home 2024. május 02., Zsigmond napja
Online előfizetés
Két kampány vár a VMSZ-re
Kartali Róbert
2024.04.19.
LXXIX. évf. 16. szám
Két kampány vár a VMSZ-re

Az elkövetkező hetekben egyidejűleg két választási kampányra készül a Vajdasági Magyar Szövetség, egyrészt az európai parlamenti, másrészt az önkormányzati választásra. A VMSZ állásfoglalását dr. Pásztor Bálint, a VMSZ elnöke és Vicsek Annamária, a Fidesz—KDNP vajdasági képviselőjelöltje ismertette.

A Fidesz—KDNP jóvoltából a Vajdasági Magyar Szövetségnek az elmúlt két mandátumban is volt európai parlamenti képviselője, Deli Andor személyében, most pedig Vicsek Annamária képviseli majd a vajdasági magyar közösséget. Az európai parlamenti választás időpontja június 9-e, a kettős állampolgársággal rendelkező vajdasági magyarok levélszavazat útján adhatják le voksukat. Dr. Pásztor Bálint, a VMSZ elnöke köszönetet mondott a Fidesznek, hogy ezúttal is lehetővé tette, hogy befutó helyen legyen a vajdasági magyar közösség képviselőjelöltje.

— Az előző két választási ciklus alkalmával Deli Andor a 10. és a 11. helyen volt a listán, Vicsek Annamária a 8. helyen szerepel, ami biztos befutó. Az, hogy a VMSZ-nek, a vajdasági magyar közösségnek legyen európai parlamenti képviselője, nemcsak nemzeti ügy, nemcsak a mi nemzetrészünk szempontjából kiemelt jelentőségű, hanem Szerbia részéről is, hiszen az elmúlt tíz év bebizonyította, hogy ahogyan Magyarországot is érik igazságtalan, elvtelen támadások az Európai Parlamentben, úgy Szerbiát is a különböző liberális körök részéről. Ezért fontos, hogy legyen ott egy autentikus képviselője a közösségnek, egy szerbiai lakos, aki kettős állampolgár, és el tudja mondani azt, hogy a vajdasági magyar közösség és Szerbia szempontjából mi az, ami reális, és mik azok a vádak, amelyek teljes mértékben alaptalanok vagy hamisak. Ezenkívül fontos, hogy az ország uniós csatlakozása felgyorsítása érdekében is tevékenykedni tudjon a VMSZ képviselője a Fidesz listáján, és ezek azok a feladatok, amelyek Vicsek Annamáriára várnak a következő időszakban. Ami pedig ránk, szavazókra vár, az az, hogy azok a kettős állampolgárok, akik még nem regisztráltak a szavazásra, május 15-éig megtehetik. Ezt követően pedig levélszavazat útján adhatjuk le a voksunkat, ahogyan az a korábbi alkalmakkor is volt. Május 20-a után várhatóak a levélcsomagok, és ettől a dátumtól kezdve június 9-éig lehet szavazni. Ahogyan korábban, úgy most is a CMH és a VMSZ aktivistái minden segítséget megadnak a polgároknak, amennyiben arra igény és szükség mutatkozik — mondta Pásztor Bálint.

A VMSZ elnöke bejelentette, a napokban érkezik meg Orbán Viktor miniszterelnök levele a kettős állampolgároknak. Mint mondta, a miniszterelnök szavazásra buzdít ebben a levélben. Ő pedig arra buzdítja a vajdasági magyarokat, hogy támogassák a Fidesz—KDNP listáját az európai parlamenti választáson.

— Az az érdekünk, hogy minél több háborúellenes képviselő üljön az Európai Parlamentben, olyan képviselő, akinek a saját nemzete és a saját országa a legfontosabb, és nem valamiféle áleurópai vágyálmokat és érdekeket kerget, illetve próbál képviselni. Nem abban látjuk a megoldást, hogy csapatokat, illetve fegyvert küldenek Ukrajnába, ezzel tovább húzva és fenntartva a háborús helyzetet. Az elmúlt napokban saját szememmel láttam Beregszászon, hogy pontosan azokon a folyamatokon mennek át a kárpátaljai magyarok, mint amit mi, vajdasági magyarok a ’90-es évek folyamán több alkalommal átéltünk. Mi itt már tapasztalatból tudjuk, hogy a háború soha nem lehet jó megoldás, ahogyan az illegális migránsok támogatása sem lehet az. Abban vagyunk érdekeltek, hogy az az állapot kerüljön fenntartásra a jövőben is, amely 2023 októberétől tapasztalható az utcáinkon. Tudjuk, hogy 2015 nyara és 2023 ősze között miken ment át a vajdasági magyar lakosság. Abban vagyunk érdekeltek, hogy migránsmentesen élhessük a hétköznapjainkat a jövőben is. Vicsek Annamária a VMSZ alelnöke, több mandátumban a szerbiai oktatási minisztériumnak a nemzetközi kapcsolatokkal megbízott államtitkára volt. Biztos vagyok abban, hogy méltó módon fogja a Vajdasági Magyar Szövetséget, a vajdasági magyar közösséget, Szerbiát és a Fidesz—KDNP-t is képviselni az Európai Parlamentben. Ehhez arra van szükség, hogy mi, szavazati joggal rendelkező vajdasági magyarok őt is, és a Fidesz—KDNP listáját is egyöntetűen támogassuk a június 9-ei európai parlamenti választáson.

