home 2024. április 19., Emma napja
Online előfizetés
Képviselőink tervei
2008.06.11.
LXIII. évf. 24. szám

Miután ismertté vált, hogy kik lesznek a Magyar Koalíció képviselői, azzal a kérdéssel kerestük fel őket: vázolják fel munkájukkal kapcsolatos terveiket.Fremond Árpád: - A legelső teendőm az lesz, hogy miután csatlakozom az eddigi három képviselőhöz, megismerkedem a parlamenti munkával, hogy átlátha...

Miután ismertté vált, hogy kik lesznek a Magyar Koalíció képviselői, azzal a kérdéssel kerestük fel őket: vázolják fel munkájukkal kapcsolatos terveiket.
Fremond Árpád: - A legelső teendőm az lesz, hogy miután csatlakozom az eddigi három képviselőhöz, megismerkedem a parlamenti munkával, hogy átláthassam az ottani teendőket és struktúrákat, majd csapattagként részt vehessek az általuk megkezdett munkában - így járulva hozzá a magyar közösség hatékony érdekképviseletéhez.
Azzal a lendülettel, energiával és lelkesedéssel akarom tenni mindezt, ahogyan ezt a már régi-új képviselők tették az elmúlt időszakban. Megítélésem szerint igen sok múlik azon, hogy
kormányzati vagy ellenzéki szerepet vállalunk-e a jövőben. Számunkra most az a legfontosabb, hogy a demokratikus erők alkossanak kormányt - mely kormánynak mi is szeretnénk az oszlopos tagjai lenni. Én magam az ifjúsággal és az oktatással szeretnék foglalkozni, hisz ez a témakör és terület áll hozzám legközelebb.
Pásztor Bálint: - Az Európai Unióhoz való közeledés és az európai értékek meghonosításán kívül a gazdaságfejlesztést és a mezőgazdaságot kell központi elemévé tennie a parlamentnek. Az előző mandátumban világossá vált, hogy a képviselőházban ezek a kérdések a pártok hangzatos ,,munkahely-ígérgető” kampánya ellenére sem élveznek prioritást.
Remélem, ez majd ezentúl másképp lesz. Évek óta várat magára a külföldi befektetésekről szóló törvény elfogadása. Egy ilyen jogszabály nélkül nehezen teremthető új munkahely, nem növekedhet az életszínvonal.
A mezőgazdaság problémáiról az elmúlt egy évben Belgrádban sajnos csak mi, a VMSZ képviselői beszéltünk. Megengedhetetlen, hogy Szerbiában a gazdák helyzetének, életkörülményeinek a javítását a kormány ne tartsa elsődleges fontosságú teendőnek.
Kovács Elvira: - Még nem látható tisztán, milyen kormány fog megalakulni Szerbiában, de reméljük, hogy az Európa- irányultságúaknak sikerül parlamenti többséghez jutniuk. A Vajdasági Magyar Szövetség köztársasági képviselőiként még erélyesebben szeretnénk folytatni azt a munkát, amelyet megkezdtünk. Keményen kiállunk az európai értékrend és Szerbia euro-atlanti integrációs folyamatai mellett. Kérjük, hogy minél előbb hozzuk meg a csatlakozáshoz szükséges törvénycsomagokat és hogy szülessenek meg az EU-val fennálló vízumkényszer eltörlését célzó jogszabályok.
Fontos szociálpolitikai feladatunknak tekintjük mind a fiatalság, mind a nyugdíjasok életlehetőségeinek a javítását, valamint a fogyatékkal élők megsegítését. Kérni fogjuk a gyermekvállalás ösztönzését célzó állami támogatási rendszer bővítését, a munkanélküliekről való fokozott gondoskodás lehetőségének és a fogyatékkal élők életkörülményeinek a javítását.
Varga László: - Az előttünk álló időszakban Szerbia parlamentjének a munkájában meghatározó szerepet kap majd a decentralizáció kérdésköre. A törvényhozás napirendjén lesz majd a Vajdaság és a helyi önkormányzatok vagyonának visszaszármaztatását szabályozó törvények elfogadása, Vajdaság Autonóm Tartomány forrásbevételeit és hatásköreit részletesen definiáló jogszabályok megalkotása, a regionalizációról szóló törvény meghozatala. A Vajdasági Magyar Szövetség képviselőiként a törvényhozási folyamatban javaslatainkkal azért szállunk majd síkra, hogy a decentralizáció elveit maradéktalanul tiszteletben tartó törvények szülessenek. Azért, hogy a Vajdaság, községeink és városaink a lehető legszélesebb körű közigazgatási és pénzügyi autonómiájához jussanak, továbbá azért, hogy olyan régiók szülessenek, amelyek nem osztják mesterségesen több részre a földrajzi és gazdasági szempontból összetartozó országrészeket. Egyik legfontosabb rövid távú célunk, hogy megszűnjön az a csaknem két évtizede fennálló állapot, amely szerint három Tisza menti község közigazgatási értelemben az észak-bánáti körzethez tartozik.
(-)
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..