home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Készül Szabadka fejlesztési terve
Kartali Róbert
2022.03.04.
LXXVII. évf. 10. szám
Készül Szabadka fejlesztési terve

Készül Szabadka 2023-tól 2032-ig terjedő fejlesztési terve. Az erről szóló határozat kidolgozásának elindítását a legutóbbi ülésén szavazta meg a város képviselő-testülete. A vkt 20. ülésén a napirenden szereplő 25 pont között arról is született döntés, hogy elfogadják a város költségvetés-ellenőrzési szolgálatának 2021. évi munkájáról szóló beszámolót.

— Elindult Szabadka 2023-tól 2032-ig terjedő fejlesztési tervének kidolgozása. A testületi döntés szerint a tervet december 23-áig kell kidolgozni, és tartalmaznia kell a város fejlődése szempontjából az összes fontos területet — emelte ki nyilatkozatában dr. Pásztor Bálint, a vkt elnöke. Mint mondta, a kidolgozandó terv tartalmazni fogja az infrastruktúra-fejlesztést, a környezetvédelmet, valamint a gazdasági és a szociális kérdéseket is. — Az infrastruktúra fejlesztése terén az elmúlt időszakban fontos lépések történtek, elsősorban a vasútfejlesztés, valamint a kerülőút kiépítése és annak autópályává való alakítása tervének tekintetében. Erre vonatkozóan már zajlanak az előkészületek. A környezetvédelem terén is fontos lépések történtek az elmúlt hónapokban, mindez megfelelő alap arra, hogy egy megfelelő fejlesztési terv legyen kidolgozva — tette hozzá Pásztor Bálint.

— A Vajdasági Magyar Szövetség a terv legfontosabb elemének a vasútfejlesztést tartja — nyilatkozta Nágel János, a VMSZ szabadkai frakcióvezetője. Mint mondta, a Belgrád—Budapest gyorsvasút kiépítése, valamint a Szeged—Szabadka vasút korszerűsítése és felújítása, majd Bajáig való folytatása olyan jellegű beruházások, amelyek hatalmas kihatással lesznek a város életére, különösen a turizmusra, így a palicsi idegenforgalmi fejlesztésekre is. A városi költségvetés-ellenőrzési szolgálat tavalyi évre vonatkozó jelentésében az észrevételek nem a városi alapítású közvállalatokra vonatkoztak, azok törvényes előírások szerint működtek — állapította meg Nágel János. Rávilágított arra a tényre, hogy a szolgálat két jogi szereplőre tett észrevételt. Egyrészt kifogást emeltek a szabadkai Népszínházat illetően, de ennek a közintézménynek az esetében a városi képviselő-testület már új igazgatót nevezett ki, és ezzel tárgytalanná vált a szolgálat észrevétele. A másik kifogás egy sportszervezetre, mégpedig a Spartacus Női Labdarúgóklubra vonatkozott, mely nem önkormányzati alapítású egyesület, ennek az irányítására nincs befolyással a város önkormányzata.

Az ülésen elfogadták a város vidékfejlesztési politikájának megvalósítását szolgáló idei intézkedési programot is, melynek köszönhetően három pályázat kiírása várható hamarosan a mezőgazdasági termelők számára. Egyrészt a kamattámogatás finanszírozására, másrészt a talaj termékenységének ellenőrzésére, továbbá a falusi rendezvények megtartására lehet pályázni. Minderre 7 millió dinár áll majd rendelkezésre.

A város által alapított alapítványok idei terveit és a tavalyi évre vonatkozó beszámolóit is elfogadták az ülésen. Így határozat született az Exspecto Mentálhigiéné Alapítvány, a Danilo Kiš Ifjúsági Kulturális Alapítvány és a Rehák László Alap működése vonatkozásában. Utóbbi intézmény az elmúlt időszakban 130 egyetemi hallgató lakhatását és egyetemi tanulmányainak befejezését tette lehetővé. Mint tudjuk, dr. Rehák László volt a Magyar Szó egykori igazgatója, de dékánja volt a szabadkai Közgazdasági Karnak és az újvidéki Jogi Karnak is, halála előtt végrendeletében közcélra ajánlotta fel családi házát, mely most kollégiumként működik.

Fényképezte: Kartali Róbert

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..