home 2024. április 27., Zita napja
Online előfizetés
Kényszerből mindenes
Perisity Irma
2006.03.07.
LXI. évf. 10. szám
Kényszerből mindenes

Csak a fényképezés kedvéért teljes a család: Ernesztina, Anikó, Ferenc és az ifjú Ferenc - Szabó Attila felvételeA mezőgazdasági termelés sikeressége ősidők óta elsősorban az időjárási viszonyoktól függ. Hiába a talaj-előkészítés, hiába a minőségi vetőmag, az összes, előírt agrotechnikai te...

Csak a fényképezés kedvéért teljes a család: Ernesztina, Anikó, Ferenc és az ifjú Ferenc - Szabó Attila felvétele

A mezőgazdasági termelés sikeressége ősidők óta elsősorban az időjárási viszonyoktól függ. Hiába a talaj-előkészítés, hiába a minőségi vetőmag, az összes, előírt agrotechnikai teendő, a betakarítás sikeressége elsősorban az égiektől függ. A határt járva arra voltunk kíváncsiak, hogy a megkésett őszi vetés, a hótakaró hiánya miatt a száraz fagyok ártottak-e a búzának. Hogy csantavéri házigazdánktól nemcsak erre a kérdésre kaptunk választ, azt bizonyítja, hogy a mezőgazdasági magántermelők vállát az időjárási viszonyokon kívül számtalan egyéb gond is nyomja.
- Az ősszel kb. 25 holdon vetettem búzát, de mint ismeretes, az időjárási viszonyok miatt minden munka késett, így a búza is később került a földbe - mondja KŐMŰVES Ferenc csantavéri magántermelő. - Habár elvégeztünk minden szükséges munkálatot, a búza nem bokrosodott be a hidegek beállta előtt, így valószínűleg megsínyli ezt a száraz fagyot is. De a fagykárnál jóval nagyobb veszélyt jelentenek a határban a rágcsálók, amelyek hihetetlenül elszaporodtak, és az irtásuk szinte lehetetlen. A búzában és a herésekben teszik a legnagyobb kárt; négyzetmétereket képesek ,,lekaszálni', és a kopasz helyen milliónyi lyuk található. De velük is, mint minden egyébbel igyekszünk felvenni a küzdelmet. Amióta eszem tudom, mezőgazdasággal foglalkozunk, és habár mezőgazdasági technikusként dolgoztam a helyi szövetkezetben is egy ideig, a szülői birtokon munkálkodva ismertem meg a mezőgazdasági termelés minden fortélyát. Meg persze a kínját is. A szüleimtől örökölt 35 hold mellé még 70 hold szántóföldet bérelünk árendába elsősorban azért, mert állattenyésztéssel is komolyan foglalkozunk és ha a termést ,,átengedjük' a jószágon, gyorsabban megtérül az ára. Napraforgót, kukoricát, árpát termesztünk, a búzát elsősorban a vetésforgó miatt, meg azért is, mert az árendát búzában kell fizetni. A minőségi vetőmag meg a műtrágya végett a Fidelinkával szoktam szerződést kötni, de olyan nagyok a paritások, hogy az elképesztő. Például egy kg-nyi vetőmagért 2,6 kg árubúzát kellett fizetnem. De termésben, hát kénytelen voltam elfogadni - mondja a gazda.
Az istállókban, példás gazdasághoz illően, fülükben a nyilvántartási kartonnal, fejőstehenek, az ólban néhány anyakoca számottevőbb állattenyésztésről tanúskodnak.
- Köztudomású, hogy szegény országban nem érdemes élelmiszer-termeléssel foglalkozni, főleg nem állattenyésztéssel, mi mégis ezt tesszük, mert ennek a családi gazdaságban hagyománya van - mondja Ferenc. - Édesapám még a hetvenes évek elején szerezte be az első híres fejőstehenet, és ezt fejlesztettük fel úgy, hogy pillanatnyilag 31 fejőstehenünk van. Természetesen megfelelő kísérő felszereléssel, káddal, hűtőberendezéssel, amit a szabadkai tejgyár adott. Minden másnap kijönnek a tejért, csak a fizetéssel akadoznak. Amióta a gyár