home 2024. április 24., György napja
Online előfizetés
Kereskedelmi világháború közeleg?
Talpai Lóránt
2018.07.21.
LXXIII. évf. 29. szám
Kereskedelmi világháború közeleg?

​​​​​​​Egyesült Államok vs. Kína — Afrikában népességrobbanás, Európában népességcsökkenés — Heves esőzések Japánban

Egyesült Államok vs. Kína

A világ az eddigi legkeményebb kereskedelmi háború küszöbéhez érkezett, miután az USA bejelentette: készen áll 200 milliárd dollár értékű kínai termékre vámot kivetni. Peking közölte: a tervbe vett amerikai intézkedéseket nem fogja válasz nélkül hagyni. „Napjaink globalizált világában minden ország gazdasága a világgazdasághoz csatlakozik. Kölcsönös függőség áll fenn köztük, egyszerre bővülnek és hanyatlanak. A kereskedelmi háború kiprovokálásával mindenki csak veszít, ebben a játékban nem lesznek győztesek” — fogalmazott Hua Csunjing kínai külügyi szóvivő. Világszerte aggodalommal figyelik az eseményeket: Washington és Peking erőpróbáját nemcsak a két ország, hanem a világ valamennyi államának gazdasági szereplője megérezheti.

 

Afrikában népességrobbanás, Európában népességcsökkenés

Afrika lakosságának létszáma a jelenlegi három-négyszeresére emelkedik az évszázad végére, miközben Európa lakossága 12-13 százalékkal csökken, és számottevően öregszik is — derül ki az ENSZ legutóbbi demográfiai előrejelzéséből. Az öreg kontinens polgárainak úgynevezett medián életkora 2080-ra a jelenlegi 42 évről 48-ra emelkedhet. Ugyanebben az időszakban Afrika átlagosan még mindig csak „35 éves” lesz. A fekete kontinens 4,5 milliárdos prognosztizált népességével végül is az alig hetedakkora (653 milliósra taksált) európai populációt lehet majd párhuzamba állítani. Történeti megközelítésben mindez úgy hangzik, hogy Afrika, melynek lélekszáma a XX. század derekán még a felét sem érte el Európáénak, ma már — 1,3 milliárdos lélekszámával — 1,7-szeresen múlja felül az öreg kontinens jelenleg még 740 milliós lélekszámát.

 

Heves esőzések Japánban

Nemcsak térségünkben, hanem Japánban is rendkívül csapadékos az időjárás. A heves esőzések okozta áradások és földcsuszamlások több mint 200 halálos áldozatot követeltek — közölte Szuga Josihide, a japán kormány főtitkára. Többtucatnyi embert továbbra is eltűntként tartanak nyilván, ezért a mentési munkálatok folytatódnak. Jelenleg még mindig több mint 10 000-en tartózkodnak az evakuációs központokban. Abe Sinzó miniszterelnök lemondta az európai és közel-keleti útját, majd felkereste a katasztrófa sújtotta helyszíneket. „Mindent megteszünk azért, hogy az embereknek ne kelljen kényelmetlen helyzetben a szükségszállásokon élniük” — jelentette ki. A tokiói kabinet 4 milliárd dollárt ígért újjáépítési célokra, azzal, hogy szükség esetén pótköltségvetést terjeszt be.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..