home 2024. április 27., Zita napja
Online előfizetés
Kényszerszüneten (3.)
Tóth Tibor
2020.05.12.
LXXV. évf. 19. szám
Kényszerszüneten (3.)

Március 16-án, a koronavírus-járvány következtében szinte az egész világon, így Szerbiában is leállt a sportélet. A labdarúgó-Európa-bajnokságot és a tokiói nyári olimpiát egy évvel elhalasztották, a Forma—1 első kilenc futamát és a wimbledoni tenisztornát ugyancsak törölték. A tervek szerint a labdarúgó-Bajnokok Ligáját, illetve az Európa Ligát augusztusban fejeznék be, és a nyár folyamán a nemzeti bajnokságok hátramaradt fordulóit is lebonyolítanák.

A kényszerszünet a vajdasági sportolókat is érinti, hiszen ők sem készülhetnek zavartalanul, viszont nem lazíthatnak, hiszen a jócskán megnehezített körülmények ellenére valamilyen szinten formában kell tartaniuk magukat. Sorozatunkban sportolókat, edzőket, klubvezetőket, sportmunkásokat kérdezünk arról, hogyan találták fel magukat az előállt helyzetben. Jó hír, hogy május 4-étől a szabadtéri edzések engedélyezettek, így a labdarúgó-bajnokságok hamarosan folytatódhatnak, viszont lapzártánkig a teremben űzhető sportokról semmilyen információ nem hangzott el.


Palágyi Szabolcs (forrás: TSC)

Házi feladat a játékosoknak

Palágyi Szabolccsal, a labdarúgó-Szuperliga 4. helyén álló TSC vezérigazgatójával akkor beszélgettem, amikor még nem lehetett tudni, hogy május 4-étől megkezdődhetnek a szabadtéri edzések. A szakember elmondta, hogy a bajnoki szünetben a felnőtt- és a korosztályos csapatok játékosai olyan feladatokat kaptak edzőiktől, amelyek otthon elvégezhetőek. Elsősorban futó-, erőnléti és technikát fejlesztő feladatokról van szó, a gyerekek pedig rögzítik a gyakorlatokat, és visszaküldik saját edzőiknek. Kiemelte, hogy a játékosokat az otthoni edzések alkalmával is próbálták motiválni, tartották bennük a lelket, hiszen pszichikailag senkinek sem volt könnyű ez az időszak.

— Jól kezdtük az évet a stadionépítéssel kapcsolatban, de az előállt helyzetre való tekintettel a munkálatok valamelyest lelassultak. Úgy vagyunk vele, hogy inkább mindent a lehető legjobban végezzünk el, egyáltalán nem vagyunk a sietős tempó hívei. Haladunk vele, már lehet látni, hogy nagyon szép létesítményünk lesz, melyre büszkék lehetünk majd, ahogy az akadémiára és az akadémia pályáira is büszkék vagyunk. A stadion átadása a következő évre tolódott, a 2021/22-es idényt már az új létesítményben szeretnénk kezdeni. Addigra minden feltétel meglesz, hogy csapatunk egy teljesen elkészült stadionban játszhasson.

Időközben érkezett a hír, mely szerint a szerb Szuperligában az alapszakasz végéig hátramaradt négy fordulót lejátsszák (TSC—Javor, Proleter—TSC, TSC—Crvena zvezda, niši Radnički—TSC), a rájátszást (ez hét mérkőzés lett volna) viszont törlik. A pontvadászat valószínűleg május 23-án folytatódik.


Szabó Szebasztián (Derenchényi István felvétele)

Változatlan céllal

A zentai Szabó Szebasztián a szerb válogatott tagjaként 2017-ben bronzérmet szerzett 50 pillangón a koppenhágai rövidpályás úszó-Európa-bajnokságon, majd már magyar színekben a 2019. évi glasgow-i rövidpályás Eb-n 50 pillangón és a 4 x 50 méteres vegyes váltó tagjaként ezüstérmet nyert. A Győri Úszó SE kiválósága a magyar válogatottal a törökországi edzőtáborban készült a tokiói olimpiára, amikor értesültek a határok várható lezárásáról, így az edzőtábort félbeszakítva utaztak haza.

