home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
Képzés óvónők számára
(Tha)
2021.08.24.
LXXVI. évf. 33. szám
Képzés óvónők számára

A Magyar Nemzeti Tanács képzéssorozatot indított a vajdasági magyar óvónők számára, a Szerb Köztársaság Oktatási, Tudományos és Technológiai Fejlesztési Minisztériuma által bevezetett új oktatási alapprogram kapcsán. 

A tanács felkérésére gyakorló óvodapedagógusok, az óbecsei Labud Pejović Iskoláskor Előtti Intézmény pedagógusa és óvónői mutatják be az általuk megvalósított projektumokat, melyeket a 2018—2019-es munkaévtől már kipróbáltak és gyakoroltak a csoportjaikkal.

A szakmai találkozó 11 helyszínen valósul meg. Az első összejövetelt Magyarkanizsán szervezték meg a Gyöngyszemeink Iskoláskor Előtti Intézmény központi épületében, ahol mintegy 50 érdeklődő volt jelen.  

— Az oktatási minisztérium 2019 óta új alapprogramot vezetett be, mely megköveteli, hogy az óvodapedagógusok képezzék magukat. A program a gyermeket helyezi előtérbe, a gyermeknek az érdeklődési köre határozza meg azt, hogy egy-egy témával, témakörrel milyen terjedelemben foglalkozzanak az óvónők — nyilatkozta Jerasz Anikó, a Magyar Nemzeti Tanács Végrehajtó Bizottságának elnöke. — A program bevezetése 2019 óta folyamatos. Voltak tanintézmények, ahol már az első évben áttértek rá, mint Újvidék városa. Tavaly Szabadka, Zombor, Nagykikinda intézményeiben kezdték alkalmazni az új programot. Az idén ősszel Magyarkanizsa, Zenta, Ada, Temerin óvodái kapcsolódnak be. Lesznek olyan intézmények is, amelyek csak 2022-ben ismerkednek meg az új programmal, mint például Törökkanizsa, Törökbecse, Kishegyes, Topolya, Csóka.

Tadić Enikő, az óbecsei Labud Pejović Iskoláskor Előtti Intézmény pedagógus szakmunkatársa elmondta, náluk már alkalmazzák az új módszert, és pozitívak a tapasztalataik.

— Ez egy teljesen más munkaforma, másként vannak megszervezve a gyerekek mindennapjai, mint ahogyan az eddig megszokott volt. Projektmódszert használunk, azaz projektumokat dolgoznak ki az óvodások. A témákat is másként választjuk, nem a tradicionális tavasz, nyár, ősz, tél köré szerveződnek a mindennapi teendők, hanem azzal foglalkozunk, ami a gyerekeket érdekli, az aktuális történések kerülnek szóba. A nyári csoportjainknál például téma volt az olimpia és a nyaralás. Olyasmit is megragadnak a gyerekek, amiről felnőtt fejjel azt gondolnánk, nem érdekli őket, vagy túl nehéz nekik. Ezzel a módszerrel kitárul a világ az óvodások előtt.


Fotók forrása: Magyarkanizsa Önkormányzata, Pannon RTV

Dr. Szőke Anna, a Brunszvik Teréz Magyar Óvodapedagógusok Egyesületének elnöke szerint nehéz feladat előtt áll a szakma, mert ez a program merőben ellentétes azzal, ahogyan eddig dolgoztak az óvónők.

— Az új módszer nagy szabadságot ad, az óvónőknek teljesen a gyerekekhez kell igazodniuk, az ő képességeiket, kívánságaikat figyelembe venniük. Kimondom, én nem vagyok a híve. Azt szeretném, ha olyan értelemben tudnánk hatni az óvónőkre, hogy az identitásunkat, a magyar nemzeti öntudatunkat — ezen a népi gyermekjátékainkat, népmeséinket értem — csempésszék be a programba. Van erre lehetőség, csak legyen ügyes az óvónő, és ne féljen alkalmazni mindazt, ami a sajátunk. A kolléganők egyébként attól tartanak, hogy a néphagyományaink elvésznek az új programmal.

A képzés 11 helyszínére eddig összesen mintegy 250 óvodapedagógus jelentkezett, de a regisztráció folyamatos, a szeptemberi szakmai fórumokra még várják az érdeklődőket. Magyarkanizsa, Ada és Zenta után Szabadka, Csóka, Zombor, Nagybecskerek, Újvidék, Torontálvásárhely, Topolya és Óbecse kerül sorra.

A felhasznált hangfelvételt Magyarkanizsa Önkormányzatának sajtószolgálata bocsátotta rendelkezésünkre.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..