home 2024. május 04., Mónika napja
Online előfizetés
Két falu barátsága és egymás segítése
Bacsik Lőrinc Natália
2023.08.03.
LXXVIII. évf. 31. szám
Két falu barátsága és egymás segítése

Minden olyan helység, amelynek van testvértelepülése, szerencsésnek mondhatja magát, hiszen a polgárai sok mindenben tudják egymást segíteni, valamint egymás rendezvényeit is látogathatják. Tóbának a magyarországi Csitár az egyik testvértelepülése.

A tóbaiak nemrégiben jártak Csitáron. Balázs Dezső, Tóba Helyi Közössége Tanácsának elnöke elmondta, Tóba és Csitár kapcsolata 2015-ben kezdődött, és azóta is tart. 2020-at kivéve, amikor a koronavírus-járvány miatt elmaradt a falunap, minden évben találkozott a két település küldöttsége.


Bal oldalt Balázs Dezső, jobb oldalt Komjáti István, Csitár polgármestere (Fotók forrása: Facebook)

* Az idén milyen rendezvényen vettek részt?

— A Nógrád vármegyei Csitáron falunapot és testvértelepülési találkozót ünnepeltek. Ezen a rendezvényen a vendéglátók mellett a felvidéki Kelenye és Csitár, a délvidéki Tóba és a csehországi Police küldöttsége volt jelen. A tóbai csapat kilenc főt számlált, főként a civil szervezetek képviselőiből tevődött össze. Az esemény szentmisével kezdődött, majd közös ebéd következett. Az ünnepélyes megnyitó után művelődési műsor és szórakoztató jellegű programok várták az érdeklődőket. Jó hangulat jellemezte az összejövetelt, és az időjárás is kedvezett ez alkalommal. Másnap a szomszédos Nógrádgárdonyban, a Palóc Lovasparkban megtekintettük a folyamatban lévő fejlesztéseket. Nekem mindig megtiszteltetés, amikor Csitárra utazhatok. Így 103 évvel a trianoni döntés után is a gyakorlatban folytatjuk a nemzeti összetartozás folyamatának építését. Számtalan barátság alakult ki a két település lakosai között.


A tóbai küldöttség

* Hol és milyen esemény kapcsán lesz a következő találkozó?

— Reményeink szerint még az idei év folyamán felavathatjuk Tóbán, az iskola előtt Petőfi Sándor mellszobrát, melyet Csitár Község Önkormányzata adományozott nekünk. Erre az ünnepre természetesen a csitári barátainkat is szeretettel várjuk. Igyekszünk minden alkalmat megragadni az együttműködés elmélyítésére. Nagyon jó látni, hogy egy nem is annyira régi kapcsolat alatt mennyi mindent sikerült a két településnek közösen létrehozni, s a családok közti barátságok is bizonyára maradandóak lesznek. A csitáriak mindig a tóbaiak kedves vendégszeretetét, valamint az összetartozást emelik ki idelátogatásukkor.

 

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..