Két keréken, mégsem kerékpáron

Két keréken, mégsem kerékpáron

A közlekedésnek számtalan formáját ismerjük, és mindig azt gondoljuk, hogy minden lehetőséget kitaláltak már, ám még most is érnek bennünket meglepetések.

A segway lassan, de biztosan hozzánk is eljut, hogy minél szórakoztatóbb és kényelmesebb legyen a haladás.

A segway egy önegyensúlyozó, kétkerekű, elektromos meghajtású eszköz, mely helyváltoztatásra használható. Egy amerikai mérnök, Dean Kamen találta fel, és jelenleg a Segway Inc. gyártja New Hampshire-ben, az USA-ban. A jármű bemutatására 2001-ben került sor, és azóta töretlen a sikere. Maximális sebessége 20 km/h. Nem csak az A pontból B pontba való eljutást segíti elő — ma már idegenvezetővel segwayes városnéző túrákat tartanak. Önegyensúlyozó elektromos roller, hoverboard, smartboard néven is találkozhatunk vele.

Amerikában mind a közúti közlekedésben, mind pedig a gyalogosok által használt járdákon és sétautakon vezethető, viszont a helyi önkormányzatok bizonyos területeken néhány esetben korlátozzák az alkalmazását. Japánban a segwayt az elektromos motorok teljesítménye alapján motorkerékpárnak minősítették, és az ennek megfelelő szabályok vonatkoznak rá. Kínában a rendőrség használ segwayeket és az ezekhez hasonló, saját fejlesztésű eszközöket járőrözésre. Izraelben nem számítanak járműnek, és minden gyalogosok számára fenntartott területen lehet velük közlekedni, valamint azokon az utakon is, amelyek esetében a járda hiányzik. Vezetésük 16 éves kortól engedélyezett. Európában még nem igazán terjedtek el egyéni közlekedési eszközként, viszont egyre több helyen jelennek meg a turistáknak segwayes városnéző túrákat kínáló cégek. A legtöbb országban nem számít járműnek, így a használójuk gyalogosnak minősül, s e szerint veheti igénybe a különféle közterületeket. Bizonyos országokban azonban járműnek tekintik, ezért rendszámmal kell felszerelni őket, vezetésük pedig jogosítványhoz, illetve felelősségbiztosításhoz kötött.

Ennek a különleges, kis járműnek két egymás mellett elhelyezett kereke van, és a közöttük található felületen áll a vezető, aki a törzse, illetve a talpa finom előre-hátra billentésével irányítja a mozgását. A jármű a kerekekbe beépített, kis motorok segítségével halad. A motoroknak a szerkezetbe beépített akkumulátor ad áramot. A bekapcsolt segway egyensúlyban tartásáról a beépített giroszkópok gondoskodnak. A precíz elektronika másodpercenként több tucatszor ad jelet a kerekekben levő elektromotoroknak, elősegítve egy akár százkilós vezető egyensúlyban tartását és egyenletes haladását. A gyerekek hat év és 20 kg fölött állhatnak rá, ám létezik nekik szánt segway is. A jármű sebessége, a hatótávolsága és a kapaszkodóképessége a terheléstől és az időjárási útviszonyoktól függően változik.

Az eszköz első használatakor fontos, hogy egyenetlen talajon és lassan haladjunk. A jobb láb előrebillentésével balra, a bal lábbal pedig jobbra kanyarodhatunk. Végezetül egy jótanács: a járművet semmiképp se használjuk esős, havas, síkos helyen!


Az illusztráció forrása: www.pixabay.com

Szeretne értesülni, ha új cikk jelenik meg Ép Testben rovatunkban? Iratkozzon fel értesítőnkre!

E-mailben értesíteni fogjuk Önt az új cikkekről. Feliratkozáshoz kérjük adja meg a nevét és az e-mail címét.

Hozzászólások

Kapcsolódó cikkek

Két keréken, mégsem kerékpáron
Ép Testben
Két keréken, mégsem kerékpáron
Ép Testben
Facebook

Támogatóink