home 2024. április 24., György napja
Online előfizetés
Kényszerszünet
Fehér Márta
2020.02.24.
LXXV. évf. 8. szám
Kényszerszünet

Üresek az iskolák — A többségnek továbbra sem sürgős  — A VMSZ önállóan indul a választáson, és folytatná az együttműködést a haladókkal

Üresek az iskolák

Még a hét végéig kényszerszüneten vannak a szerbiai diákok, majd csak a jövő héten, hétfőtől telnek meg gyermekzsivajjal a tantermek. Egy héttel ezelőtt az influenzajárvány miatt függesztette fel ideiglenesen a vajdasági óvodák és iskolák működését a tartományi oktatási titkárság. A múlt héten kedden kora délután a Tartományi Egészségügyi Titkárság, valamint a Vajdasági Közegészségügyi Intézet ajánlása alapján, Az oktatás és nevelés általános rendszeréről szóló törvény 105. szakaszával összhangban a Tartományi Oktatási, Jogalkotási, Közigazgatási, Nemzeti Kisebbségi — Nemzeti Közösségi Titkárság határozatot hozott a Vajdaság AT területén működő iskoláskor előtti intézmények és iskolaközösségek működésének ideiglenes felfüggesztéséről, az influenzavírus széles körű terjedése miatt. A gyermekek egészségének védelme érdekében a tanítást 2020. február 12-étől 2020. február 21-éig függesztették fel. Később az oktatási minisztérium az egészségügyi minisztérium javaslatára az egész ország területén meghosszabbította a téli szünidőt. A javaslat lényege az volt, hogy csökkentsék az influenzavírus terjedését a szünet kiterjesztésével. A dél-szerbiai iskolákban egy héttel hosszabbították meg a téli szünetet, míg Vajdaságban rendkívüli szünetet rendeltek el. Az elmaradt oktatási-nevelési program bepótlásának módjáról a titkárság utólag fog döntést hozni. Mladen Šarčević oktatási miniszter azt mondta, hogy a kényszerszünet idején meg nem tartott órákat be kell pótolni. (Puma.vojvodina.gov.rs, Tanjug, Szerbiai RTV)

 

A többségnek továbbra sem sürgős 

A szerbiai polgárok több mint félmillió fegyvert birtokolnak legálisan, a rendelkezésre álló adatok szerint az országban legalább 600 000 embernek van fegyverlapja. A régi dokumentumokat március 5-éig új, biometrikus kártyára kell cserélni. Ennek elmulasztása esetén súlyos büntetést kaphatnak az érintettek, akár 150 000 dináros bírsággal sújthatóak, emellett hosszabb, drágább és bonyolultabb eljárásra kell számítaniuk. A fegyverekről szóló törvényt több évvel ezelőtt fogadta el a parlament. 2016-ban hároméves határidőt szabtak, viszont csak kevesen tettek eleget ennek a kötelezettségnek, a többség nem cserélte le a klasszikus fegyverbirtoklásról szóló dokumentumát biometrikus kártyára. Tavaly törvénymódosítással 2020. március 5-éig meghosszabbították a határidőt, ám ez is csak az érintettek egyötödét győzte meg. (Politika)

 

A VMSZ önállóan indul a választáson, és folytatná az együttműködést a haladókkal

A Vajdasági Magyar Szövetség elégedett a Szerb Haladó Párttal kialakított együttműködéssel, a választások után ezt szeretné folytatni — nyilatkozta Pásztor Bálint az N1 Televízió műsorában.

A VMSZ köztársasági parlamenti frakcióvezetője kiemelte, hogy a magyar párt és a haladók együttműködése kiváló eredményeket hozott, nemcsak a vajdasági magyar közösség számára, hanem a szerbiai politikai élet és a régió stabilitása szempontjából is. Megismételte, hogy Szerbia és Magyarország kapcsolata történelmi maximumon van. Az interjú témája volt még a migránsválság, illetve a választási törvény módosítása. Ez utóbbi kapcsán elmondta, hogy elvben egyetért azzal, hogy a választási törvényeket nem kell néhány hónappal a voksolás előtt módosítani, viszont a mostani változtatások a legnagyobb pártok kivételével mindenki számára kedvezőek, és a választási küszöb csökkentésének köszönhetően a parlament jobban képviseli majd az ország sokszínűségét, hiszen több párt juthat mandátumhoz. Az április 26-ai választások kapcsán Pásztor Bálint leszögezte, hogy a VMSZ önállóan vesz részt a politikai megmérettetésen köztársasági, tartományi és önkormányzati szinten is. A várható eredményekkel kapcsolatosan úgy fogalmazott, reméli, hogy felhatalmazást kapnak arra, hogy önálló frakciót alakítsanak a köztársasági parlamentben a következő mandátumban. (N1)

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..