home 2024. május 03., Tímea napja
Online előfizetés
Két évtizednyi szabadegyetem
Talpai Lóránt
2023.07.12.
LXXVIII. évf. 28. szám
Két évtizednyi szabadegyetem

Jubileumi huszadik alkalommal nyitotta meg kapuit a Vajdasági Szabadegyetem a tanulni és új ismeretekre vágyó fiatalok előtt. A résztvevők többsége Vajdaságból érkezett, de voltak Magyarországról, illetve más határon túli területekről is. Az ismeretterjesztő előadások mellett közösségépítő foglalkozások, továbbá tanácsadás és számos egyéb program várta őket az idén is.

A négynapos rendezvényt, melynek fő tematikája a lelki és a testi egészség volt, ezúttal is a kishegyesi Kátai Tanyán tartották meg. Ami a testi egészséget illeti, abban dr. Vickó Ferenc egészségügyi államtitkár előadása segíthetett, mely a szexuális viselkedés változásairól szólt, és arról, hogy kinek mikor ajánlott a HPV-fertőzés elleni védőoltás. Dr. Hevesi Krisztina sport-, egészségfejlesztő, szexuálpszichológus, egyetemi adjunktus hasonló témakörben nyújtott ismereteket, a többi közt kitért a párkeresésre, a Tinder-kultúrára és annak hatására.

A lelki egészség terén Böszörményi-Nagy Gergely tanácsait hallgathatták meg a fiatalok. Interaktív beszélgetés formájában osztotta meg gondolatait a konformizmusról, melyeket azoknak a fiatal magyaroknak címez, akik ambiciózusak, kíváncsiak, és a fontos kérdésekben nem fogadják el az úgynevezett vákuumcsomagolt válaszokat.

Az előadások után esténként a szórakozásé volt a főszerep. A többi közt a Bodros tamburazenekar kíséretében sajátíthatták el a tánclépéseket a fiatalok Palatinus Viola és Uller Botond segítségével. Továbbá a Baraparty, az AcoustrinX, DJ Adwell és DJ DUDAS gondoskodott a jó hangulatról.

Rózsa Fijóna, a tábor fő szervezője az elmúlt húsz esztendő kapcsán kiemelte, a jubileumi évek mindig meghatározóak egy rendezvény történetében.

— Én nyolc éve veszek részt a szervezésben, kezdetben ez sokkal kisebb összejövetel volt, és így a huszadik alkalomra a szabadegyetemnek sikerült olyan eseménnyé válnia, amely mindig nagyobb és nagyobb lesz, tehát egyre jobban kinőtte magát. Amikor a szabadegyetem elkezdődött, akkor több előadást tartalmazott, az esti programok pedig inkább a Dombos Fest rendezvényeihez kapcsolódtak. Ahogy haladtunk előre, az évek során megpróbáltunk a felmérések alapján az egyetemisták véleményére alapozni. Ezért mostanában inkább igyekszünk kevesebb előadást szervezni, és több workshopot. Régebben nem voltak workshopok, az elmúlt néhány évben hoztuk be újításként. Emellett minél több csapatjátékkal igyekszünk színesíteni, újabb tartalmakkal feltölteni a szabadegyetemet, mely most már nem a Dombos Festtel egy időben zajlik, így az esti programokat is mi szervezzük.

A szervezésről Fijóna elmondta, hosszú folyamat, hiszen az előadókkal egyeztetni kell, hogy mindenki ráérjen, megfeleljen neki az időpont.

— Nagy munka, december óta folyamatosan szervezzük az előadásokat, a workshopokat, a csapatjátékokat. De összehangolja a mi csapatunkat is, és nagyon jó érzés látni a szabadegyetemistákat, hogy élvezik. Sok visszatérőnk is van, aki ha nem is mindig egész hétre, de legalább néhány előadásra betér hozzánk minden évben. A helyszín, a Kátai Tanya, mely két évtizede ad otthont az eseménynek, ugyancsak mindenkinek a szívéhez nőtt, kulcsfontosságú eleme a rendezvény történetének. Az idei évben a workshopok eredményességét tudnám kiemelni, az előadók közül dr. Hevesi Krisztinát és előadását, mely iránt nagy volt az érdeklődés. A szabadegyetem hangulata is egyedülálló, látjuk az egyetemisták arcán a mosolyt, tapasztaljuk, hogy érdeklődnek, élvezik a programokat, visszatérnek, új arcok jönnek, illetve vannak, akik napijeggyel is ellátogatnak hozzánk. Aki egyszer itt van, az átérzi annak hangulatát, és újra eljön, hogy átélje ezt.

A 20. Vajdasági Szabadegyetem hivatalos megnyitóján Pásztor István, a VMSZ elnöke üdvözölte az egybegyűlteket.

— Július hónap hosszú évekre visszatekintve a szabadegyetemmel indul, köszönet illet mindenkit, aki részt vett a szervezésben, és segítette a program megvalósítását. A rendezvény huszadik alkalma is önmagáért beszél, dicséret és elismerés jár mindazoknak, akik életben tartották, tovább éltették ezt a hagyományt. A vajdasági magyar közösségi élet egyik legfontosabb eseményeként tekinthetünk rá, azt is előrevetíti, hogy milyen jövőkép elé nézhetünk. Azon túl, hogy a részt vevő fiatalok megismerik egymást, barátságok szövődnek, létrejön a közéletiség iránti elköteleződés is körükben, amely nagyon fontos közösségünk számára. Ez a rendezvény elsősorban jövőépítő, közösségépítő alkalom. Köszönet érte a szervezőknek, s azt látva, amit itt tapasztalhattunk, hogy a fiatalok érdeklődnek közösségünk jövője iránt, ennek a reményében bizakodva várjuk az elkövetkező jubileumokat is.

Ezután panelbeszélgetés következett, melyen a szerbiai, a horvátországi és a szlovéniai magyarság helyzetét ismertette a sport-, a környezetvédelmi és a gazdagsági kérdések mentén Pásztor István, Jankovics Róbert, a Horvátországi Magyarok Demokratikus Közösségének elnöke és Horváth Ferenc muravidéki parlamenti képviselő, Bíró Tamara moderálásával.

A rendezvény kezdetén Fremond Árpád, a Magyar Nemzeti Tanács elnöke is köszöntötte a jelenlévőket, és ismertette az MNT ösztöndíjprogramját.

Fényképezte: Talpai Lóránt

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..