home 2024. április 26., Ervin napja
Online előfizetés
Két kishegyesi könyv
Tóth Péter
2021.08.05.
LXXVI. évf. 31. szám
Két kishegyesi könyv

A mi iskolánk — 250 év története címmel látott napvilágot a kishegyesi általános iskola negyed évezredes múltját összefoglaló kiadvány. Mivel tavaly a járványhelyzet nem tette lehetővé a könyv megjelentetését és bemutatását, így ez az idén valósult meg.

A szerkesztők és a szerzők az utókor számára egy helyen összefoglalva szeretnék megőrizni mindazt, amit a kishegyesi oktatás történetéről tudni kell. A könyv, amellett hogy feldolgozza az iskola történetét a kezdetektől napjainkig, az iskola dolgozóit felsoroló jegyzék is egyúttal.

A kötetet Fülöp Valentin, az iskola jelenlegi igazgatója szerkesztette. A szerkesztőség tagjai voltak még Hajvert Ákos, Kormos Ferenc, Kovács Hanna, Molnár Márta és Vass Szabolcs. A cikkek megírásában és elkészítésében segítséget nyújtott Csőke Márk, Tóth Péter és Patyerek Réka, valamint az összeállításba beválogatták Molnár Krekity Olga és Papp Imre lapokban megjelent írásait. Virág Gábor és Mendler Ferenc a szerkesztők rendelkezésére bocsátották a tulajdonukban lévő értékes dokumentumokat és a fotóarchívumuk egy részét. A kötet megjelenését Kádár Sándor USA-ban élő orgonaművész, az iskola volt diákja, valamint a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. támogatta.


A mi iskolánk című könyv bemutatója

A kistérségi krónikás címet viseli dr. Virág Gábor kishegyesi helytörténész legújabb kötete. A szerző nyolcvanadik születésnapjára időzített kiadvány tíz helytörténeti tanulmányt tartalmaz, mely a korábbi évek kutatásainak egyfajta összegzése.

Virág Gábor több évtizedes, kitartó helytörténeti kutatásai nyomán számos könyv jelent, melyeknek szerzője vagy társszerzője volt. Munkásságáért 2011-ben Szenteleky Kornél Irodalmi Díjat kapott. Ugyanebben az évben Kishegyes díszpolgári címét is neki ítélték oda, 2015-ben pedig a Magyar Érdemrend lovagkeresztjét vehette át Budapesten.

A könyv bemutatóját a kishegyesi Ady Endre Kísérleti Általános Iskola ebédlőjében tartották meg, a szerzővel Csőke Márk beszélgetett.

Csőke Márk és dr. Virág Gábor

Fényképezte: Tóth Péter

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..