home 2024. április 18., Andrea napja
Online előfizetés
Kerti bútorok — tartósat vagy olcsót válasszunk?
Gyulai Özvegy Andrea lakberendező
2020.02.26.
LXXV. évf. 8. szám
Kerti bútorok — tartósat vagy olcsót válasszunk?

A naptár februárt mutat, az időjárás viszont azt sugallja, nyakunkon a tavasz. Nem meglepő tehát, ha elkalandoznak a gondolataink, és már azt tervezgetjük, milyen remek lesz napsütésben, jó időben a kertben pihenni.

Persze felmerül a kérdés, hogy milyen szettet válasszunk, de azt azonnal leszögezhetjük: érdemes drágább darabokat vásárolnunk, ha hosszabb ideig szeretnénk élvezni az általuk nyújtott kényelmet.

Néhány évvel ezelőtt még leginkább csak műanyag kerti bútorok léteztek, ám ma már válogathatunk a bő kínálatban. Fontos szempont, hogy elsősorban minden időjárási viszontagságnak ellenálló bútort szemeljünk ki magunknak. Böngészhetünk a weboldalakon, katalógusokban, ám vásárlás előtt mindenképp lássuk „élőben” is, tapintsuk meg az anyagát, próbáljuk ki, kényelmes-e számunkra, és az anyagösszetételről is megkérdezhetjük az eladót.

 

 

ANYAGÚJDONSÁGOK 

* Szintetikus fa — A fa és a polietilén (mely egy újrahasznosított műanyag) kombinációja, mely magas hőmérsékleten és nyomáson készül. Környezetbarátnak számít, hiszen természetes rosttartalommal bír. Fontos tényező ennél az anyagnál, hogy jól ellenáll az időjárásnak, de mindemellett esztétikus, és szinte egyáltalán nem igényel karbantartást.

* Duranite — Nagyon jó minőségű rostcementlemez. Karc- és időjárásálló, mivel többrétegű külső borítása van.

* Textilén — Ez egy bizonyos tömegében festett szintetikus anyag, mely UV-álló, megtartja a színét, és a medence klóros vizét is remekül tűri. Hab nélküli tisztítószerekkel sokáig megőrzi a minőségét.
 

 

APRÓ, ÁM LÉNYEGES RÉSZLETEK 

Vannak olyan nem látványos, mégis kényelmessé tevő megoldások, amelyekre csupán a minőségi termékeket gyártó cégek figyelnek. Persze ezeket nyilván meg is kell fizetnünk. Ezekhez az apróbb különlegességekhez sorolnám a párnahuzatok varrásvonalának kézzel végzett, szilikonnal való vízhatlanná tételét, a párna keménységének ideális beállítását, a székek és a napágyak támlájának fokozatmentesgázrugó-beállítását, a rejtett kereket a napágy arrébb tolására stb. Találkozhatunk olyan bútorokkal, amelyek nagyon hasonlítanak egy eredeti dizájnerdarabra, ám az eredeti árnak csak a töredékébe kerülnek — ekkor tudnunk kell, hogy ezek bizony másolatok, ezért sokkal olcsóbb anyagból is készültek. Az ilyen alapanyagú kerti bútorok a legtöbbször sajnos csalódást okoznak majd, hiszen jó eséllyel az első napsütötte nyarunkat sem élik túl.

 

 

 

TANÁCSOK A KIVÁLASZTÁSHOZ 

Vásárlás előtt tudakoljuk meg, hogy az alábbiakat elvégezték-e a terméken:

* Lényeges, hogy az általunk kiválasztott bútorok terhelésvizsgálatnak legyenek kitéve, mielőtt eladásra szánják őket.

* A karfák és a háttámlák ütődéssel kapcsolatos tűrőképessége is meghatározható, amikor ütőmunka-vizsgálat alá vannak helyezve.

* Fontos, hogy az UV-sugárzásnak való ellenállást is megmérjék.

* A szakítószilárdság meghatározására a textileken szakítópróbát végeznek.
 

Az utóbbi években a prémium kategóriájú kerti bútort gyártó cégek igen nagy hangsúlyt helyeznek a környezetvédelmi szempontokra. Újraerdősített helyekről szállító fatelepekről vásárolják az alapanyagot termékeikhez, a felületkezelő anyagok természetbarátok, és az újrahasznosítás jegyében minden anyagot felhasználnak, így a fémet és a műanyagszármazékot is.

Ha csak olcsó terméket tudunk vásárolni, akkor az vélhetően rövid ideig szolgál majd bennünket, és hamarosan újabb kerti bútort kell beszereznünk, így azonban hatalmas ökológiai lábnyomot hagyunk magunk után. Éppen ezért ha tehetjük, inkább egy minőségibb bútor mellett tegyük le voksunkat, ezáltal választva a környezettudatos életmódot is. És persze arra is gondoljunk, hogy a minőségi darabokkal berendezett terasz, kert esetében a kényelmen túl a látvány is káprázatosabb lesz.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..