home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
Kérészéletű próbálkozás
Tóth Tibor
2021.05.05.
LXXVI. évf. 18. szám
Kérészéletű próbálkozás

Minden bizonnyal már sokan látták környékünk egyik legszebb természeti látványosságát, a tiszavirágzást. A kérészlárvák összehangolt módon, ugyanazon a napon felbukkannak a folyók medréből, és hirtelen átváltozva, 5-10 perc alatt élik le felnőttéletüket.

Ugyanilyen kérészéletűnek bizonyult annak a tizenkét labdarúgóklubnak (Milan, Inter, Juventus, Real Madrid, Barcelona, Atlético Madrid, Arsenal, Chelsea, Liverpool, Manchester United, Manchester City, Tottenham) a kezdeményezése, amely az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) fenyegetése ellenére közös közleményben jelentette be az Európai Szuperliga indításának tervét. A liga az idén augusztusban rajtolt volna, a felsoroltak mellett még három úgynevezett alapklub csatlakozására számítottak (a Bayern München, a Borussia Dortmund és a PSG neve merült fel), öt együttes pedig idényről idényre cserélődött volna.

A tervet, nyilvánosságra hozatala után néhány órával, a legfelső politikai és sportszakmai körök azonnal bírálták, az UEFA kijelentette, hogy minden jogi és sportszakmai eszközzel fellép a Szuperliga és esetleges tagjai ellen, a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) pedig közleményében zárt, szakadár európai bajnokságnak nevezte a tervezett Szuperligát. Aleksander Čeferin, az UEFA elnöke még a válogatottságtól való eltiltást is kilátásba helyezte a Szuperligában pályára lépő játékosok esetében. Vitathatatlan, hogy ezzel a sportszervezet óriási öngólt rúgott volna, hiszen ki kíváncsi egy olyan Európa- vagy világbajnokságra, ahol az említett csapatok játékosai nem szerepelhetnek a saját válogatottjukban. Az elsöprő negatív vélemények hatására a klubok egymás után léptek vissza a sorozattól: elsőként a City és a Chelsea, majd a többi angol csapat után az Atlético, a Milan és az Inter is bejelentette távozási szándékát, a Juventus ekkor már bizonytalannak ítélte a liga megvalósulását, a Barcelona is hezitál, csak a Real hisz még az elképzelések valamilyen szintű megvalósulásában.

Kétségtelen, hogy kizárólag a pénz vezérelte a már több éve emlegetett ötletet, mellyel a járvány miatti bevételkiesést is pótolták volna a nagy klubok, a kisebbek azonban fényévnyi távolságra kerülnének a húsosfazéktól. Ma már az egész foci a pénzről szól, így biztosak lehetünk benne, hogy a büntetések sem szegik a fenti klubok kedvét, és a labdarúgás megreformálása címén hamarosan ismét előállnak majd egy újabb ötlettel.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..