— Januárban kétszer három hetet Dél-Afrikában edzőtáboroztunk, majd Törökországban húztunk le két hetet, amikor értesültünk arról, hogy a járvány mekkora méreteket öltött. Március elején hazautaztunk, azóta Zentán tartózkodom. Kiválóan haladtam az úszással, és az erőnléti állapotomra sem lehetett panasz. Az úszást sajnos egyik napról a másikra abba kellett hagyni, azóta konditerembe járok, mivel Zentán és Győrben sem lehet úszni. Csak erőnléti gyakorlatokat végzek, ami nekem megfelel, mivel az én számomhoz a kiváló erőnlét, a robbanékonyság nagyon szükséges. Mihelyt Magyarországon megnyitnak az uszodák, utazom vissza, és folytatjuk az edzéseket a 2021-re halasztott olimpiáig. Győrben kitűnő feltételek állnak rendelkezésünkre, minden megvan, ami egy profi úszónak kell. Az olimpiai méretű medencét a nap bármely szakában használhatjuk, néhány pálya mindig a miénk. Sok helyen az úszóknak alkalmazkodniuk kell a vízilabdázókhoz, Győrben viszont az úszás a legfontosabb. Az edzésprogram jó, ezt a tavalyi évben elért eredmények is megmutatták, így ugyanezt kell folytatni az elkövetkező egy évben is. Ha a járványhelyzet lehetővé teszi, akkor az idén még megtartják a budapesti úszó-Európa-bajnokságot, melyen mindannyian ott leszünk.


Takács Tamás (forrás: Mezőkövesd)

Megkezdődtek a kiscsoportos edzések

A hajdújárási származású Takács Tamást a Debrecen csapatából a Mezőkövesdbe igazolták a nyáron. A labdarúgó-bajnokság megszakításakor a csapat az NB I. harmadik helyén állt, ami nemzetközi szereplést eredményez.

— Az edzésekkel nem álltunk le, házi feladatként otthon erősítőgyakorlatokat kellett végeznünk, és futóprogramot is előírtak számunkra. Néhány napja kisebb csoportokban gyakorolhatunk, hétfőn, szerdán és pénteken. Várjuk a szövetség döntését, egyelőre még teljesen bizonytalan, mikor folytatódik a bajnokság. Egy ütős csapat formálódott Mezőkövesden. A bajnokság elején jól elkaptuk a fonalat, minden ellenfélnek megnehezítettük a dolgát, a Ferencvárost is megvertük 3:0-ra. Sokat van nálunk a labda, végig támadó focit játszunk, letámadunk. A Mezőkövesd történetének legeredményesebb idényében szeretnénk Európa Ligát érő helyen végezni, és megmérettetni magunkat a nemzetközi kupában. Számomra egy kicsit nehezebb volt a beilleszkedés, mivel a bajnokságból eltelt öt forduló, mire megérkeztem a csapathoz. Amikor Debrecenben megtudták, hogy eligazolnak, már nem léptem pályára a hajdúsági klub színeiben, és fizikailag nem voltam olyan állapotban, hogy rögtön jó legyek. Kellett egy kis idő, mire sikerült beilleszkednem. A Mezőkövesd teljesen más, mint a Debrecen, mert főként labdatartásra játszunk, a támadásokat hátulról próbáljuk felépíteni. A támadósorban nagy a konkurencia, öt-hat kiváló csatár van a klubban, úgyhogy alaposan meg kell küzdeni a csapatba kerülésért. Minden edzés a küzdelemről szól, és arról, hogy a hétvégén ott legyél a csapatban. Nem adom fel, minden erőmmel azon vagyok, hogy én is kivegyem a részem a gólszerzésből és a csapat sikereiből, mindig próbálok a maximumra törekedni.


(Folytatjuk)

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..