home 2024. július 27., Olga napja
Online előfizetés
Kerekasztal-beszélgetés oktatási témákról
Kónya-Kovács Otília
2022.03.13.
LXXVII. évf. 10. szám
Kerekasztal-beszélgetés oktatási témákról

A nagybecskereki Petőfi MME-ben kerekasztal-beszélgetést rendeztek, melyen oktatási témákat fejtegettek. Jelen volt Vicsek Annamária, az oktatási minisztérium államtitkára, Mackó Zsuzsanna, a tartományi oktatási titkárság segédtitkára, Jerasz Anikó, az MNT Végrehajtó Bizottságának elnöke és Puskás János, a Vajdasági Pedagógiai Intézet igazgatója. A találkozón közép- és dél-bánáti, tanügyben dolgozó személyek voltak jelen.

Jerasz Anikó, az MNT Végrehajtó Bizottságának elnöke kulcsfontosságúnak értékelte a nagybecskereki összejövetelt.

— Az oktatás nagyon sok szegmensét, aktuális témáját érintjük. Valójában mind a Magyar Nemzeti Tanács, mind az oktatási titkárság, mind pedig az oktatási minisztérium részéről megfogalmazásra kerülnek azok a teendők és feladatok, amelyeket egy-egy szinten el tudunk végezni, és biztosan lesznek olyan kérdések, hozzászólások a nézőközönség részéről, amelyek a későbbiek során még előreviszik majd ezt a beszélgetést.

Az est során szó esett a tankönyvekről, a tantervekről, azokról az iskolai dokumentációkról, amelyek az elmúlt időszakban le lettek fordítva, a kis létszámú tagozatokról, a középiskolai hálózat meghozataláról, a diplomahonosításról, a különféle pályázatok megjelentetéséről, továbbá a nyertes pályázatokról, hogy egy-egy iskola milyen eszközökben részesült, mit vásárolt, milyen beruházások valósultak meg az elmúlt időszakban egy-egy oktatási intézményben.

Puskás János, a pedagógiai intézet elnöke kifejtette, hasonló összejöveteleket szeretnének szorgalmazni a jövőben is.

Felvetettem az ötletet, mert jó lenne, ha ezt többször is megismételnénk. Ha sikerül, ezt a kezdeményezést folytathatnánk más helységekben is, megszervezhetnénk, hogy találkozzanak az oktatásban résztvevők, és kapjanak választ a kérdéseikre.  

Vicsek Annamária, az oktatási minisztérium államtitkára volt a kerekasztal-beszélgetés moderátora.

— Olyan témákat érintünk, amelyek a vajdasági magyar oktatás mindennapjait meghatározzák. Vannak ezek között olyanok, amelyek mindhárom intézmény vagy mindhárom színtér vonatkozásában lényegesek, de olyanok is, amelyek csak a minisztérium részéről fontosak. Azt hiszem, a fő üzenete a mai beszélgetésnek, hogy miért fontos az, hogy a Vajdasági Magyar Szövetség köztársasági szinten jelen van a minisztériumban. Ehhez hozzátartozik az is, hogy az oktatási tárcát tartományi szinten is a VMSZ képviselője vezeti. Szeretnénk felhívni a figyelmet, hogy az április 3-ai választások során miért fontos az, hogy a VMSZ továbbra is a kormányzás része maradhasson. Azok a dolgok, azok a témák és eredmények, amelyekről beszámolunk a mai est folyamán, azt bizonyítják, mennyire fontos, hogy a vajdasági magyarságnak legyen képviselője és szószólója a megfelelő helyeken.

Mackó Zsuzsanna, a tartományi oktatási titkárság segédtitkára elmondta, a titkárság mindig fontosnak tartotta, hogy találkozzon az iskolaigazgatókkal, közvetlen kapcsolata legyen a tanügyben dolgozókkal, mert igazából így látják azokat a problémákat, amelyekkel ők nap mint nap szembenéznek.

— Úgy gondolom, hogy egy ilyen találkozó nagyon jelentős lehet, mert itt tudjuk megbeszélni azokat a dolgokat, amelyek mindannyiunkat érintenek, kezdve a kis létszámú osztályok nyitásától a középiskolai szakok tervezésén át az egyéb felmerülő gondokig.

Az összejövetelen a jelenlevők nemcsak a problémákról beszéltek, hanem az elért eredményekről is beszámoltak.

Fényképezte: Kónya-Kovács Otília

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..