home 2024. szeptember 20., Friderika napja
Online előfizetés
Készül a törvény!
tv.
2006.08.16.
LXI. évf. 33. szám

HAMAROSAN MEGHOZZÁK A TÖRVÉNYT. Józsa László, a Magyar Nemzeti Tanács elnöke a minap úgy nyilatkozott, hogy mielőbb meg kell hozni a nemzeti kisebbségek tanácsairól szóló törvényt, amely szabályozná a nemzeti tanácsok tagjai megválasztásának módját is. A Betának közölte, hogy a belgrádi hatóságok má...

HAMAROSAN MEGHOZZÁK A TÖRVÉNYT. Józsa László, a Magyar Nemzeti Tanács elnöke a minap úgy nyilatkozott, hogy mielőbb meg kell hozni a nemzeti kisebbségek tanácsairól szóló törvényt, amely szabályozná a nemzeti tanácsok tagjai megválasztásának módját is. A Betának közölte, hogy a belgrádi hatóságok már több mint egy éve ,,haboznak” e törvényt meghozni, és amíg el nem készül, addig módosítani kellene legalább a tagok megválasztásának a szabályzatát, melyet annak idején a már nem létező emberi és kisebbségi jogok minisztériuma dolgozott ki. Mint mondta, az új szabályzat alapján kellene lebonyolítani a Magyar Nemzeti Tanács megválasztását is, mivel a jelenleginek a mandátuma szeptemberben lejár. A jogi vákuum miatt megtörténhet, hogy a jelenlegi Magyar Nemzeti Tanács (MNT) megbíztatási ideje lejár, újat pedig nem választanak - nyilatkozta hétfőn a Tanjugnak Korhecz Tamás, a vajdasági kormány alelnöke, tartományi közigazgatási, jogalkotási és kisebbségügyi titkár. ,,Mivel még nem tudni, milyen szabályok alapján kell megválasztani az új MNT-t, megtörténhet, hogy megszűnik a kisebbségi jogok megvalósításának e fontos eszköze, ha ideiglenes időre is. Petar Laðević, a szerb kormány emberi és kisebbségi jogok szolgálatának igazgatója pénteken Újvidéken bejelentette, hogy a szerb parlament hamarosan meghozza a nemzeti kisebbségek nemzeti tanácsairól szóló új törvényt, s ezzel létrejönnek a feltételek arra, hogy hatáskörét a legkorszerűbb európai tapasztalatok alapján rendezzük. Laðević hangsúlyozta: a törvény feltételeket teremt arra, hogy ki lehessen hirdetni a választásokat a kisebbségi tanácsok tagjainak megbízására. A belgrádi politikus elmondta, hogy Szerbia eddig is megkülönböztetett figyelmet fordított a nemzeti kisebbségek jogainak megvalósítására az oktatás, a kultúra, a hivatalos nyelv- és íráshasználat, valamint a tájékoztatás területén.
SOKKOLÓ FELVÉTELEK. A zágrábi Veèernji list fényképeket és videofelvételről készült jegyzetet jelentetett meg Taufik Al Harbija Szaúd-arábiai mudzsahed, a bosznia-hercegovinai hadsereg ötödik hadteste Hamza nevű különleges egységének parancsnoka bűntettéről, amely során 1995 szeptemberében a horvát határ mellett elvágta egy szerb fogoly torkát. A médium szerint ez csak egy része azoknak a sokkoló jeleneteknek, amelyeket a Hamza és a Gazija különleges egység tagjai rögzítettek szerb civil személyek és foglyok brutális meggyilkolásáról. Sajnos, nem ez az egyetlen videofelvétel, amely a Vihar fedőnevű horvát katonai akció során készült - áll a szövegben.
NEM ADJÁK! Dragan Joèić (DSS) szerbiai belügyminiszter kijelentette, hogy Szerbia nem fogja megengedni Kosovo elszakítását. Az 1806-ban a szerb felkelők és a törökök között vívott mišari csata évfordulójára rendezett ünnepségen a Kosovo státusáról szóló tárgyalásokat Joèić a mišari és a rigómezei ütközethez hasonlította. Azt is kijelentette, hogy a halálos ágyán levő beteg lábát se lehet amputálni annak beleegyezése nélkül, ,,hát akkor hogyan lehet a 21. században egy demokratikus állam területének a 15%-át amputálni?. A szerb győzelemmel végződő csata 200. évfordulójának megünneplésén felszólalt a magát hercegnek tituláló Aleksandar Karaðorðević, a šabaci község elnöke, de jelen volt Velimir Ilić nagyberuházási miniszter, valamint az orosz állam, a szerb ortodox és a katolikus egyház képviselői is.
