home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Kerek családban kerek a világ
Gyurkovics Virág
2013.12.18.
LXVIII. évf. 51. szám
Kerek családban kerek a világ

Az élet valódi értékei, a lelki táplálék nyújtása, az életigenlő gondolkodás még a dolgok tökéletlenségében is megmutatják a világ szépségét, vallja a Magyar család, s a szülők szemlélete már a gyerekek gondolkodásában is érezhető. Magyar Lóránt, Éva és a három utód, Dávid (8), Lilla (6), valamint Ádám (2,5) alkotja a szűk családot. A 92 éves nagyapóval — Lóránt nagypapájával — kiegészülve hatan élnek egy fedél alatt. Elképzelésük a családról legvilágosabban a sajátjuk alakítása, szervezése, erényeinek táplálása alapján figyelhető meg.

Hogy miként zajlik egy kompromisszumkész házaspár és gyermekei, valamint a nagyapó közös élete, illetve hogy mely gondolatok a család tartópillérei, a Magyar család ottjártunkkor elmondta nekünk.

Lóránt orvos és mentálhigiénés szakember. Különféle fórumokon lelki egészségvédelem és életvezetés témában tart előadásokat, ezenkívül önkéntes alapon diakónusi szolgálatot vállal a Kisboldogasszony-plébánián. Éva eredeti szakmája szerint ugyancsak orvos, de az utóbbi években valamelyest elkanyarodott pályájától, felfedezte ugyanis, hogy sokkal közelebb áll hozzá a művészet. Előbb jobb agyféltekés rajztanfolyamokat kezdett szervezni, most pedig művészetterápiás tanulmányokat folytat. A képzés végeztével a rajztanfolyamokon kívül mentálhigiénés alapokra helyezett önismereti és személyiségfejlesztő csoportfoglalkozásokat is tart majd. A szülők szorgalmát a gyerekek is örökölték. Dávid a sportban, Lilla a zenében, Ádám pedig egyelőre a csintalanságban a legügyesebb, de bizonyára hamarosan ő is megtalálja majd a számára kedves elfoglaltságot.

Családbarát munka

Bizonyos értelemben rendhagyó az, hogy Lóránt és Éva nem napi 8-10 órát dolgozik valamely intézményben, hanem szabadúszó előadóként próbál meg érvényesülni. Így, a maguk idejét beosztva, figyelve arra, hogy mindenkinek jusson mindenből — munkából, felelősségből, pihenésből egyaránt —, sokkal többet tudnak együtt lenni, és ami talán még ennél is fontosabb, idejüket minőségien tudják eltölteni.

Lóránt szerint megalapozza a nap jó hangulatát, hogy a család minden reggel együtt ébred, reggelizik. Aztán mindenki jön-megy, intézi a dolgát, és esténként megint mind otthon vannak. Esti mesét mondanak — csakis fejből —, közösen imádkoznak és altatják a gyerekeket, hogy a napot végül kereken zárják le. Kerek családban pedig a világ is kerek.

Példa — követés helyett teremtés

A Magyar szülők ösztönösen alakították így az életüket, pedig nem állt előttük ehhez hasonló példa. Amit a családdal felépítettek, azt mind az alapoktól kezdték. Kivéve néhány otthonról hozott mintát, például a háztartást illetően. Lóránt számára természetes, hogy mosogat, rendbe teszi a konyhát, mivel otthon is ezt látta, s mindig jó érzéssel tölti el, amikor erre gondol. Éva szülei korán elváltak. Féltestvérei vannak ugyan, de sosem éltek együtt, ezért a nagycsaládos létet nem tudta megtapasztalni. Éppen ezért szeretett volna legalább két gyereket, hogy az elsőnek legyen egy testvére, aki mindig mellette áll. Aztán úgy alakult, hogy hárman lettek, aminek még jobban örül.

Több fős családban persze sokszor nehéz megszervezni az életet. Olyankor például, amikor a legnagyobbnak tanulnia kell, a kisebbik teljes erőbevetéssel zongorázik, a kicsi meg összefirkálja a tankönyvet. Nem egyszerű tehát, de élvezet nézni, ahogyan együtt játszanak, öröm bennük gyönyörködni.

Mindennapok a Magyar családban

A hétköznapok rendszerint a teendők, az iskola, a pluszaktivitások, a szertorna és a zongoraleckék körül forognak. Éva kéthetente jár a továbbképzésre. A vizsgákra való készülődést olyan ügyesen oldják meg, hogy a gyerekek szinte észre sem veszik, amikor anya tanul, dolgozatot ír, apa leköti ugyanis a figyelmüket. Ez így igazságos, most rajta van a sor, hogy helytálljon, hiszen amikor ő tanult, akkor az anyuka maradt otthon ugyanebben a szerepben. Lóránt meg is birkózik a feladattal, Éva valóban nyugodt szívvel mehet el, tudja, hogy nem lesz semmi gond, feltalálják magukat. Ilyenkor az apuka és a gyerekek jó kis programokat szerveznek: elmennek valamelyik erdőbe, ahol mindig izgalmas dolgokkal találkoznak. Egyébként is gyakran jár kirándulni a család. Néha házi moziznak, gyerekzsúrt szerveznek, s ezekre ismerősöket, hasonló korú gyerekeket, szülőket is meghívnak. Sok vidámsággal és mókával telnek tehát a mindennapok.

Lelki értékközvetítés

A Magyar családnál fontos közös program továbbá a vasárnapi szentmisén és az ezt követő barátkozáson való részvétel. A plébánián nemrég indult családmise nagyon népszerű lett a fiatalok körében. A hit és ilyen módon a lelki értékközvetítés a Magyar család életének egyik központi részévé vált. Ebben nevelkednek a gyerekek, ezáltal az élet valódi értékei, a szoros kapcsolatok sokkal fontosabbak lesznek számukra, mint bármi más. Megtanulják, hogy a dolgok nem mindig tökéletesek, de az értékátadással mégis egy olyan toleráns, életigenlő szemléletet osztanak meg velük, amely által felismerik, hogy a világ a dolgok tökéletlenségében is nagyszerű lehetőségeket rejtegethet. A csemeték megértik mindezt, és a szülők nagyon büszkék rájuk.

Készülődés az ünnepekre

Az ünnepi készülődés az adventi csokinaptár felbontásával, otthonuk feldíszítésével és a mézeskalácsok kisütésével már megkezdődött. A dekoratív sütemények felkerülnek majd a karácsonyfára a szaloncukrokkal és a gömbökkel együtt. A mézeskalácsok íze pedig kétségkívül vetekszik majd a kinézetükkel, mivel — biztosíthatom a kedves olvasót — nagyon finomra sikeredtek.

A karácsony előtti napokban a készülődés, a fenyőfa díszítése igazán szép családi eseménynek számít Magyaréknál. Szeretetteljes hangulatban élik meg mind az adventi időszakot, mind magát a karácsonyt, melyhez a mézes pálinka, a szárított gyümölcsök, az ünnepi asztal és a családfő házi készítésű gubája is hozzátartozik. Minden évben izgatottan várják azokat a napokat, amelyek a legszebb időszakot jelentik a számukra — már nem is kell sokáig várniuk.

Áldott, békés, boldog karácsonyt kívánunk nekik!         

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..