home 2024. április 20., Tivadar napja
Online előfizetés
Készültségben
Talpai Lóránt
2022.02.10.
LXXVII. évf. 6. szám
Készültségben

Újabb amerikai csapatok érkeznek Európába — Az USA már korlátozásra készül — Súlyos olajszennyezés Dél-Amerikában

Újabb amerikai csapatok érkeznek Európába

Joe Biden amerikai elnök hivatalos jóváhagyása után eldőlt, hogy újabb amerikai csapatok érkeznek Európába. Az amerikai védelmi minisztérium szerint az Egyesült Államok jelentős hadereje az agresszió megelőzése és a stabilitás fenntartása végett van jelen a kontinensen: Lengyelországban már most is 4000 amerikai katona állomásozik. A jelenleg Európában tartózkodó haderő mellé az amerikaiak további 2000 katonát küldenek Lengyelországba és Németországba, 1000-et pedig Németországból Romániába vezényelnek át. John Kirby, az amerikai védelmi minisztérium szóvivője szerdán elárulta, hogy a csapatok a következő napokban foglalják el új pozíciójukat. Oroszország a múlt hónapban több mint 100 000, nehézfegyverzettel felszerelt katonát sorakoztatott fel az ukrán határnál, Moszkva azonban tagadja, hogy támadást tervez.

 

Az USA már korlátozásra készül

Esetleges európai földgázhiányra készül a Joe Biden amerikai elnök vezette adminisztráció arra az esetre, ha Oroszország támadást indítana Ukrajna ellen, ezért már hetek óta európai országokkal és nagy energetikai vállalatokkal tárgyal — jelentették ki magas rangú, amerikai kormányzati tisztségviselők újságíróknak egy washingtoni háttérbeszélgetésen. A nevük elhallgatását kérő tisztségviselők egyike a megbeszéléseket „szükséghelyzeti tervezésnek” minősítette, mely abban az esetben lépne életbe, ha az esetleges orosz invázió kárt tenne a földgáz-infrastruktúrában, vagy Vlagyimir Putyin orosz elnök az európai országokba irányuló gázellátás szándékos leállításával torolná meg az ellene bevezetett szankciókat. „Együttműködünk országokkal és vállalatokkal szerte a világon, hogy garantáljuk az ellátás biztonságát, illetve mérsékeljük a jelenleg az amerikai népet és a világgazdaságot egyaránt érintő ársokkot” — fogalmazott a tisztségviselő, hozzátéve, hogy a tárgyalások már hetek óta folynak.

 

Súlyos olajszennyezés Dél-Amerikában

Elérte az ecuadori olajszennyezés a Cayambe-Coca nemzeti parkot és a Coca-folyót, melyek védett állatoknak és növényeknek adnak otthont. Az olajszennyezés területén dolgozókat evakuálták. A heves esőzések földcsuszamlást okoztak, és egy kő nekiütközött egy olajvezetéknek, mely eltört. Egyelőre sem az olajvállalat, sem a kormány nem pontosította, mennyi olaj szivároghatott a talajba és a vizekbe, de a környezetvédelmi hatóságok szerint „jelentős” mértékű szennyezésről van szó. 2020-ban ugyanezen a területen már történt hasonló szennyezés. Dél-Amerikában ez rövid időn belül a második nagy olajszivárgás. Nemrég csaknem 12 000 hordó olaj ömlött Peru mellett az óceánba, amikor a tongai földrengés okozta hullámok elértek egy tartályhajót.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..