Két kormányfő búcsúja
Talpai Lóránt
2018.03.26.
LXXIII. évf. 12. szám
Két kormányfő búcsúja

Lemondott a szlovén és a szlovák kormányfő is

Lemondott Miro Cerar szlovén kormányfő, miután a szlovén legfelsőbb bíróság megsemmisítette a kormány csaknem 1 milliárd eurós kiemelt projektumáról, a Koper—Divača vasútvonal egy 27 kilométeres szakaszán tervezett második vágány építéséről tavaly szeptemberben rendezett népszavazás eredményét, mert a kampányt a kabinet állami pénz felhasználásával finanszírozta.
Az elmúlt hét folyamán Robert Fico szlovák kormányfő is benyújtotta lemondását. Andrej Kiska köztársasági elnök Peter Pellegrini eddigi miniszterelnök-helyettest bízta meg kormányalakítással. Fico korábban arról beszélt, hogy a távozását három feltételhez köti: a választáson győztes párt, a Smer-SD dönt a kormány összetételéről, az államfő elfogadja a miniszterelnök lemondása után megalakuló kormányt, illetve szavatolja, hogy a hárompárti koalíció tovább működhessen.

 

Bezárják a lampedusai menekülttábort

A lampedusai menekülttábor azonnali kiürítését és bezárását rendelte el a római belügyminisztérium a kialakult helyzet miatt. A rendelkezés értelmében a lampedusai táborban tartózkodó személyeket máshova szállítják át, majd a központot bezárják, és átépítik. Mint ismeretes, a táborban március 8-án tűz ütött ki. Az ezt követő ellenőrzésen fény derült az ottani „embertelen” állapotokra, melyeket a Vöröskereszt egy jelentésben foglalt össze. Eszerint a menekültek azonosítását szolgáló központban az érkezőknek eredetileg 24 és 48 óra közötti időt kellene tölteniük, hogy utána a menedékkérelemre jogosultakat máshova helyezzék át, az illegális bevándorlókat pedig kiutasítsák. A Lampedusára érkezők azonban heteket vagy akár hónapokat is eltöltenek a táborban, ahol a jelentés szerint nincs elég férőhely, ezért az itt tartózkodók a szabad ég alatt alszanak, nem működik a menza, ezért az ételt ott fogyasztják el, ahol tudják, az illemhelyeken nincs ajtó, a matracok piszkosak, a kíséret nélküli kiskorúakat pedig nem különítik el a felnőtt férfiaktól.

 

Észak-Svédország kapja az IKEA-alapító vagyonának felét

Vagyona felének elajándékozásáról rendelkezett végakaratában Ingvar Kamprad, az IKEA cég idén januárban elhunyt alapítója. A kilencvenegy éves korában meghalt üzletember vagyonát 2017-ben a Bilan című svájci gazdasági magazin 362 milliárd svéd koronára becsülte — idézte fel a The Local című hírportál. Kamprad vagyonának felét négy gyermeke örökli, a másik felét pedig Észak-Svédország (Norrland) üzleti vállalkozásainak felvirágoztatására fordítják. „Az örökségem fennmaradó része az FKS alapítványhoz kerül. Ezt az összeget a Norrlandban folyó üzleti tevékenységek fejlesztésére kell fordítani” — írta az üzletember a 2014-ben készült végrendeletében. A Kamprad család vállalkozásokat, kutatásokat segítő és jótékonysági alapítványát 2011-ben hozták létre. Ennek értékét 4,7 milliárd svéd koronára becsülik. Az alapítvány tevékenysége mostanáig Ingvar Kamprad szülőhelyére, Smaland történelmi tartományra irányult.  

Szeretne értesülni, ha új cikk jelenik meg Világkép rovatunkban? Iratkozzon fel értesítőnkre!
E-mailben értesíteni fogjuk Önt az új cikkekről. Feliratkozáshoz kérjük adja meg a nevét és az e-mail címét.
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Részletek mutatása" gombra olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..