home 2024. május 06., Ivett napja
Online előfizetés
Két keréken az Európai Mobilitási Hét alkalmából
Kovács Laura
2023.09.24.
LXXVIII. évf. 38. szám
Két keréken az Európai Mobilitási Hét alkalmából

Szeptember 22-én, az Európai Mobilitási Hét és az Autómentes nap alkalmából kerékpártúrát szervezett a magyarkanizsai Természetjáró Egyesület.

A civil szervezet 2005-ben alakult 30 taggal, de az elmúlt években folyamatosan nőtt a hozzájuk csatlakozók száma. Fő célja gyalog- és kerékpártúrák szervezése, élménybeszámoló előadások megtartása, takarítási akciók, a közösségépítés, és nem utolsó sorban a környezettudatos életmód népszerűsítése példamutatással. Az egyesületnek jelenleg 150 tagja van, akik nem egyformán aktívak. Vannak, akik szívesen vesznek részt gyalogtúrákon, mások a kerékpározást, vagy a környezetvédelemi tevékenységet kedvelik.


A magyarkanizsai Természetjáró Egyesület felvételei

Az Európai Mobilitási Hét alkalmából majdnem minden országban valamilyen megmozdulásokat szerveznek, és ehhez csatlakozott a magyarkanizsai egyesület is, amely a megalakulásától kezdve szinte minden évben megszervezi ezt a túrát. Talán ez az egyik legnépszerűbb akciója, hiszen volt év, amikor 250 résztvevővel indultak útnak. A célja, hogy felhívja a figyelmet a fenntartható városi közlekedésre, és népszerűsítse is azt. A szombati kerékpártúrára közel 30-an jöttek el, Palicsról, Szabadkáról, Csantavérről, illetve Magyarkanizsáról is.


Szarvas Klaudia, a Természetjáró Egyesület tagja mesélt a közel 55 kilométeres kerékpáros útvonalról:
–Reggel 9 órakor indultunk a Városháza elől. Az első megállónk Oromon, a Tájháznál volt. Ott limonádéval, almás kaláccsal vártak bennünket. Rövid pihenő után tovább haladtunk, és megnéztük az oromi vasútállomáson berendezett vasúti helytörténeti kiállítást is. Szarvas Erzsébet volt a tárlatvezetőnk. Völgyesen a gumi bölényhez tettünk egy rövid kitérőt, majd tovább kerekeztünk Tóthfaluba, ahol a templomkertben a szoborparkot tekintettük meg, majd a Mini Vajdaság makettjeihez látogattunk.

A szabadtéri kiállításon Faragó Luca kalauzolt végig minket, ezután a Faragó család vendégei voltunk. Az utolsó látnivaló Oromhegyesnél a Bergel-dombon volt, innen indultunk vissza Magyarkanizsára, illetve mindenki a lakóhelyére. Szerencsére a nap folyamán az eső elkerült bennünket, változóan napos, felhős időben volt részünk, de szembeszelet kaptunk bőven. 16 óra körül értünk vissza Magyarkanizsára, kicsivel később az eső is megérkezett. Személyes véleményem szerint nagyon jó hangulatban telt a nap, mindenki jól érezte magát, sokat nevettünk. Defekt és egyéb gond nélkül zártuk a túrát.

Az egyesületnek a további tervei között is szerepelnek túrák.

–Az év minden hónapjára szervezünk valamilyen eseményt, vagy kapcsolódunk más hasonló szervezet eseményéhez. Nagyon jó együttműködést ápolunk a kiskunhalasi bringaklubbal, valamint szabadkai klubokkal. Ebben az évben több kerékpártúra jött létre. Az egyesületi tagok jártak Kiskunhalason, Nagykanizsán, Ásotthalmon, és más településeken is. A téli, kora tavaszi időszakban több szemétszedési, erdőtakarítási akció volt, ami folytatódni fog a késő ősz és a tél folyamán is. Október hónapra egy gyalogtúra terve körvonalazódik a magyarkanizsai járásra, decemberre pedig egy úti élménybeszámoló. Emellett a Természetjáró Egyesületben két Erasmus+ határon átnyúló partneri együttműködési projekt is zajlik – számolt be Szarvas Klaudia.

 

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..