home 2024. április 19., Emma napja
Online előfizetés
Kérdések, melyekre gyors megoldást kell találni
Juhász Petra
2023.02.18.
LXXVIII. évf. 7. szám
Kérdések, melyekre gyors megoldást kell találni

Az Észak-bácskai Magyar Pedagógusok Egyesületének szervezésében február 17-én tizenötödik alkalommal tartották meg a Közoktatási Konferenciát, melynek fő célja a vajdasági magyar pedagógusok továbbképzése volt. A találkozónak a szabadkai Majsai Úti Általános Iskola adott otthont. A konferencia a hagyományoknak megfelelően minden évben egy meghatározott téma köré épül, az idén ez a személyiségfejlődés volt, mely a felgyorsult világunkban elkerülhetetlen.

A 15. Közoktatási Konferencia iránt nagy volt az érdeklődés, Vajdaság minden részéről érkeztek pedagógusok, 250 fős hallgatóság volt kíváncsi a programsorozatra, ahol a Pedagógus Szolgálati Emlékérmek átadását szakmai előadások követték.

A konferencián köszöntőt mondott De Negri Ibolya, az Észak-bácskai Magyar Pedagógusok Egyesületének elnöke és Fekete Irén, a Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetségének elnöke.

De Negri Ibolya elmondta, mivel már az első Közoktatási Konferencia nagy érdeklődésre talált, ezért hagyományt teremtettek belőle. Hozzátette, az előadások mindenkor az iskola, a tanár, a diák, a szülő kapcsolatára, a legszebb és legnehezebb hivatásra, a gyermeknevelésre összpontosítanak.

— A XXI. század gyorsan változó világa számos kérdést vet fel napjainkban az oktató-nevelő világban, az iskolarendszerünkben, melyekre ugyanolyan gyorsan megoldást kell találni. A globalizáció, a pandémia, a digitális technológia gyors fejlődése, a diákok személyisége és viselkedéskultúrája, mentalitása, a tanárok motiváltsága, kreativitása és az adaptív tanulási környezet meghatározó tényezője a mai oktatásunknak.

Fekete Irén kiemelte, számára nagyon jó Szabadkára látogatni, és felemelő élmény szakmai beszélgetéseket folytatni a vajdasági kollégákkal. Példaként tekintenek az Észak-bácskai Magyar Pedagógusok Egyesületének munkájára, mivel elkötelezettség, pedagógiai elhivatottság, a megújulásra való törekvés és az emberi értékekbe, a jövőbe vetett hit jellemzi.

A köszöntők után öt, a 2020/2021-es tanévben nyugdíjba vonult pedagógust díjaztak az anyaországi Pedagógus Szolgálati Emlékéremmel. Az elismerésben Marásek Magda, a bácskertesi József Attila Általános Iskola nyugalmazott osztálytanítója, Körmöndi Aranka, a szabadkai Október 10. Általános Iskola nyugalmazott magyartanára, Erdélyi Szilárd, a szabadkai Politechnikai Iskola nyugalmazott építészmérnöke, Vukelity Angéla, a csantavéri Hunyadi János Általános Iskola nyugalmazott osztálytanítója és Bartusz Valéria, az óbecsei Samu Mihály Általános Iskola nyugalmazott osztálytanítója részesült.

A tanácskozás folytatásában az egyesület elmúlt évi tevékenységét Tót Gabriella, az Észak-bácskai Magyar Pedagógusok Egyesületének alelnöke értékelte.

Fényképezte: Juhász Petra

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..