home 2024. április 30., Katalin napja
Online előfizetés
Készüljünk fel a farsangra!
Szakáll Laura
2024.01.21.
LXXIX. évf. 3. szám
Készüljünk fel a farsangra!

Vízkereszt napjával elkezdődött a farsang időszaka. A februári busójárásig, a farsang lezárásáig számtalan bált, estélyt szerveznek. A hölgyek számára a ruha kiválasztása mellett a frizura és a tökéletes báli smink is kiemelten fontos.

Baranyi Eleonóra szabadkai kozmetikus, hivatásos oktató azt mondja, a trendek jönnek-mennek, ezért az alkalmi make-uppal se essünk túlzásba. Fontos, hogy a személyiségünket tükrözze, valamint az estély helyszínéhez, stílusához is igazodjon a megjelenésünk. Habár ilyenkor bátran kísérletezhetünk a színekkel, a kontúrokkal, de a kevesebb több elvet alkalmazva a báli szezonban sem lőhetünk mellé.


Baranyi Eleonóra felvételei

A hónapok régi, népies elnevezése szerint január a fergeteg, február pedig a télutó vagy jégbontó hava. A farsangi szokások pedig a tél elűzéséről szólnak. 2024-ben a farsang január 6-ától február 14-éig tart.

* A báli sminknél melyek az idei trendek?

— Az aktuális trendeknél sokkal fontosabbnak tartom azt a szempontot, hogy maradjunk önmagunk, csak most egy felfokozott, különleges körítésben. A tusvonal sosem megy ki teljesen a divatból, de évről évre, szezonról szezonra változik. 2024-ben a feltűnő, hangsúlyos tusvonalak a kedveltebbek, a klasszikus, cicás vonal vastagabb, erőteljesebb, akár túlhúzott verzióitól kezdve a grafikus vonalakig. A fekete mellett divatosak lesznek a színes tusok is, akár bevállalós árnyalatokban is. Ezt az évet egyébként elég sok színes sminktrend jellemezi majd, de szerencsére mindenki megtalálhatja a hozzá illőt. Ami a báli sminkeket illetti, a színes, csillogós, makulátlan alapozás és a highlight minden mennyiségben jöhet.

* A báli smink miben különbözik az alkalmi sminkektől, melyek az év bármely időszakában bevethetőek?

— Nagyon hasonló az alkalmi sminkhez, de egy picit erősebb a színvilága. Fontos hangsúlyt kapnak a szemek, az orca kontúrozása, míg az ajkakra inkább a nude, a visszafogottabb árnyalatok jellemzőek. Mindenesetre egy csilli-vili ruhához nem szabad csillogós sminket készíteni. Az erős szemkontúr, a tusvonal és az arany, ezüst, de akár az erősebb, színesebb csillogás is megengedett ilyen alkalmakkor, habár ez sokban függ a sminkalany kérésétől, igényétől, ruhájától és attól is, hogy milyen szokásai vannak — például sminkel-e napi szinten. Nem mindenki szereti a make-upot, és vannak hölgyek, akiknek a sminkelés nincs a napi rutinjukban. Ilyen esetben hatalmas hiba, ha túl sok alapozó, szín vagy akár highlight kerül a bőrre.

* Mennyire bátrak a hölgyek, ha bálba készülnek?

— Ilyenkor talán egy picit bátrabbak, ami a színeket illeti, de a merészség nem is csak a smink területén jut kifejezésre, hanem a ruháknál és a frizuráknál is. Vannak viszont, akik ragaszkodnak a saját, megszokott árnyalataikhoz. Sokszor próbálom ebből kizökkenteni őket, hiszen akkora a színpalettánk, hogy bőven lehet válogatni. Egy kis újítás, például egy pici barack, mely frissességet kölcsönöz, vagy egy színes szemkontúr nagyon sokat tud változtatni az alany kinézetén. Egy-egy smink elkészítésekor gyakran tanácsadást is végzek: elmondom, kinek mi a legmegfelelőbb a korához, a bőrtípusához, de akár az évszakbesorolása alapján is. Nagyon fontos, hogy egy jó sminkes kövesse a kliens igényeit, szaktanáccsal lássa el, és mindenképp a személyiségét próbálja kiemelni, ne pedig egy éppen akkor „trendi kaptafára” készítse el mindenki sminkjét. A sminknek önbizalmat kell adnia, és van egy üzenete is külvilág felé, így nem mindegy, mit szeretnénk „közölni”.

* Mi jellemzőbb: a nők a bálok előtt maguk sminkelnek, vagy ezt szakemberre bízzák?

— Különleges alkalmakra érdemes szakembert megbízni, aki a frizurával és az alkalmi ruhával is összehangolja a sminket, hogy kifinomultak és elegánsak legyünk. Az a tapasztalatom, hogy olyan bálok esetében, ahol az estélyi ruha követelmény, a hölgyek mindenképp szakemberhez jönnek szépítkezni. A szabadkai és a környékbeli hölgyek a kisebb bálok esetében is adnak a megjelenésre, de ez persze a helyszíntől és a bál témájától is függ. Gyakoribbak az éttermekben és a lakodalmas termekben szervezett bálok, viszont ott nem kötelező a hosszú estélyi ruha, így a sminkek sem „báli” jellegűek, inkább alkalmi, esti változatokról beszélhetünk. Külföldön sokkal magasabb színvonalú bálok, rendezvények vannak, mint mifelénk, így a kötelező megjelenés 80%-ban estélyi ruha. Ilyenkor mindenre oda kell figyelni, nemcsak a sminkre, frizurára és ruhára, de a kiegészítőkre is. Mindennek összhangban kell lennie a helyszínhez, alkalomhoz, korosztályhoz és személyiséghez igazítva.

* Mire ügyeljenek azok, akik úgy döntenek, maguk készítik el a sminket?

— Ha nincs napi rutinunk a sminkelés terén, megérné egy héttel a rendezvény előtt elmenni egy személyre szabott kozmetikai kezelésre. A szépen ápolt, hidratált bőrt nem kell agyonalapozni. A sminkelést egy színezett krém, egy szempillaspirál, egy kis pirosító és ajakrúzs használatával tudnám ajánlani, hiszen minél több dolgot viszünk fel gyakorlat nélkül, annál valószínűbb, hogy nem leszünk elégedettek az eredménnyel.

A farsang húshagyókedd éjfélig, a hamvazószerdával kezdődő nagyböjtig tart. Ezt az időszakot a bálok, mulatságok, gálák és egyéb ünnepségek jellemzik. Régen a lakodalmakat is januárban és februárban tartották, a böjtben ugyanis minden elcsendesedett. A szezon csúcspontja vidékünkön az úgynevezett farsang farka, mely farsangvasárnappal kezdődik. Külföldön ezen a hétvégén szervezik meg a karneválokat. A leghíresebb a riói és a velencei, vidám táncos-zenés felvonulás.
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..