Kenyeret és cirkuszt...
2017.02.12.
LXXII. évf. 6. szám
Kenyeret és cirkuszt...

Vedd el a nyugtát, és nyerj! — Nincs tovább kombis utasszállítás — Mégsem kell cserélni a rendszámtáblát — Hamarosan jobban élünk

Vedd el a nyugtát, és nyerj!

Kenyeret és cirkuszt a népnek — talán ennek a régi mondásnak a szellemében indította el a kormány a Vedd el a nyugtát, és nyerj! elnevezésű nyereményjátékot, melynek első napján 31 900, nyugtával teli borítékot küldtek be a polgárok. A posta arra kér mindenkit, hogy ne vegyen el több borítékot, mint amennyire szüksége van, hiszen az első napon 395 000-et kértek ki.

„Az eddig kinyomtatott 700 000 borítékon túl folyamatban van további 500 000-nek az elosztása, így mindenki, aki szeretné, beküldheti majd az összegyűjtött nyugtákat” — tájékoztatott a szerbiai posta illetékese.

Ivan Radak, a NALED munkatársa azt mondta, a szervezők elégedettek a nyereményjáték fogadtatásával, és remélik, hogy a polgároknak van elegendő nyugtájuk az összes borítékhoz, amelyet február 1-jén elvettek.

A szerb kormány és a NALED által szervezett játék március 31-éig tart, s a részvevők között értékes nyereményeket sorsolnak ki négy alkalommal. A fődíj egy belgrádi lakás. (Blic)

Nincs tovább kombis utasszállítás

A kormány hozzá nem értésének egyik legújabb bizonyítéka az a rendelet, amely február 12-étől kezdve megtiltja a kombik (minibuszok, mikrobuszok) utasszállítását Szerbiában.

A Kombifuvarosok Szerbiai Egyesülete egy belgrádi tiltakozó felvonulást jelentett be, melyen a tüntetők a törvény hatályba lépésének elhalasztását fogják kérni. Mint mondják, az új jogszabály megfosztja őket a munkához való alkotmányos joguktól. Követeléseik között az új törvény uniós jogszabályokkal való összehangolása is szerepel.

Az egyesület közleménye szerint a kombifuvarozókat érvek és bizonyítékok nélkül vádolják a közlekedésbiztonság veszélyeztetésével, ráadásul az utasokat is megfosztják a választás, sőt, sokszor az utazás lehetőségétől is.

„Az ilyen jogszabályok csak a korrupciót gerjesztik, a fuvarozókat pedig a szürkegazdaságba kényszerítik. Szerbiában hivatalos adatok szerint 40 000, hat vagy nyolc személy szállítására alkalmas jármű van bejegyezve, s mivel sok fuvarozó családos ember, a rossz törvényes szabályozás akár 80-100 000 polgár megélhetését is veszélyeztetheti” — figyelmeztettek az egyesület összejövetelén.

A módosítás, mely szerint kombikkal nem lehet többé utasokat szállítani, nemcsak a fuvarozókat fogja érzékenyen érinteni, hanem az utasokat is. Köztudomású, hogy Vajdaság számos településén a csődbe ment vállalatok autóbuszai helyett kombik szállítják a dolgozókat munkahelyükre, a diákokat pedig iskolába. (RTS)

Mégsem kell cserélni a rendszámtáblát

A kormány ezúttal meghátrált, hiszen az autósok körében nagy vihart kavart az az információ, amely szerint kötelező lesz lecserélni a személygépjárművek rendszámtábláját. Mindenki úgy vélte, ezzel csak egy újabb szükségtelen kiadást rónának ki a polgárokra. Nebojša Stefanović belügyminiszter viszonylag gyorsan reagált minderre, hiszen bejelentette, hogy két évvel meghosszabbítják a jelenlegi táblák érvényességi idejét.

Nem hivatalos információk szerint azonban az illetékesek teljesen elálltak az eredeti ötletüktől. Állítólag úgy döntöttek, nem korlátozzák a rendszámtáblák érvényességi idejét, azaz addig lesznek használatban, amíg sértetlenek.

„Teljesen logikus volt, hogy ilyen döntést hozzanak. Módosítani kell a járműbejegyzésről szóló szabályzatot, s arra számítok, hogy a miniszter nagyon gyorsan meghozza ezt a rent” — mondta Damir Okanović, a Szerbiai Közlekedésbiztonsági Bizottság igazgatója.

A hatályos közlekedésbiztonsági törvény szerint a rendszámtáblák cseréjének határideje hét év, és a járművek többségénél — mintegy kétmillió esetben — 2018. január 1-jén jár majd le ez a határidő. A vezetőknek a forgalmi engedélyért, a matricáért és a tábláért körülbelül 4000 dinárt kell fizetniük. (Novosti)

Hamarosan jobban élünk

Az ország első embere a napokban kijelentette, hogy az államkassza eredményei tízszer jobbak a vártnál. „A bevétel 6 milliárddal nagyobb, a kiadási oldal valamivel kisebb, ezért lehetőségünk van jobb életszínvonalat teremteni az elkövetkező időszakban” — nyilatkozta Vučić az újságíróknak. Ha tehát az eredmények februárban és márciusban is jók lesznek, akkor lehetőség lesz az életszínvonal további növelésére. (Tanjug)

Szeretne értesülni, ha új cikk jelenik meg Belgrádi Szemmel rovatunkban? Iratkozzon fel értesítőnkre!
E-mailben értesíteni fogjuk Önt az új cikkekről. Feliratkozáshoz kérjük adja meg a nevét és az e-mail címét.
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Részletek mutatása" gombra olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..