home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
Két kormányfő búcsúja
Talpai Lóránt
2018.03.26.
LXXIII. évf. 12. szám
Két kormányfő búcsúja

​​​​​​​Lemondott a szlovén és a szlovák kormányfő is — Bezárják a lampedusai menekülttábort — Észak-Svédország kapja az IKEA-alapító vagyonának felét

Lemondott a szlovén és a szlovák kormányfő is

Lemondott Miro Cerar szlovén kormányfő, miután a szlovén legfelsőbb bíróság megsemmisítette a kormány csaknem 1 milliárd eurós kiemelt projektumáról, a Koper—Divača vasútvonal egy 27 kilométeres szakaszán tervezett második vágány építéséről tavaly szeptemberben rendezett népszavazás eredményét, mert a kampányt a kabinet állami pénz felhasználásával finanszírozta.
Az elmúlt hét folyamán Robert Fico szlovák kormányfő is benyújtotta lemondását. Andrej Kiska köztársasági elnök Peter Pellegrini eddigi miniszterelnök-helyettest bízta meg kormányalakítással. Fico korábban arról beszélt, hogy a távozását három feltételhez köti: a választáson győztes párt, a Smer-SD dönt a kormány összetételéről, az államfő elfogadja a miniszterelnök lemondása után megalakuló kormányt, illetve szavatolja, hogy a hárompárti koalíció tovább működhessen.

 

Bezárják a lampedusai menekülttábort

A lampedusai menekülttábor azonnali kiürítését és bezárását rendelte el a római belügyminisztérium a kialakult helyzet miatt. A rendelkezés értelmében a lampedusai táborban tartózkodó személyeket máshova szállítják át, majd a központot bezárják, és átépítik. Mint ismeretes, a táborban március 8-án tűz ütött ki. Az ezt követő ellenőrzésen fény derült az ottani „embertelen” állapotokra, melyeket a Vöröskereszt egy jelentésben foglalt össze. Eszerint a menekültek azonosítását szolgáló központban az érkezőknek eredetileg 24 és 48 óra közötti időt kellene tölteniük, hogy utána a menedékkérelemre jogosultakat máshova helyezzék át, az illegális bevándorlókat pedig kiutasítsák. A Lampedusára érkezők azonban heteket vagy akár hónapokat is eltöltenek a táborban, ahol a jelentés szerint nincs elég férőhely, ezért az itt tartózkodók a szabad ég alatt alszanak, nem működik a menza, ezért az ételt ott fogyasztják el, ahol tudják, az illemhelyeken nincs ajtó, a matracok piszkosak, a kíséret nélküli kiskorúakat pedig nem különítik el a felnőtt férfiaktól.

 

Észak-Svédország kapja az IKEA-alapító vagyonának felét

Vagyona felének elajándékozásáról rendelkezett végakaratában Ingvar Kamprad, az IKEA cég idén januárban elhunyt alapítója. A kilencvenegy éves korában meghalt üzletember vagyonát 2017-ben a Bilan című svájci gazdasági magazin 362 milliárd svéd koronára becsülte — idézte fel a The Local című hírportál. Kamprad vagyonának felét négy gyermeke örökli, a másik felét pedig Észak-Svédország (Norrland) üzleti vállalkozásainak felvirágoztatására fordítják. „Az örökségem fennmaradó része az FKS alapítványhoz kerül. Ezt az összeget a Norrlandban folyó üzleti tevékenységek fejlesztésére kell fordítani” — írta az üzletember a 2014-ben készült végrendeletében. A Kamprad család vállalkozásokat, kutatásokat segítő és jótékonysági alapítványát 2011-ben hozták létre. Ennek értékét 4,7 milliárd svéd koronára becsülik. Az alapítvány tevékenysége mostanáig Ingvar Kamprad szülőhelyére, Smaland történelmi tartományra irányult.  

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..