home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
Kerékpárút és tisztább tavak
Kartali Róbert
2021.03.05.
LXXVI. évf. 9. szám
Kerékpárút és tisztább tavak

Palicson folyamatosak a fejlesztések, a keleti parton kerékpárutat építenek, a tó mentén pedig növényeket ültetnek és védősávot alakítottak ki. A munkálatok a német KfW bank jóvoltából finanszírozott Ecolaus projektum keretében folynak.

Dr. Pásztor Bálint a múlt héten tekintette meg a Palicsi-tó partján zajló munkálatokat, melyeknek elsődleges céljuk a Palicsi- és a Ludasi-tó megtisztítása.

— Ez egy olyan projektum, amely 2017 vége óta van folyamatban, és a kerékpárút kiépítésén kívül sok más komponenst is magában foglal. A Palicsi- és a Ludasi-tó megtisztulása, környezetvédelmi szempontból történő előmozdítása az, ami talán a legfontosabb része ennek a projektumnak. Az egyik eleme az, hogy 22 kilométer hosszan bővült Palicson a szennyvízhálózat, ezenkívül kiépítésre kerül egy átemelő állomás, melynek köszönhetően a palicsi polgárok szennyvize nem a Ludasi- vagy a Palicsi-tóban landol, hanem a szabadkai szennyvíztisztítóban. A keleti oldalon valamivel több mint 1 kilométer hosszan kerékpárút kiépítése folyik, mely március végéig befejeződik. A tó nyugati oldalán pedig már nagyjából 1 kilométer hosszan elkészült, és a polgárok használatba is vették a kerékpárutat. Mindemellett egy védősáv kialakítására került sor 20 méter szélességben, ami környezetvédelmi szempontból fontos — tudtuk meg Pásztor Bálinttól, aki arra kérte a palicsi lakosokat, hogy ha az utcájukban kiépült a szennyvízhálózat, akkor csatlakozzanak rá, hiszen mindez a tavak tisztábbá válását eredményezi.

Dobó Márta, a Palics—Ludas Közvállalat igazgatója elmondta, a tavalyi évben már megkezdődött a növények ültetése, és iskolázott, már lombban lévő fák lesznek majd kihelyezve.

— A kivitelező feladata, hogy ezek a fák túléljék a meleg nyarat, mely előttünk áll. Az egyéb bokrok kiültetése is megfelelő ütemben halad. A Palicsi-tó esetében elmondhatjuk, hogy március végére 85 százalékban befejeződik ez a munkálat. Tavaly megtörtént a hereszéna ültetése a Palicsi-tó mentén, így a karbantartás maradt hátra. A tavalyi évben kialakított pihenőhelyekre fedett padok, valamint asztalok kerültek Palicson és Ludason egyaránt. A tavasz folyamán a tornyok és a kilátók is rendelkezésre állnak, Palics esetében két helyen lesz torony és egy helyen kilátó, Ludason pedig két helyen kilátó és egy helyen torony — mondta el Dobó Márta.

Az igazgatótól azt is megtudtuk, hogy eddig az időjárás miatt csúsztak a munkálatok, de remélhetőleg a turistaszezon kezdetére megvalósulnak a tervek.

A lehalászás kapcsán Dobó Márta elmondta, a projektumnak ez a része befejeződött, de mivel a közvállalat speciális halászhajót és olyan hálót kapott, amely ezüstkárászra lett kialakítva, ha megkapják az engedélyt, akkor folytatják a lehalászást.

Fényképezte: Bíró Tímea

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..