home 2024. április 19., Emma napja
Online előfizetés
Kerékpáros tábor Ludason
TÓTH Tibor, KISS Kornél
2007.08.22.
LXII. évf. 34. szám

Ludas mérete fordított arányban áll a benne zajló történések számával. Ezeknek a történéseknek a sajátossága, hogy a kezdeményezések nagy része helybeliektől ered, helybeliek valósítják meg őket főleg helybeliek számára. Nem afféle nagy költségvetésű, sztárokat felvonultató rendezvények ezek, ,,csak...

Ludas mérete fordított arányban áll a benne zajló történések számával. Ezeknek a történéseknek a sajátossága, hogy a kezdeményezések nagy része helybeliektől ered, helybeliek valósítják meg őket főleg helybeliek számára. Nem afféle nagy költségvetésű, sztárokat felvonultató rendezvények ezek, ,,csak' néhány ludasi ember azon igyekezetének a ,,gyümölcsei', hogy adjanak valamit a közösségnek. Ennek az igyekezetnek az eredményeként, augusztus 6-ától 11-éig került megrendezésre a kerékpáros tábor - amelynek nevét ebben az évben Ludas Matyi táborra változtatták -, a Ludasi-tó partján, az iskola udvarában, melynek munkáját a helybeli magánvállalkozókon és a ludasi helyi közösségen kívül Szabadka község is támogatta.
- 1998-ban a szülők megkértek, hogy szervezzünk tábort azoknak a gyerekeknek, akiknek nincs anyagi lehetőségük különböző más táborokba eljutni. Akkor még nevet sem adtunk neki, egyszerűen ludasi tábor néven szerepelt. S hogy miért kerékpáros tábor? Azért, mert a gyerekek Ludason kívül a környező településekről (Hajdújárás, Palics, Királyhalom, Kispiac, Szabadka) mindennap kerékpárral érkeznek a táborba, s az egész napos foglalkozások után délután hat órakor térnek haza. 2000-ben Szabados Klára - aki akkor a Palics-Ludas Közvállalat biológusa volt - említette, hogy miért nem szervezünk egy tábort az iskola udvarában, hiszen a Róka-tanya - ahol korábban összejöttek a gyerekek - a ludasi gyerekek számára elég messze van. Mi kaptunk az alkalmon, habár még soha nem csináltunk ilyet - mondta Kádár Erzsébet pedagógus, a tábor egyik szervezője.
A tábor egy kicsit néprajzi, egy kicsit kézműves, egy kicsit barangolás - a földrajzi és biológiai adottságok - a tó, a nádas, a madárvilág - folytán. Az évek során a gyerekek kerékpárral megkerülték a Ludasi-tavat, ellátogattak a Róka-tanyára és a Szúnyog-csárdához. A tábor néprajzi jellegét szinte minden évben Raffai Judit Ludas néprajzi vonatkozásairól tartott előadásai adták meg, emellett elhozta a táborba a környék mesefáit, hiszen Ludas rendkívül gazdag népmesekincset őriz. Évente újabbnál újabb kézműves foglalkozások gazdagítják a programot, így tavaly már üvegfestést, batikolást és gyöngyfűzést is tanulhattak a gyerekek. Az idén Aladics Tibor, a Ludas Matyi Művelődési Egyesület elnöke magára vállalta a szervezés oroszlánrészét, így a tábor neve Ludas Matyira módosult.
Zemkó Ilonka pedagógus, a tábor másik szervezője elmondta, hogy a tábornak elsősorban hagyományőrző jellege van, de a kézműves foglalkozásokra is nagy hangsúlyt helyeznek.
- A programban szalmázás, csuhézás, agyagozás, gyöngyfűzés, üvegfestés szerepel, de Rozs Mária nyugalmazott tanítónő segítségével fonalhúzásos kézimunkát is elsajátíthattak a gyerekek. Sram Tibor keramikus által az előző évben kiégetett agyagedényeket is kifestettük, így a tányérfestés sem maradt el. Ludas régmúltjával is foglalkoztunk, Ludas térképészete is terítékre került. Minden évben megpróbálunk valamilyen újdonsággal is szolgálni, célunk a változatos programok által Ludas értékeinek a megismertetése a tábor részvevőivel. Megkértük a helybeli idős embereket, hogy meséljenek a gyerekeknek a régmúltról, saját gyermek- és ifjúkorukról, amit a gyerekek nagy figyelemmel hallgattak. Horváth Flórián, a Ludasi-tó flórájának és faunájának szakavatott ismerője, a szabadkai Városi Múzeum munkatársa hosszabb sétára invitálta a madarak iránt érdeklődőket, cserkészeink pedig különböző hagyományos cserkészjátékokat tanítottak.
A tábor színvonalának emeléséhez a már említetteken kívül Brezovszki Tamara (gyöngyfűzés), Barát Erzsébet (csuhézás és szalmázás), Csanádi Jelica (üvegfestés), Raffai Judit (néprajzkutatás), valamint Osztrogonác Simon, Varga Dezső, Szalai Emília, Lévai István is nagymértékben hozzájárult. A szervezésben a helybeli fiatalok, illetve a művelődési egyesület tagjai is derekasan kivették a részüket, így feltétlenül meg kell említenünk Kádár Brigitta, Kádár Karolina, Zvekán Edina, Zvekán Nikoletta, Lévai Henrietta, Kovács Írisz, Engi Georgina nevét.
Ott jártamkor több mint hatvan gyerek - az óvodástól a középiskolásig -zsivajától volt hangos a ludasi iskola udvara.
- Kitűnően érzem magam, mindennap más foglalkozást sajátítunk el, eddig leginkább az agyagozás nyerte el tetszésemet. A szabadidős tevékenységek közül a botfocit űzöm legszívesebben. Negyedszer vagyok itt, s jövőre is jövök - mondta a ludasi Matkovity Norbert, aki szeptembertől hatodikos.
A negyedik osztályos királyhalmi Berényi Bence ötödik alkalommal vesz részt a tábor munkájában.
- Az agyagozás és a gyöngyfűzés kötötte le leginkább a figyelmem, de a sétakocsikázást is nagyon élveztem. Visszajövök jövőre is, hiszen a tartalmas szórakozások mellett ismerkedni is lehet.
A palicsi Óvári Dóra a hatodik osztály megkezdése előtt, lazításképpen szintén részt vett a tábor munkájában.
- A barátnőim és a nagytatám - aki Ludason lakik - révén szereztem tudomást a kerékpáros táborról. Először vagyok itt, de annyira jó minden, hogy jövőre sem fogom kihagyni ezt az egy hetet. A tartalmas foglalkozások közül a gyöngyfűzés tetszett leginkább.
A hetedik osztályba induló palicsi Márton Dávid is először vesz részt a táborban.
- Egyik barátomtól szereztem hírt a táborról, s nem bántam meg, hogy eljöttem, hiszen sok új ismeretre tettem szert. Agyagozni, szövögetni, üveget festeni is megtanultam, a gyöngyfűzés azonban nem kötötte le a figyelmemet. Szabadidőnkben sokat fociztunk, métáztunk a vásártéren, úgyhogy igazán tartalmas egy hét áll mögöttünk.
A ludasi tábor mindenképpen példamutató lehet, hiszen a gyerekek a szórakozáson keresztül tanulhattak is és rengeteg hasznos ismeretre szert téve vághatnak neki a következő tanévnek.
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..