home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Két és fél millió a civil szervezetek rendezvényeire
Kartali Róbert
2020.01.29.
LXXV. évf. 4. szám
Két és fél millió a civil szervezetek rendezvényeire

Szabadka Önkormányzata megtéríti a 2019-ben a város területén megrendezett vásárok és kiállítások szervezési költségeit. Az idén, a tavalyi évhez hasonlóan, két és fél millió dinárt irányoztak elő erre a célra a költségvetésben.

Tizenegy egyesület képviselőjét fogadta Horvát Tímea alpolgármester és Újhelyi Ákos, a Szabadkai Városi Tanács gazdasági ügyekkel megbízott tagja, hogy megkössék velük a város területén szervezett vásárok és kiállítások szervezési költségeinek utólagos megtérítésére vonatkozó szerződéseket.

Ezek a civil szervezetek és egyesületek olyan falusi rendezvények megrendezésével foglalkoznak, amelyeknek hagyományőrző, valamint közösségépítő és megtartóerejük is van. Az egyenkénti pályázati összegek 100 000-től 400 000 dinárig terjedtek — emelte ki az alpolgármester. Mint mondta, az önkormányzatnak és a Vajdasági Magyar Szövetségnek is fontos, hogy megőrizzék ezeket a hagyományos rendezvényeket. Horvát Tímea ezek sorában kiemelte a ludasi Fokhagymafesztivált, a hajdújárási Szüreti Napokat, a TERRA’S egyesület szervezésében a Bio-Fest elnevezésű rendezvényt, a bajmoki Farmernapokat, illetve ide sorolta még a Szabadka központjában évente megszervezendő Méhészeti Napokat is. Hozzátette, hogy ezek a rendezvények túlnőtték lokális szerepüket, nemzetközi karakterük is van, hiszen Magyarországról és Horvátországból is érkeznek vendégek.

— Ami a kiállításokat illeti, mi a fontosságukat abban látjuk, hogy az őstermelők közvetlen módon tudják értékesíteni a termékeiket. A Vajdasági Magyar Szövetség számára pedig különösen fontos, hogy az elkövetkező időszakban is az önkormányzati költségvetés keretében kiharcolja azokat a pénzeszközöket, amelyek azt fogják lehetővé tenni, hogy ezek a rendezvények továbbra is megőrizzék mind a minőségüket, mind a fenntarthatóságukat és a látogatottságukat is — zárta szavait az alpolgármester.

Az Anahitas — A Nők és a Kismamák Gondozója Egyesület 100 000 dináros támogatásban részesült, Kunyi-Farkas Klaudia elnök elmondása szerint ez az összeg nagy segítséget nyújt számukra abban, hogy megszervezzék a babák, a kismamák és a családok részére az Angel Dreams Expót. Mint mondta, az idén október 10-én lesz megtartva ez a rendezvény, melynek oktató és preventív jellege is van. Családközpontú, és a gyermekre fókuszálva hirdeti az egészséges életmódra való nevelést. Az egyesület tavalyi rendezvényére mintegy 700 család látogatott el.

— A Ludas Közösségfejlesztő Egyesület 340 000 dinárt kapott a Fokhagymafesztivál megszervezésére. Ez az egyik legnagyobb eseménye a falunak. Ludason jó minőségű fokhagyma terem, sokan foglalkoznak ezzel a gyógyhatású növénnyel, ezért is próbálják ilyen módon népszerűsíteni. Az értékesítésében nagy szerepet tölt be ez a rendezvény, melyre nem csupán a régióból érkeznek látogatók, hanem Magyarországról is, a többi közt a falu testvértelepüléseiről is — emelte ki Sörös Márta, az egyesület elnöke. Mint hangsúlyozta, a támogatás nélkül nem tudnának egy ilyen színes rendezvényt megvalósítani, melynek akár 1000 látogatója is lehet évente.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..