BŰNVÁDI FELJELENTÉS - SZAKÍTÁS A TARTOMÁNYI KORMÁNYBAN. Kasza József, a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) elnöke közölte, hogy kitart azon állítása mellett, hogy a szabadkai Községi Építésügyi Igazgatóság és annak vezetője, Dragan Trklja, a Demokrata Párt (DS) kádere súlyos melléfogást követtek el, amikor a szabadkai utcák aszfaltozásával nem az olcsóbb pályázót (a Voj-put vállalatot), hanem a drágábbat (az Alpina céget) bízták meg. Kasza azt is elmondta, hogy javasolta egy bizottság megalakítását azzal a feladattal, hogy vizsgálja ki a valós tényállást, s annak eredménye birtokában hozzanak döntést a pályázati bizottság munkájáról. Közölte, hogy bűnvádi feljelentést tesz a felelős személyek ellen, akik elpalástolják a rendellenességeket.
Kazsa József kijelentette, hogy az esetleges szakítás a Vajdasági Szociáldemokrata Ligával (LSV) - koalíciós partnerével a tartományi kormányban - nem okozna nagy gondot a VMSZ-nek. A pártelnök az újvidéki Dnevniknek azt nyilatkozta, hogy a két párt kapcsolatai akkor hidegültek el, amikor Nenad Èanak, az LSV vezetője jogot formált arra, hogy meghatározza, mi az egyedüli jó és helyes a VMSZ és általában a vajdasági magyarság számára. Ezt a VMSZ senkinek sem engedi meg, mondta Kasza, s hozzátette, hogy ezzel Èanak megsértette a VMSZ-t és a vajdasági magyarságot.
BELGRÁSD AZ EU-CSATLAKOZÁST IS FELADNÁ KOSOVO MEGTARTÁSÁÉRT. A balkáni térségről szólva Göncz Kinga külügyminiszter azt mondta, Horvátország EU-elkötelezettsége egyértelmű, Szerbia esetében ugyanakkor ez sokkal kérdésesebb. Mint mondta, a térségben a múlt héten tett látogatása során azt tapasztalta, hogy Kosovo ügye jelenleg teljes egészében leköti Szerbiát, és sokszor hallotta, hogy Belgrád adott esetben az EU-csatlakozást is feladná a déli tartomány megtartásáért. Szerinte a kosovói rendezés érdekében olyan tárgyalásos megoldást kell találni, amely nem ,,győztes-vesztes" pozíciókat eredményez.
A külügyi vezető szerint Szerbia számára is megoldást jelenthet Kosovo ügyére, hogy egy majdani EU-csatlakozás után ott is átjárhatóak lesznek a határok. Megjegyezte: a vajdasági magyarok számára létfontosságú, hogy Szerbiában ne radikalizálódjon a belpolitikai helyzet, ezen a téren pedig a kosovói szerbek jogainak garantálása kulcskérdés.
TERRORTÁMADÁST HIÚSÍTOTTAK MEG. A Scotland Yard 21 gyanúsítottat vett őrizetbe a csütörtökre virradó éjszakán London térségében és a második legnagyobb brit városban, Birminghamben. Mint ismeretes, a vélt terroristák mintegy 10 légi járat egyidejű felrobbantására készültek. A robbanószerkezetet (a rendőrség gyanúja szerint folyékony robbanószert) kézipoggyászukban akarták felvinni a fedélzetre. A Sky News brit hírtelevízió értesülése szerint a célpontjaik Londonból, Manchesterből és Glasgow-ból felszálló járatok lettek volna. A hírtévé tudomása szerint az őrizetbe vett személyek pakisztáni vagy dél-ázsiai származású brit állampolgárok. A rendőrség és a brit titkosszolgálatok hónapokig tartó közös, titkos terroristaellenes művelettel leplezték le az összeesküvést - áll a Scotland Yard jelentésében, amely szerint a terroristák ,,elképzelhetetlen mértékű tömeggyilkosságra készültek. A British Airways tájékoztatta az utasokat, hogy egyelőre nem vihetnek magukkal a fedélzetre kézipoggyászt. Ez a korlátozás valamennyi légitársaság összes járatára vonatkozik, amely az ország repülőtereiről száll fel.
TŰZSZÜNET LIBANONABN. Az izraeli kormány is elfogadta vasárnap a Libanonra vonatkozó BT-határozatot az ellenségeskedések beszüntetéséről, amelyet Bejrútban már szombat este támogatásáról biztosított a libanoni kabinet. Az ENSZ Biztonsági Tanácsának 1701. számú határozata arra szólítja fel Izraelt és a Hezbollah síita szervezetet, hogy szüntessék be egymás ellen folytatott harcukat. Kofi Annan ENSZ-főtitkár előzetesen már bejelentette, hogy mindkét fél elfogadja a határozatot, az izraeli és a libanoni kormány megegyezett abban, hogy a támadásokat hétfő reggeltől - közép-európai idő szerint hét órától - szüneteltetik. Egy magas rangú izraeli kormánytisztviselő elmondása szerint a kormány csaknem ötórás ülés után hagyta jóvá a határozatot.
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..