattuk az esélyeket.

— Véleményem szerint az utóbbi évek legjobb Európa-bajnoksága elé nézünk. A legutóbbi 4-5 kontinenstornán előre lehetett tudni, hogy melyik 2-3 válogatott közül kerül ki a végső győztes, az idén viszont nem beszélhetünk kimagasló esélyesekről, hiszen nagyon kiegyenlített a mezőny. Külön érdekességet ad az Eb-nek, hogy első alkalommal vesz részt rajta 24 válogatott — legutóbb 1994-ben, az Egyesült Államokban rendezett vb-n szerepelt ennyi együttes —, így 48 mérkőzést élvezhetünk végig, aminek mi, fociimádók nagyon örülünk — mondta Csizmár.

* A válogatottak barátságos mérkőzésekkel készültek az Eb-re. Lehet-e ezekből a találkozókból messzemenő következtetéseket levonni?

— A meglepetések közé tartozott a német válogatott veresége a szlovák tizenegytől. Igaz, hogy Németország egy kicsit felforgatott csapattal futott ki a pályára, de ezen a szinten ez nem számít. A szlovákok a csoportban is megmutatták, hogy jó kis csapatuk van, a németek számára viszont a vereség intő jel, hiszen a legutóbbi tíz mérkőzésből ötöt elveszítettek. Figyelemmel kísértem a magyar válogatott barátságos mérkőzéseit is. Érzésem szerint nehezen fog gólt kapni, nehéz lesz legyűrni, de az ellenfél kapujába is nehezen talál be. A csapat stabil, a helyzetek kihasználásán azonban van még mit csiszolni.

* Nézzük csoportonként az esélyeket! A házigazda franciáknak az A csoportban nem túl acélos együttesekkel kell megküzdeniük.

— Valóban nem a legattraktívabb csoportról beszélhetünk. Ha a franciák tudásuk legjavát nyújtják, akkor illene megnyerniük a csoportot. Régen voltak már ennyire erősek a gall kakasok, így három győzelmet várok tőlük. A második hely kérdése teljesen nyitott, az albán—svájci—román trióból akár két csapat is bejuthat a nyolcaddöntőbe. Az albánokra nagyon oda kell figyelni, hiszen első alkalommal jutottak ki egy nagy tornára, ami plusz motiváció számukra.

* A B csoport pikantériája az angol és a walesi válogatott összecsapása lehet, de nem szabad megfeledkeznünk a szlovákokról és az oroszokról sem.

— Az Anglia—Wales szigetországi rangadó igazi parázs csata lesz, de az angol—orosz nyitány is tartogat izgalmakat. Nagyon kiegyensúlyozott csoportról beszélhetünk. A szlovák válogatott megmutatta, mennyire jelentős játékerőt képvisel, az orosz együttes pedig Capello mester távozásával sokkal nyíltabb és gólra törőbb focit játszik. Ebben a kvartettben körbeverést érzek, nehéz megjósolni, kik lesznek a továbbjutók.

* A C csoportban is akad egy nagyon érdekes párharc, ez pedig, már a történelmi múlt miatt is, a német—lengyel ütközet.

— A németeket nemcsak a csoport, hanem az Európa-bajnokság egyik nagy esélyeseként is emlegetik, most viszont mintha nem volnának annyira erősek, mint a világbajnokságon. Természetesen nem nevezném őket gyengének, hiszen a keretük, főleg a középpályás és a támadósor, nagyon erős. Elvárásaim szerint első helyen végeznek a csoportban, a második helyért lengyel—ukrán párharc lesz, az észak-íreket pedig egy picit esélytelenebbnek tartom.

* A címvédő spanyolok a D csoportba, a horvátok, a törökök és a csehek közé kerültek.

— A D-t a B csoporthoz tudnám hasonlítani, itt is körbeverés valószínű. A spanyolok szeretnék kiköszörülni a világbajnokságon elszenvedett csorbát, ezért nagyon komolyan fogják venni ezt a tornát. Őket várom az első helyre, a horvát—török—cseh hármasban pedig csak nagyon apró, árnyalatnyi különbségek dönthetnek majd.

* Minden nagy tornán van egy kiemelkedően erős csoport.

— Az E csoportot nyugodtan nevezhetjük „halálcsoportnak”, hiszen itt mind a hat mérkőzés ki-ki meccs lesz. Megkockáztatom, hogy egyéni képességek alapján a belgák a legerősebbek, kérdés azonban, hogy összeért-e már a fiatal csapat. Az olaszoknál Antonio Conte szövetségi kapitány hatalmas gondokkal találta magát szembe. A kezdőcsapatból az egész középpálya hiányzik, mivel Verratti, Marchisio és Pirlo nem utazik az Eb-re, Montolivo megsérült, Thiago Motta talán a belgák ellen harcképes lesz, de ez még egyáltalán nem biztos. Az olaszok védelme erős, a csapat összeszokott, de kérdés, hogy ezt a 4-5 játékost hogyan tudják helyettesíteni. A svédek legfőbb erőssége Zlatan Ibrahimovićban rejlik, akinek minden bizonnyal ez lesz az utolsó világversenye, és a vállán viszi majd a csapatot. Tudjuk, az írekben mekkora a nemzeti öntudat, szemre nem játszanak szép focit, de végigdarálják a kilencven percet.

* Végezetül a bennünket leginkább foglalkoztató F csoportról ejtsünk néhány szót.

— Ebben a négyesben a Magyarország—Izland-mérkőzés lehet a vízválasztó, mivel aki itt megszerzi a három pontot, az nagy lépést tesz a továbbjutás felé. A portugálokat sokan nem tartják elég erősnek, de én ezzel nem értek egyet. Az osztrákok az utóbbi években rengeteget fejlődtek. Ha a magyar válogatott legyőzné Izlandot, Ausztriától vagy Portugáliától pedig pontot rabolna, akkor szinte biztosan továbbjutna a csoportból. Izlandot véletlenül sem szabad leírni, hiszen arra a válogatottra, amely oda-vissza legyőzte Hollandiát, oda kell figyelni.

* Kinek szurkolsz az Eb-n, és szerinted lesz-e meglepetéscsapat?

— Magyarországnak, Németországnak és Lengyelországnak szurkolok. A meglepetéscsapat a lengyel lehet, hiszen a játékosok szinte egymás gondolatait is ismerik, 3-4 sztárjátékosukkal nagyon jó csapatnak tűnnek. Elképzelhető, hogy az írek vagy a svédek is messzebb jutnak a vártnál, viszont a legjobban azt szeretném, ha a magyar válogatott lenne a meglepetéscsapat — latolgatta az esélyeket Csizmár Zsolt, a szabadkai Champions felnőttfutsalcsapatának vezetőedzője.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..