magánkézbe került rettenetesen megszigorították a tejminőség ellenőrzését, körülményesebbé tették a tejtermelők életét, de sajnos ezt nem követi megfelelő anyagi térítés. Az állattenyésztés legnehezebb ága a tejtermelés, mert a fejőstehén állandó felügyeletet, napi több órás törődést igényel, a fejést nem lehet kihagyni, ebben a termelésben nincs sem szabadság, sem ünnep. A híres kanadai Holstein fajtát tartjuk és az állományt magunk állítjuk elő. Ugyanis a kanadai gazdaságnak van Belgrádban egy leányvállalata, azon keresztül kapjuk a spermát. Anyakocákat is tartunk, mert már megtörtént, hogy a malacok húzták ki a gazdaságot a mélypontról. Tudja, legkönnyebb volna úgy foglalkozni mezőgazdasággal, hogy az ember egy meghatározott ágra specializálja nemcsak magát, hanem a gazdaságát is. Sajnos, mi kényszerből leszünk mindenesek, mert egy megfontolt, hosszú távra tervezett mezőgazdasági politika híján sohasem tudjuk, mi lesz éppen a kifizetődő. Az utóbbi tíz-egynéhány évben már annyi megpróbáltatás ért bennünket, hogy nagyon jól megtanultuk, hogyan kell önerőből túlélni a legnehezebbet is. Biztosan semmi újat nem mondok, ha azt állítom, hogy ma a mezőgazdasági termelésben szó sem lehet olyan haszonról, amelyből a termelő új mezőgépeket vehet saját erejéből, arról nem is beszélve, hogy felhalmozásról álmodni sem merünk. A hetvenes, nyolcvanas években még a szövetkezetekben is elöregedettnek számított a tízéves traktor, amit újra kellett cserélni. Ma a magángazdaságok harmincéves gépekkel munkálják a földet. A mezőgazdaság számára folyósított kölcsönök nemcsak körülményesek, hanem drágák is, a különféle alapok juttatásai pedig szimbolikusak és inkább arra szolgálnak, hogy bizonyítsák: valami történik a mezőgazdaság fellendítése terén. Kár, hogy még mindig nem értékeli az állam eléggé, hogy egyedül ez a termelési ág mocorog, nem halad ugyan, de legalább önerőből mocorog.
- Mi megszoktuk, hogy a gazdaságban mindenkinek megvan a feladata, hát zokszó nélkül csináljuk valamennyien - mondja Ernesztina, a háziasszony. - Az én dolgom a főzés és a napi kétszeri fejés, meg minden, ami ezen felül éppen időszerű. Besegítenek a gyerekek is: Anikó, aki befejezte az egészségügyi középiskolát, de már két éve nem tud munkát kapni, meg az ifjabb Ferenc is, aki most hetedikes. Pihenés, kikapcsolódás? Ugyan mikor? Igaz, a férjem minden évben elvisz a lovászbálba, de ezt a szórakozást is a család férfitagjai szenvedélyének köszönhetem. Van ugyanis egy versenylovunk, amivel a fiunk már versenyre is jár.
- Hogy mi a mozgatóerő, ami miatt csináljuk? - kérdez vissza Ferenc. - Hát a hagyomány, az átkozott mentalitásunk, meg talán a gyerekek jövője. Hiszen itt van a lányunk, aki nem tud állást találni. Remélem, a fiam is befejezi a mezőgazdasági középiskolát, és lesz hol kezdenie az életet Mert egy, már meglevő gazdaságot könnyebb üzemeltetni még akkor is, ha mostohák a gazdasági körülmények. Remélem, mire át kell neki adnom a gazdaságot, addigra nálunk is meghonosul a piacgazdaság, és annyival közelebb kerülünk Európához, hogy legalább azt el tudja majd sajátítani a kormányuk, hogyan kell hathatósan támogatni a mezőgazdaságot. Mert nem hiába tartják már régóta, hogy ahol gazdag a paraszt, ott gazdag az ország is - nyugtázza a dolgokat Kőműves Ferenc, csantavéri magántermelő.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..