Az a munka, amelyet Deli Andor az elmúlt tíz év alatt letett az asztalra a Fidesz—KDNP európai parlamenti képviselőjeként, nekem egy útmutatás abba az irányba, hogy miként szeretnék majd tevékenykedni, ha bejutok az európai parlamentbe — emelte ki Vicsek Annamária.

— A Fidesz—KDNP a mai napon fogadja majd el azt a manifesztumot, ami pontosan meghatározza és leírja azokat a célkitűzéseket, amelyek a választási program elemeit tartalmazzák. Amellett, hogy képviselőjelöltként ezek a célkitűzések mentén fogok tevékenykedni, a vajdasági magyar közösség szempontjából az a legfontosabb, hogy a csatlakozási tárgyalások hosszú idő után ismét folytatódjanak. Hiszen Szerbia eltökélt stratégiai célja az európai uniós csatlakozás. Tudjuk azt, hogy az EU olyan értékváltozáson ment keresztül, és olyan megrengetése történt a keresztényi és a morális értékeknek, ami nemcsak a magyarországi, de a vajdasági magyar közösség számára sem elfogadható. Tehát nagyon fontos, hogy olyan emberek kerüljenek be az Európai Parlamentbe a magyar közösségek nevében, akik megpróbálják majd visszaállítani ezeket a keresztény és emberi értékeket az EU-ban. Nem normális az, hogy a háborúba embereket és fegyvereket akarjanak küldeni, az sem normális, hogy ne a béketárgyalások és a teljes tűzszünet mellett álljanak ki. Nem normális, hogy az illegális migrációt támogassák, illetve olyan rendelkezéseket fogadjanak el, ami minden tagállam számára kötelező lenne, viszont bizonytalanná tennék a biztonságos élethez való jogát a magyar közösségeknek. Fontos tehát az, hogy minél többen vegyünk majd részt mi, vajdasági magyarok is ezen a választáson, hiszen a levélszavazatok útján erre jogunk és lehetőségünk van. A részvétellel pedig azt is tudjuk bizonyítani, hogy a Fidesz és a VMSZ között egy több évre visszatekintő, erős kapcsolat van, ami egy olyan partnerségen alapszik, amely mindkét közösséget megerősíti.

A VMSZ elnöke mai sajtótájékoztatóján a június 2-ára bejelentett önkormányzati választásról is beszélt. Mint mondta, szombaton ülésezik a köztársasági parlament, módosul a választási törvény. Vasárnap, április 21-én pedig kiírják az önkormányzati választást minden községben és városban, ahol decemberben nem tartották meg. Tehát a vajdasági önkormányzatokban is június 2-án lesz a voksolás.

— Mi a következő hetekben elszámolunk az elmúlt négyéves önkormányzati teljesítményünkkel, minden önkormányzatra vonatkozóan. A terveinkről, elképzeléseinkről fogunk beszélni, és arra kérjük a polgárokat, hogy támogassanak bennünket annak érdekében, hogy az önkormányzatokban is meg tudjuk erősíteni a pozícióinkat, és a decemberi köztársasági parlamenti választáson elért jó eredményhez hasonló eredmény szülessen az önkormányzati választás alkalmával is. A minimális cél, hogy a zentai, a magyarkanizsai és a topolyai önkormányzat vezetése továbbra is VMSZ-es maradjon, a többi önkormányzat területén pedig növelni tudjuk az erőnket. Amennyiben a három önkormányzat mellett győzni tudunk még néhány önkormányzatban, az mindenképpen örvendetes lenne.

Dr. Pásztor Bálint, a Szabadkai Városi Képviselő-testület elnöke azt is közölte, hogy a június 2-ára bejelentett választással egy időben tartják meg Szabadkán a helyi közösségi választást is.

Fényképezte: Kartali Róbert

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..